Thursday, February 5, 2009

Εμπρός της Γης οι πολυεθνικές


Με τη γερμανο-αμερικανική συμπαραγωγή «Η διεθνής», θρίλερ του Γερμανού σκηνοθέτη Τομ Τίκβερ («Τρέξε, Λόλα, τρέξε»), που προβάλλεται εκτός συναγωνισμού, ανοίγει απόψε το 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Πρωταγωνιστές, ένας πράκτορας της Ιντερπόλ (Κλάιβ Οουεν) και μια Νεοϋορκέζα δικηγόρος (Ναόμι Γουότς) που αναλαμβάνουν να ξεσκεπάσουν τις βρώμικες δουλειές πολυεθνικής τράπεζας. Στην επίσημη έναρξη θα παρευρεθούν ο σκηνοθέτης της και οι πρωταγωνιστές του, Κλάιβ Οουεν, Ούλριχ Τόμσεν και Αρμίν Μούλερ-Σταλ. Την έναρξη θα χαιρετίσουν ο διευθυντής του φεστιβάλ Ντίτερ Κόσλικ, ο υπουργός Πολιτισμού Μπερντ Νόιμαν και η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Τίλντα Σουίντον. Την προβολή θα παρακολουθήσουν πολλές προσωπικότητες του γερμανικού κινηματογράφου, ανάμεσά τους και οι: Βιμ Βέντερς, Μπρούνο Γκανζ, Νίνα Χάγκεν, Φράνκα Ποτέντε, Φόλκερ Σλέντορφ κ.ά.

Το φεστιβάλ ανήγγειλε την τελευταία στιγμή και ένα άλλο πρόγραμμα, που αναφέρεται στο γιορτασμό των 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους τού Βερολίνου, το 1989. Με τίτλο «Μετά το χειμώνα έρχεται η άνοιξη» το φεστιβάλ, σε συνεργασία με τη γερμανική Ταινιοθήκη και το γερμανικό Ομοσπονδιακό Πολιτιστικό Ιδρυμα, επέλεξε έναν αριθμό ταινιών και ντοκουμέντων από αρχεία της Ανατολικής Ευρώπης και της Γερμανίας, που μετά το φεστιβάλ θα ταξιδέψουν σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας.

Η Τσέχα Βέρα Χιτίλοβα, από τους σκηνοθέτες του τσεχικού νέου κύματος, τιμώμενο πρόσωπο του αφιερώματος, θα παρουσιάσει την ταινία της «Προκατασκευασμένη Ιστορία» (1979/1981), ενώ ο Γερμανός Πιότρ Σούλκιν θα παρευρεθεί στην προβολή της δικής του ταινίας, «Ο πόλεμος των κόσμων - ο επόμενος αιώνας», αλληγορία επιστημονικής φαντασίας γύρω από την καθημερινή ζωή σ' ένα δικτατορικό καθεστώς. Στις 8 Φεβρουαρίου θα γίνει ημερίδα με θέμα τις «καλλιτεχνικές και πολιτικές επιλογές του κινηματογράφου σε συνθήκες ολοκληρωτισμού».

Στις ταινίες του αφιερώματος περιλαμβάνονται και οι «Μικρός Βαλεντίνο» του Ούγγρου Αντρας Γέλες, «Η κόμισσα» του Βούλγαρου Πέταρ Ποπζλάτεβ, «Η βελόνα» του Ρώσου Ρασίντ Νουγκμάνοφ, «Γιάντουπ και Μπόελ» του Γερμανού Ράινερ Σιμόν, «Ιον, πώς είναι η δουλειά στο διαμερίσματα του μπλοκ;», ντοκιμαντέρ της Ρουμάνας Σαμπίνα Ποπ, «Το σκιάχτρο» της Ρωσίδας Γιέλενα Σανάγιεβα κ.ά. *
  • Του ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/02/2009

No comments: