Monday, January 12, 2009

Ο Κουστουρίτσα προσηλύτισε Γιαπωνέζο

Αποστολή ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ

Με μια «νεκρανάσταση», έναν... Ιάπωνα βουδιστή που βαφτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος και την παρουσία του γνωστού Αμερικανού σκηνοθέτη Τζιμ Τζάρμους αλλά και του υπουργού Πολιτισμού της Σερβίας Νεμπόισα Μπράντιτς, άρχισε το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κούστεντορφ, που διοργανώνει ο Εμίρ Κουστουρίτσα στο χωριό του.


Η νεκρανάσταση αναφερόταν στον «νεκρό» Μπρους Γουίλις τού «Πολύ σκληρός για να πεθάνει, Νο 4». Πέρυσι, στην έναρξη του πρώτου φεστιβάλ, όπως είχαμε γράψει («Ε», 17/1/2008) είχε θαφτεί σε μια γωνιά του χωριού, με μια διασκεδαστική κηδεία-μαϊμού. Φέτος, σε μια παρόμοια τελετή, ο «νεκρός» αναστήθηκε σε στιλ βαμπίρ. Ο λόγος; Για να... παραστεί σ' αυτό το πρωτότυπο φεστιβάλ -«φεστιβάλ των δημιουργών» το αποκαλεί ο ιδρυτής του- που θέλει να είναι (και που το έχει πετύχει με τον καλύτερο τρόπο) διαμετρικά αντίθετο με τα χαζά μπλοκ-μπάστερ του Χόλιγουντ. Γίνεται στο Κούστεντορφ, ένα πρωτότυπο χωριό, στο πουθενά, χαμένο μέσα στα βουνά, τέσσερις ώρες μακριά από το Βελιγράδι. Οι προβολές φιλοξενούνται σε δύο τέλεια εξοπλισμένες αίθουσες, ενώ καθημερινά γίνονται μεταμεσονύχτιες συναυλίες.

Σε αντίθεση με τη «νεκρανάσταση», τα βαφτίσια ήταν πραγματικά. Την τελετή έκανε ορθόδοξος ιερέας, που ήρθε από το διπλανό χωριό, στη μικρή εκκλησία που έχει κτίσει στο Κούστεντορφ ο σκηνοθέτης του «Underground». Νονός ο ίδιος ο Εμίρ Κουστουρίτσα και βαπτιζόμενος ο νεαρός Ιάπωνας σκηνοθέτης Κόγκι Χάσελ, στον οποίο δόθηκε το χριστιανικό όνομα Στέφαν. Ο νεοφώτιστος συμμετέχει με την ταινία του «Godog» στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους του φεστιβάλ.

Αλλωστε, κύριος κορμός του φεστιβάλ είναι το διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους. Συμμετέχουν πολλοί νέοι σκηνοθέτες, σπουδαστές κινηματογραφικών σχολών από διάφορες χώρες του κόσμου. Οι νέοι αυτοί προσκαλούνται στο φεστιβάλ όχι μόνο για να δείξουν τη δουλειά τους αλλά και για να συζητήσουν σε workshops με γνωστούς κινηματογραφιστές, που το έργο τους προβάλλεται σε μικρά αφιερώματα.

Πρώτος στο φετινό work shop, ο σκηνοθέτης των ταινιών «Σπασμένα λουλούδια» και «Στην παγίδα του νόμου», Τζιμ Τζάρμους, ενώ θ' ακολουθήσουν ο Πέτερ Χάνκε («Η αριστερόχειρη γυναίκα) και ο Εμίρ Κουστουρίτσα. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/01/2009

No comments: