Monday, January 5, 2009

Αφιέρωμα στο γερμανικό κινηματογράφο

Δεκαέξι ταινίες της «Σχολής του Βερολίνου» στο θέατρο Παλλάς

Αφιέρωμα στο γερμανικό κινηματογράφο

Είναι φανερό ότι μετά τη γενιά των Φασμπίντερ, Βιμ Βέντερς και Βέρνερ Χέρτζογκ ο γερμανικός κινηματογράφος βρίσκεται και πάλι σε τροχιά ανόδου. Ταινίες όπως το «Goodbye Lenin!», η βραβευμένη με Οσκαρ «Οι ζωές των άλλων», η «Πτώση», το «Σύνδρομο Μπάαντερ Μάινχοφ» και ασφαλώς οι αριστουργηματικές «Μαζί ποτέ» και «Η άκρη του ουρανού» του Φατίχ Ακίν έχουν στρέψει το ενδιαφέρον μας στη γερμανική παραγωγή και ιδιαίτερα στους δημιουργούς με έδρα το Βερολίνο. Ετσι, το αφιέρωμα στη «Σχολή του Βερολίνου» που διοργανώνεται στο θέατρο Παλλάς από το Ινστιτούτο Γκαίτε (22-28/1/2009) έρχεται την κατάλληλη στιγμή.

Δεκαέξι ταινίες, ανάμεσά τους μερικές που δεν θα ξαναπροβληθούν στη χώρα μας, θα παρελάσουν από τη μεγάλη οθόνη του θεάτρου της Βουκουρεστίου επιχειρώντας να μας συστήσουν τους σημαντικότερους δημιουργούς της γερμανικής πρωτεύουσας που δεν έχουν τύχει ακόμη της αποδοχής και των βραβεύσεων που έχουν ήδη γνωρίσει σκηνοθέτες όπως ο Φατίχ Ακίν και ταινίες όπως «Οι ζωές των άλλων».

Κοινό γνώρισμα των εκπροσώπων της «Σχολής του Βερολίνου» είναι η παρατήρηση της πραγματικότητας. Η ματιά τους, ψυχρή και ποιητική, προσεγγίζει πρόσωπα και πράγματα με σχεδόν αόρατη σκηνοθεσία, λιτούς διαλόγους, μοντάζ που δεν «φωνάζει» την παρουσία του και υποκριτική διάθεση που αποκλείει τις εξάρσεις και τις εκφραστικές χειρονομίες. Τα αστικά κέντρα είναι συνήθως το μέρος όπου συμβαίνουν τα πάντα.

Οι σκηνοθέτες Christoph Hochhausler, Κρίστιαν Πέτζολντ και Μαρία Σπετ θα συνοδεύσουν τις ταινίες τους στην Αθήνα, όπως επίσης η ηθοποιός Νίνα Χος -βασική πρωταγωνίστρια του Πέτζολντ- και ο διευθυντής φωτογραφίας Ράινχολντ Βορσνάιντερ.

Πιο αναλυτικά, στο αφιέρωμα στο Παλλάς θα δούμε δύο ταινίες του Τόμας Αρσλάν («Μια όμορφη μέρα» και «Διακοπές»), τον «Πόθο» της Βαλέσκα Γκρίζεμπαχ, τον «Κατάσκοπο υπό αίρεση» του Μπέντζαμιν Χάιζενμπεργκ, την «Εσωτερική ασφάλεια» και το «Jerichow» του Κρίστιαν Πέτζολντ (η δεύτερη κάνει την επίσημη πρεμιέρα της στο αφιέρωμα), το «Από τη μια μέρα στην άλλη» και «Μαντόνες» της Μαρία Σπετ κ.ά.

- Πληροφορίες: 210-3213100

No comments: