Wednesday, January 14, 2009

«Στρέλλα, μία απίθανη ιστορία που άκουσα»

«Η ιστορία της Στρέλλας είναι από αυτές που θα μπορούσαμε να ακούσουμε σε μία παρέα με την κοινότοπη εισαγωγή: “θα σας διηγηθώ μία απίθανη ιστορία που άκουσα”». Κάπως έτσι συστήνει την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του «Στρέλλα» ο σκηνοθέτης Πάνος Χ. Κούτρας. Και όπως φαίνεται κατόρθωσε να γυρίσει μια ιστορία που αν μη τι άλλο αιφνιδιάζει. Γι’ αυτό και την επέλεξαν οι υπεύθυνοι του 59ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου στο τμήμα «Πανόραμα». Η ελληνική συμμετοχή (απορρίφθηκε δύο φορές από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και από όλους τους Ελληνες χρηματοδότες!) θα προβληθεί στο πρόγραμμα εκείνο της Μπερλινάλε που παρουσιάζει «νέες δουλειές σκηνοθετών αλλά και ανήσυχες προτάσεις από όλο τον κόσμο, γεφυρώνοντας την απόσταση μεταξύ του καλλιτεχνικού οράματος και της εμπορικής δύναμης». Τις διεθνείς πωλήσεις της «Στρέλλας» έχει αναλάβει η γαλλική εταιρεία Films Distribution.

Ο Πάνος Κούτρας έχει μια έλξη στην εκκεντρικότητα. Τόσο η πρώτη μεγάλου μήκους παραγωγή του «Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά», όσο και η δεύτερη, «Αληθινή ζωή», κινούνται περισσότερο στο χώρο της ψευδαίσθησης (ονείρου ή εφιάλτη) παρά της πραγματικότητας. Ως δημιουργός έχει αποδείξει ότι μπορεί να χειριστεί με επιδεξιότητα το ακραίο. Στη «Στρέλλα» πρωταγωνιστές είναι ένας 48χρονος που αποφυλακίζεται ύστερα από 15 χρόνια εγκλεισμού και μια όμορφη νεαρή πόρνη τρανσέξουαλ. «Το παρελθόν είναι αυτό που και οι δύο θέλουν να προσπεράσουν. Να όμως που σε κάθε τους βήμα μπροστά σα να κτυπάνε σε ένα ελατήριο που τους πετάει πίσω. Το παρελθόν, όμως, είναι αυτό που κρατάει τα κλειδιά και που καμιά φορά τα αποκαλύπτει σα μία εικόνα μέσα σε ένα παράδοξο όνειρο. Για να μπορέσουν να φτάσουν εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, η περιπλάνησή τους είναι αναπόφευκτη», σημειώνει ο σκηνοθέτης. Και συνοψίζει: «Είναι μια ιστορία που έχει ως στόχο να μιλήσει για τη σημασία της αποδοχής του διαφορετικού, την ανάγκη για συμφιλίωση, τον αλληλοσεβασμό. Τέλος, για την αγάπη πέρα και πάνω από κάθε σύμβαση».

Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν ο Π. Κούτρας και ο Παναγ. Ευαγγελίδης. Πρωταγωνιστούν: Γ. Κοκιασμένος, Μίνα Ορφανού, Μπ. Βακαλίδου, Μ. Θεοχάρης, Αργ. Καββίδας.

No comments: