Monday, January 12, 2009

«Slumdog Millionnaire» και Κέιτ Γουίνσλετ ξεχώρισαν στις Χρυσές Σφαίρες

Οι χαμηλού κόστους παραγωγές σάρωσαν τις Χρυσές Σφαίρες την Κυριακή, σε βάρος των μεγάλων στούντιο: η αισθηματική ταινία «Slumdog Millionaire» καταμετρά τέσσερα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της καλύτερης δραματικής ταινίας, κερδίζοντας έτσι ένα ισχυρό προβάδισμα στα Όσκαρ.

Για το «Slumdog», που διηγείται την ιστορία ενός Ινδού που αναζητά την αγάπη και διαγωνίζεται για το χρηματικό βραβείο ενός τηλεοπτικού σόου, βραβείο κέρδισε και ο σκηνοθέτης του Ντάνι Μπόιλ, ο σεναριογράφος Σάιμον Μποφόι και ο συνθέτης Α. Ρ. Ράχμαν για το καλύτερο μουσικό θέμα.

Ο Μπόιλ ευχαρίστησε την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ, που απονέμει τις Χρυσές Σφαίρες, για την υποστήριξή της στην ταινία που αντικατοπτρίζει τον φρενήρη ρυθμό ζωής στο Μουμπάι. «Η ταινία έγινε πραγματικά από καρδιάς», είπε ο Μπόιλ. «Ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα έφτανε εδώ».

Στις υπόλοιπες κατηγορίες ξεχώρισαν η «Βίκυ Κριστίνα Μπαρσελόνα» ως η καλύτερη κομεντί, ο Γούντι Άλλεν ωστόσο δεν βρισκόταν εκεί για να παραλάβει το βραβείο.

Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήρθε όταν η Κέιτ Γουίνσλετ απέσπασε δύο Χρυσές Σφαίρες, καθώς είναι μόλις η τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού που ηθοποιός κερδίζει δύο βραβεία ερμηνείας. Της απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερου α' γυναικείου ρόλου για το ρόλο της απελπισμένης νοικοκυράς στο «Revolutionary Road» και το βραβείο καλύτερου β' γυναικείου ρόλου για το ρόλο της Γερμανίδας με το κρυφό παρελθόν στην ταινία «The Reader» (Σφραγισμένα Χείλη).

«Είναι απλά απίστευτο, τελείως απίστευτο. Δεν μπορεί να συμβαίνει», δήλωσε στα παρασκήνια η Γουίνσλετ για την επιτυχία της.

Επιτυχημένη αποδείχθηκε και η επιστροφή του «τρομερού παιδιού» Μίκι Ρουρκ, ο οποίος απέσπασε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στην ταινία «The Wrestler» (Ο πυγμάχος). «Ο δρόμος της επιστροφής ήταν μακρύς για μένα», δήλωσε ο ίδιος ο Ρουρκ.

Ο Κόλιν Φάρελ απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου κωμικού ηθοποιού για το ρόλο του εκτελεστή στην ταινία «In Bruges» (Αποστολή στη Μπριζ), ενώ η Σάλι Χόκινς βραβεύθηκε ως καλύτερη ηθοποιός στην ίδια κατηγορία για το ρόλο της αισιόδοξης καθηγήτριας στην ταινία «Happy-Go-Lucky» (Τυχερή και Ευτυχισμένη).

Συγκινητική ήταν η απονομή του καλύτερου β' αντρικού ρόλου: το βραβείο απονεμήθη, μετά θάνατον, στο Χιθ Λέτζερ για το ρόλο του κακού Τζόκερ στην ταινία «Dark Night» (Σκοτεινός Ιππότης). Τη Χρυσή Σφαίρα παρέλαβε ο σκηνοθέτης της ταινίας Κρίστοφερ Νόλαν, ο οποίος δήλωσε ότι ο χαμός του Χιθ Λέτζερ ήταν σαν μια «τρύπα στο πανί του σύγχρονου κινηματογράφου».

«Όλοι όσοι δουλέψαμε μαζί του, δεχόμαστε το βραβείο αυτό με ένα δυσάρεστο αίσθημα λύπης, αλλά και απίστευτης περηφάνιας. Θα μας λείπει πάντα, αλλά δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ», κατέληξε ο Νόλαν.

Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Wall-E», η τεράστια εμπορική επιτυχία του καλοκαιριού με εισπράξεις που έφτασαν τα 523 εκατ. δολάρια παγκοσμίως, κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, ενώ το «Waltz With Bashir» (Βαλς με τον Μπασίρ) από το Ισραήλ κέρδισε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Οι Χρυσές Σφαίρες απονέμονται από περίπου 90 μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ και παρακολουθούνται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θεωρούνται προάγγελοι των βραβείων Όσκαρ, ενώ περιλαμβάνουν και κατηγορία τηλεοπτικών βραβείων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: