Friday, February 6, 2009

Η... διεθνής του σινεμά

Οι Βερολινέζοι έχουν από βδομάδες σχηματίσει ουρές για να κλείσουν τα εισιτήρια για το πλούσιο φεστιβαλικό πρόγραμμα
Οι Βερολινέζοι έχουν από βδομάδες σχηματίσει ουρές για να κλείσουν τα εισιτήρια για το πλούσιο φεστιβαλικό πρόγραμμα

Γερμανοί, Εγγλέζοι, Γάλλοι, Κινέζοι, Αμερικανοί και Ελληνες συναντιούνται στο 59ο Φεστιβάλ που ξεκινά με την ταινία «Τhe Ιnternational». Διάλεξε εθνικότητα. Θες Γερμανούς; Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπερλινάλε, Ντίτερ Κόσλικ, εγκαινιάζει απόψε την 59η έκδοση, παρέα με τον υπουργό Πολιτισμού, Μπερντ Νόιμαν, και τον σκηνοθέτη Τομ Τίκβερ, του οποίου το θρίλερ κατασκοπείας «Τhe Ιnternational» είναι η εκτός συναγωνισμού ταινία έναρξης. Οικοδέσποινα της τελετής στο Μπερλινάλε Παλάστ της πλατείας Ποτσντάμερ στο Βερολίνο, η διάσημη στη χώρα της τηλεπαρουσιάστρια Κάτριν Μπάουερφαϊντ.

Θες Εγγλέζους; Θα είναι εκεί, παρέα ο Κλάιβ Οουεν, πρωταγωνιστής του «Τhe Ιnternational», όπως και η Τίλντα Σουίντον, πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής. Και μετά; Τις δέκα φεστιβαλικές μέρες που ακολουθούν;

Θες Χόλιγουντ; Πάρε Μισέλ Φάιφερ, που παίζει στο δράμα εποχής του Στίβεν Φρίαρς «Cheri», πάρε Ντέμι Μουρ, πρωταγωνίστρια στο «Ηappy tears» του Μισέλ Λιχτενστάιν, πάρε Κιάνου Ριβς και Ρόμπιν Ράιτ, που συμμετέχουν στο φιλμ της Ρεμπέκα Μίλερ «Τhe private lives of Pippa Lee», δίπλα στη Μόνικα Μπελούτσι (αυτή μονάχα αν θες και Ιταλούς), πάρε και Στιβ Μάρτιν που πρόκειται να έρθει για τον «Ροζ Πάνθηρα 2».

Κι άλλους Εγγλέζους; Κέιτ Γουίνσλετ με τα «Σφραγισμένα χείλη», Τζουντ Λο και Τζούντι Ντεντς με το «Rage» της Σάλι Πότερ.

Γάλλους; Μπερτράν Ταβερνιέ με το «Ιn the electric mist», Φρανσουά Οζόν με το νέο του θρίλερ «Ricky», αλλά και ο 84χρονος μουσουργός Μορίς Ζαρ, παραλήπτης της φετινής τιμητικής Χρυσής Αρκτου.

Και Κινέζους (Τσεν Κάιγκε με το «Forever enthralled») και Ισπανούς (Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ που παίζει στο... σουηδικό «Μammoth») και Πολωνούς (ο Αντρέι Βάιντα με το «Τatarak») και της Παναγιάς τα έθνη. Απ όλους κι απ όλα έχει η σταθερά πολυεθνική Μπερλινάλε φέτος - αυτό θα έλειπε να μην είχε από ένα πρόγραμμα 250 και βάλε ταινιών, μοιρασμένο σε καμιά δεκαριά τμήματα, με πρώτα το «Επίσημο Διαγωνιστικό», το «Πανόραμα», το «Φόρουμ» και το «Generation» (παιδικά ή εφηβικά φιλμ).

Και Ελληνες; Εδώ είμαστε. Ούτε ένας ούτε δύο. Τρεις - αριθμός ρεκόρ για οποιοδήποτε διεθνές φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια.

Θόδωρος Αγγελόπουλος και «Σκόνη του χρόνου» εκτός συναγωνισμού. Κώστας Γαβράς και «Παράδεισος στη Δύση» (η πρώτη του ελληνική ταινία, με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Αννυ Λούλου να πλαισιώνουν, μεταξύ άλλων, τον Ιταλό πρωταγωνιστή Ρικάρντο Σκαμάρτσιο) για ταινία λήξης, εκτός συναγωνισμού κι αυτή. Και Πάνος Κούτρας και η «Στρέλλα», ιστορία έρωτα μεταξύ τρανσέξουαλ πόρνης και πρώην κατάδικου, συμμετέχουσα στο βασικό πρόγραμμα του πάντα ανήσυχου «Πανοράματος».

Λίγο ουζάκι κανείς;...

Ρόμπυ Εκσιέλ, ΕΘΝΟΣ, 05/02/2009

No comments: