Friday, January 30, 2009

18 ταινίες για δύο αρκούδες

59ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ (5-15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

Μεγάλα ονόματα στο διαγωνιστικό τμήμα της Μπερλινάλε (Τσεν Κάιγκε, Λούκας Μούντισον, Στίβεν Φρίαρς, Μπερτράν Ταβερνιέ). Αγγελόπουλος και Γαβράς εκτός συναγωνισμού

Μισέλ Γουίλιαμς και Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ στο «Μαμούθ» του Λούκας Μούντισον
Με 26 ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα, 8 από αυτές εκτός συναγωνισμού, και περισσότερες από 100 άλλες στα παράλληλα τμήματά του («Πανόραμα», Φόρουμ», Ρετροσπεκτίβα», «Προοπτικές») κάνει έναρξη την Πέμπτη το 59ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Στο πρόγραμμα τρεις ελληνικές ταινίες: δύο απ' αυτές, εκτός συναγωνισμού, στο επίσημο πρόγραμμα: «Η σκόνη του χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου και «Ο Παράδεισος είναι στη Δύση» του Κώστα Γαβρά (που κλείνει επίσημα στις 14 Φεβρουαρίου την Μπερλινάλε). Η τρίτη ελληνική συμμετοχή είναι στο «Πανόραμα», η «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα. Υπάρχει, τέλος, και μια ελληνοτουρκική συμπαραγωγή, η ταινία «Μοναδική μου ηλιαχτίδα» του Ρεχά Ερντέμ, που συμμετέχει στο τμήμα του Φόρουμ.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ντίτερ Κόσλικ με τη μασκότ του, φυσικά μια αρκουδίτσα
Επίσημη έναρξη η Μπερλινάλε κάνει με τη γερμανο-αμερικανική παραγωγή «The International» (Η Διεθνής) του Τομ Τίκβερ («Τρέξε Λόλα, τρέξε»), θρίλερ δράσης με πρωταγωνιστές τους Κλάιβ Οουεν, Ναόμι Γουότς, Αρμίν Μούτλερ-Σταλ και Ούλριχ Τόμσον. Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής είναι η Τίλντα Σουίντον.

- «Οι συνδέσεις, οι συγκρούσεις και οι αντανακλάσεις στον καθρέφτη» είναι στο επίκεντρο των θεμάτων ενός από τα πιο ενδιαφέροντα παράλληλα προγράμματα της Μπερλινάλε, του Φόρουμ του Νέου Κινηματογράφου. Στις 48 ταινίες του, εκτός από τα πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, που φέτος ασχολούνται με θέματα όπως η παγκοσμιοποίηση, ο ρατσισμός και η κρατική καταπίεση, συγκαταλέγονται ταινίες μυθοπλασίας από 31 χώρες. Από Αργεντινή («Πράσινα νερά» του Μαριάνο Ντε Ρόζα), Ρουμανία («Το πιο χαρούμενο κορίτσι στον κόσμο» του Ράντου Γιούντε), Κορέα («Η επόμενη μέρα» του Λι Σουκ-Γκίουνγκ), Ισραήλ («Συκοφαντία» του Γιόαβ Σαμίρ), Ρωσία («Η βοήθεια τρελάθηκε» του Μπόρις Χλεμπνίκοφ), Ιαπωνία («Ψυχικός» του Σόντα Καζουχίρο), Λίβανο («Το χωριό του ενός» του Σιμόν Ελ Χάμπρε), Μεξικό («Η γοργόνα και ο δύτης» της Μερσέντες Μονκάδα Ροντρίγκεζ) κ.ά.

Η Μισέλ Φάιφερ, πάντα ωραία, ξανασυναντά τον σκηνοθέτη Στίβεν Φρίαρς στην ταινία «Σερί»
- Ο Γάλλος σκηνοθέτης Κλοντ Σαμπρόλ και ο Γερμανός παραγωγός Γκούντερ Ρόρμπαχ θα τιμηθούν με την Κάμερα 2009 για την προσφορά τους στον κινηματογράφο. Η ταινία του Σαμπρόλ «Μπέλαμι» με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ θα προβληθεί στο τμήμα Berlinale Special. Στο ίδιο τμήμα θα δούμε την ταινία «Ο Αδάμ αναστήθηκε» του Αμερικανού Πολ Σρένιτερ, με τους Τζεφ Γκόλντμπλουμ, Γουίλεμ Νταφόε και Ντέρεκ Τζακόμπι, και τη νέα ταινία του 100χρονου Πορτογάλου σκηνοθέτη Μανοέλ Ντε Ολιβέιρα, «Singularidades de uma rapariga loura».

- Αξίζει ν' αναφέρω και τη ρετροσπεκτίβα «Μεγαλύτερη από τη ζωή», αφιερωμένη στις ταινίες γυρισμένες με φιλμ των 70 χλστμ. Θα προβληθούν 22 ταινίες, ανάμεσά τους και οι «Λόρενς της Αραβίας» του Ντέιβιντ Λιν, «Γουέστ Σάιντ Στόρι» του Ρόμπερτ Γουάιζ, «Ο Λόρδος Τζιμ» του Ρίτσαρντ Μπρουκς, «Πλέιταϊμ» του Ζακ Τατί κ.ά.

  • Του ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/01/2009

No comments: