Wednesday, January 14, 2009

«Δεν έχω σκοπό να επιστρέψω ποτέ ξανά στις ΗΠΑ», υποστηρίζει ο Ρομάν Πολάνσκι

Παρά την εκστρατεία αθώωσης

ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009 [ 18:33 ]

Ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι υποστήριξε ότι δεν σχεδιάζει να επιστρέψει ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά την εκστρατεία που έχει ξεκινήσει για να σταματήσει η δίωξή του με την κατηγορία του βιασμού, το 1977, μιας 13χρονης κοπέλας.

Ο συνήγορος του Ρ.Πολάνσκι, Τσαντ Χάμελ, δήλωσε ότι η δικαστική διαμάχη του 75χρονου σκηνοθέτη πηγάζει από την επιθυμία του να αποδοθεί δικαιοσύνη και όχι από τη θέλησή του να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

«Ο κ. Πολάνσκι δεν έχει σχέδια να επιστρέψει ποτέ στις ΗΠΑ. Αλλά αυτό που θα γίνει εδώ θα αφήσει μια κληρονομία για το σύστημα δικαιοσύνης» αναφέρει έγγραφο του συνηγόρου του σκηνοθέτη.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η απόρριψη της υπόθεσης βιασμού θα δείξει ότι η δικαστική κακοδιαχείρηση πρέπει να τιμωρείται.

Η υπόθεση ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά την προβολή του φιλμ «Roman Polanski: Wanted and desired», το οποίο, σύμφωνα με τους συνηγόρους του σκηνοθέτη αποδεικνύει ότι υπήρξε κακός χειρισμός της υπόθεσης και ανάρμοστες επαφές ανάμεσα στον Εισαγγελέα του Λος Αντζελες και τον δικαστή της υπόθεσης Πολάνσκι.

Πριν από μερικές ημέρες, η 45χρονη, σήμερα, Σαμάνθα Γκέιμερ, το κορίτσι που κατηγορείται ότι αποπλάνησε ο Πολάνσκι, ζήτησε να σταματήσει η δίωξη του σκηνοθέτη.

Ο πολωνικής καταγωγής 75χρονος Πολάνσκι ζει αυτοεξόριστος στο Παρίσι, αφότου διέφυγε από τις ΗΠΑ το 1978. Τότε είχε παραδεχτεί ότι είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή με το 13χρονο κορίτσι, στο Λος Αντζελες.

Στην αρχή είχε κατηγορηθεί για έξι κακουργήματα και αντιμετώπιζε έως και ισόβια κάθειρξη. Όμως, έκανε συμφωνία με τον εισαγγελέα, δήλωσε ένοχος για τη σεξουαλική επαφή με ανήλικη και οι κατηγορίες για τα πέντε κακουργήματα αποσύρθηκαν.

Λίγο αργότερα διέφυγε στη Γαλλία, και ο δικαστής εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψή του, το οποίο ισχύει ακόμη.

Η ακρόαση της υπόθεσης έχει οριστεί για τις 21 Ιανουαρίου στο Λος Αντζελες.

No comments: