Tuesday, February 10, 2009

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο...

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο...

«Αν έδινα έναν τίτλο στο σύνολο της δουλειάς μου, θα έδινα τον τίτλο του μυθιστορήματος του Αντρέ Μαλρό Η ανθρώπινη μοίρα».

Μιλώντας χθες για τη «Σκόνη του χρόνου», τη δεύτερη ταινία της τριλογίας του πάνω στον ρου της σύγχρονης Ιστορίας που κάνει τριπλή πρεμιέρα αυτήν τη βδομάδα - πρώτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αύριο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, και μετά στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, όπως και στις ελληνικές αίθουσες μεθαύριο, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος τα σχολίασε λίγο-πολύ όλα.

Και τις αρνητικές κριτικές στην Ελλάδα που έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους: «Το πρόβλημα με την κριτική είναι παλαιό. Για τον Θίασο έκανα μια προβολή στον Φίνο, απ όπου όλοι βγήκαν με κατεβασμένα κεφάλια, ακόμα και οι φίλοι μου... Πήρα τις χειρότερες κριτικές που έχω πάρει ποτέ στην Ελλάδα. Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα. Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Τους σκηνοθέτες δεν τους διαλέγουν ούτε οι κριτικοί ούτε το κοινό. Τους διαλέγει ο χρόνος».

«Αύριο» τιτλοφορείται προσωρινά η επόμενη ταινία του, όχι η ασπρόμαυρη που θα ήθελε να γυρίσει στον Πειραιά, αλλά εκείνη που θα κλείσει την τριλογία του. Μίλησε, επίσης, για την επιλογή του να μείνει στην Ελλάδα, αντί να δουλέψει στο εξωτερικό. Τέλος, σχολίασε και την πολιτική αστοχία της γενιάς του Πολυτεχνείου σαν έναν «αποτυχημένο έρωτα με το μέλλον».

No comments: