Tuesday, February 10, 2009

Οι σταρ, ο δεινόσαυρος και το απολίθωμα...

Ρόμπιν Ράιτ Πεν και Κιάνου Ριβς στην ιλαροτραγωδία «Οι ιδιωτικές ζωές τής Πίπα Λι»
Ρόμπιν Ράιτ Πεν και Κιάνου Ριβς στην ιλαροτραγωδία «Οι ιδιωτικές ζωές τής Πίπα Λι»

Με τον Γκορμπατσόφ να αφηγείται την πρώτη του συνάντηση με τον Ρίγκαν και τους Ντι Κάπριο, Κιάνου Ριβς, Ρόμπιν Ράιτ Πεν, Ρεμπέκα Μίλερ και Ρότζερ Γουότερς να δίνουν λάμψη στην Μπερλινάλε κύλησε η χθεσινή μέρα.

Δεν είναι μονάχα οι σταρ και οι σκηνοθέτες των ταινιών της Μπερλινάλε που συνεισφέρουν το απαραίτητο γκλάμουρ στο κορυφαίο φεστιβάλ της γερμανικής πρωτεύουσας, είναι και οι καλεσμένοι των εκδηλώσεων που γίνονται στο περιθώριό του - και που πολύ βολικά το χρησιμοποιούν για να δημοσιοποιήσουν όσο το δυνατόν πιο βροντερά τις εργασίες τους.

Χθες, το γκαλά που «έκλεψε» λίγη από τη λάμψη της Μπερλινάλε για να της δώσει αντίστοιχα λίγη από τη δική του, ήταν το φιλανθρωπικό event «Cinema for Ρeace» (Σινεμά για την Ειρήνη), που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε στήριξη του περιβάλλοντος και των τριτοκοσμικών χωρών.

Ο Ρότζερ Γουότερς έδωσε το «παρών» στο «Σινεμά για την Ειρήνη»
Ο Ρότζερ Γουότερς έδωσε το «παρών» στο «Σινεμά για την Ειρήνη»

Μεταξύ των διάσημων καλεσμένων ο Ρότζερ Γουότερς, ο πρώην κιθαρίστας τον Πινκ Φλόιντ και ο μουσικός που σφράγισε μια από τις σπουδαιότερες συναυλίες στην Ιστορία του Βερολίνου («Η συναυλία του Τείχους»), ο αγέρωχος βρικόλακας της οθόνης Κρίστοφερ Λι, όπως και ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος δεν παρέλειψε να διασκεδάσει τους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου για την εκδήλωση, αφηγούμενος τα παρασκήνια της πρώτης του συνάντησης με τον Ρόναλντ Ρίγκαν το 1985, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου.

«Τον αποκάλεσα καπιταλιστικό δεινόσαυρο κι εκείνος με είπε κομμουνιστικό απολίθωμα», θυμήθηκε χαρακτηριστικά, «αλλά στη δεύτερη συνάντησή μας τον έπεισα να με μεταχειρίζεται ως ίσο, αλλιώς, τον απείλησα να ξεχάσει κάθε περαιτέρω συζήτηση».

Στην τελετή ο Γκορμπατσόφ απένειμε το Διεθνές Βραβείο της Πράσινης Ταινίας, την κορυφαία διάκριση του «Cinema for Ρeace» σε άλλον έναν διάσημο καλεσμένο, τον ηθοποιό Λεονάρντο Ντι Κάπριο, για τη στήριξη και παραγωγή του οικολογικού ντοκιμαντέρ «Η 11η ώρα» (όπου ο Ντι Κάπριο ήταν και ο αφηγητής).

Οσο για τις αμιγώς φεστιβαλικές λαμπρότητες, οι αφίξεις των ημερών περιλαμβάνουν τους Κιάνου Ριβς, Ρόμπιν Ράιτ Πεν και Ρεμπέκα Μίλερ, πρωταγωνιστές και σκηνοθέτιδα, αντίστοιχα, της ιλαροτραγωδίας «Οι ιδιωτικές ζωές της Πίπα Λι» που συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα εκτός συναγωνισμού.

Φιλμ γύρω από τα έργα και τις ημέρες τις ψυχικά άστατης συζύγου ενός διάσημου συγγραφέα, όχι απόλυτα πειστικό στη σκιαγράφηση του κεντρικού χαρακτήρα (τον οποίο παρακολουθούμε και στα νεανικά του χρόνια, μέσα από φλασμπάκ), αλλά φροντισμένο στους διαλόγους (το σενάριο έγραψε η ίδια η Μίλερ, κόρη του συγγραφέα Αρθουρ Μίλερ) και τις ερμηνείες του.

Μικρό ρόλο στην ταινία κρατάει και η φανερά διογκωμένη στα κιλάκια της Μόνικα Μπελούτσι, η οποία ήταν επίσης να βρεθεί στην Μπερλινάλε, παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές, αλλά ακύρωσε τελευταία στιγμή λόγω «απροόπτου περιστατικού», όπως ανακοινώθηκε, χωρίς διευκρινίσεις.

  • Ρόμπυ Εκσιέλ, ΕΘΝΟΣ, 10/02/2009

No comments: