Monday, January 12, 2009

Ταινίες για την Παλαιστίνη



Ολοκληρώνεται αύριο στον κινηματογράφο «Αφαία» το φεστιβάλ αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, που ξεκίνησε στις 8/1 και περιλαμβάνει 21 ταινίες από και για την Παλαιστίνη.

Σήμερα προβάλλονται οι ταινίες (από 6 μμ): «Κάτω από τις βόμβες» Philippe Aractingi, «Ο γάμος της Ράνα» Hany Abu-Assad, «Η δική μου Γιάφα» Ροβήρος Μανθούλης, «PALESTINE BLUES» Nida Sinnokrot, «Το σιδερένιο τείχος» Mohammed Alatar.

Αύριο: «Κάτω από τις βόμβες», «9 STAR HOTEL» Ido Haar, «Σημείο σύγκρουσης» Julia Bacha, Ronit Avni, «Η τελευταία σελήνη» Miguel Littin.

«Κάτω από τις βόμβες» (Λίβανος 2007). Η ταινία μας μεταφέρει στο Λίβανο, τον Ιούλη του 2006, με τα πρώτα γυρίσματα να έχουν γίνει λίγες μέρες μετά την ισραηλινή επίθεση.

«PALESTINE BLUES» (ΗΠΑ 2008): Βραβευμένο ντοκιμαντέρ για ένα χωριό που ζει στην απόλυτη σύγχυση, απόγνωση και απελπισία. Τα γυρίσματα είχαν διάρκεια πάνω από 6 μήνες και επικεντρώθηκαν στο Jayyous, ένα χωριό με ανθρώπους που είχαν ως κύρια ασχολία τη γη και την καλλιέργειά της. Προκειμένου οι Ισραηλινοί να σηκώσουν ένα τείχος «ασφαλείας» στην κατεχόμενη Παλαιστίνη δε δίστασαν όχι μόνο να καταστρέψουν τη γη, αλλά έφτασαν να γκρεμίζουν ακόμη και τα σπίτια τους.

«Ο γάμος της Ράνα» (Παλαιστίνη, Ολλανδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 2002): Η αληθινή αγάπη και το όνειρο ενός ευτυχισμένου γάμου μοιάζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας εκεί που σύνορα και κατοχή γίνονται καθημερινότητα.

«Η δική μου Γιάφα» (1998): Το ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη δείχνει τη δειλή επιστροφή, μετά από 50 χρόνια αναγκαστικής εξορίας των προσφύγων της Γιάφα στην πόλη όπου γεννήθηκαν, για να δουν τον κήπο του σπιτιού τους, που σήμερα έχει δημευτεί, το σχολείο, το φαρμακείο και ό,τι έχει απομείνει από την παλιά τους γειτονιά, πριν ξαναγυρίσουν στην καινούρια τους πατρίδα, τη διασπορά.

«Το σιδερένιο τείχος» (Παλαιστίνη/ΗΠΑ 2006): Δυτική Οχθη, Λωρίδα της Γάζας. Το χρονικό της κατοχής από το 1967 μέχρι σήμερα. Συνεντεύξεις Παλαιστίνιων ακτιβιστών και αγροτών, Ισραηλινών αποίκων και στρατιωτικών, αναλυτών.

«9 STAR HOTEL» (Ισραήλ 2007): Η καθημερινή διαδρομή Παλαιστινίων εργατών για δουλειά στο Ισραήλ. Εργάτες οικοδομής ρισκάρουν τη ζωή τους για ένα κομμάτι ψωμί, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία. Μαζί με τον κίνδυνο γεννάται και η αλληλεγγύη. Παλαιστίνιοι που μοιράζονται τροφή, υπάρχοντα και ιστορίες.

«Σημείο σύγκρουσης» (ΗΠΑ 2006): Προσωπικές ιστορίες και δράματα Ισραηλινών και Παλαιστινίων που διακινδυνεύουν προς την κατεύθυνση ειρηνικής επίλυσης του Μεσανατολικού.

«Η τελευταία σελήνη» (Παλαιστίνη/Χιλή/Μεξικό 2004): Ο Σολιμάν είναι Αραβας χριστιανός ορθόδοξος και ο Ιακώβ Εβραίος. Είναι φίλοι και ζουν σε διπλανά χωριά της Παλαιστίνης την εποχή που η Μέση Ανατολή υπέφερε από την τουρκική κυριαρχία, στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

No comments: