Thursday, January 1, 2009

Ερωτας για πάντα με ένα βρικόλακα

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

Λυκόφως ***

Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η Καθημερινή, Πέμπτη, 1 Iανoυαρίου 2009

Νεανικό ρομαντικό δράμα. Σκηνοθεσία: Κάθριν Χάρντγουικ. Πρωταγωνιστούν: Κρίστεν Στιούαρτ, Ρόμπερτ Πάτινσον, Μπίλι Μπερκ, Πίτερ Φασινέλι

Αν αναζητάει κανείς ένα κινηματογραφικό αριστούργημα, δεν πρόκειται να το βρει στο «Λυκόφως». Η ιστορία αγάπης ανάμεσα σε μια έφηβη και έναν βρικόλακα, στα πρώτα λεπτά της κινηματογραφικής της μεταφοράς, μοιάζει με επεισόδιο απογευματινής νεανικής ξένης σειράς, απ’ αυτές που ενθουσιάζουν τα 16χρονα κορίτσια. Ομως η ιστορία και η ταινία έχουν μια γοητεία και μέχρι το τέλος κάθε θεατής μπορεί να έχει γίνει τόσο ενθουσιώδης, όπως κάθε 16χρονο κορίτσι. Η εμπορική επιτυχία της ταινίας στο διεθνές box office ήταν εντυπωσιακή και ήδη ετοιμάζεται το σίκουελ.

Η Κάθριν Χάρντγουικ ξέρει να χειρίζεται τις ιστορίες νέων. Το «Δεκατριών» που είχε γυρίσει το 2003 ήταν μια σκληρή ταινία για τη νεότητα. Το «Λυκόφως», που είναι το πρώτο βιβλίο που μεταφέρεται από τη δημοφιλέστατη σειρά μπεστ σέλερ της Στέφανι Μέγιερ, είναι μια ρομαντική ιστορία ξεχωριστής αγάπης, ταυτόχρονα αθώας και επικίνδυνης.

Μια ταινία με βρικόλακες δεν μπορεί να αποφύγει την ατμόσφαιρα φόβου και απειλής, όμως στην ταινία της Χάρντγουικ αυτό είναι εντελώς δευτερεύον στοιχείο. Το πρωταρχικό εδώ είναι ο έρωτας, που ζει ακόμη και πέρα από τις προκαταλήψεις, ακόμη κι όταν το ένα από τα δύο πρόσωπα του ζευγαριού είναι ζωντανός νεκρός.

Κεντρική ηρωίδα είναι η Μπέλα, ένα κορίτσι που δεν έχει την ελαφρότητα των συνομηλίκων του. Επειτα από τον νέο γάμο της μητέρας της, η Μπέλα αποφασίζει να ζήσει με τον πατέρα της σε μια μικρή βροχερή και ανήλιαγη πόλη της πολιτείας της Ουάσιγκτον. Στο σχολείο που θα πάει, θα γνωρίσει τα ιδιαίτερα θετά παιδιά ενός γιατρού και θα ξεχωρίσει τον Εντουαρντ, ένα αγόρι που είναι απρόσιτο για τα περισσότερα κορίτσια του σχολείου.

Οσο διαφορετικός είναι όμως ο Εντουαρντ, τόσο είναι και η Μπέλα, που αυτομάτως αισθάνεται μια έλξη για το ασυνήθιστο αγόρι. Φυσικά, όμως, τα πράγματα δεν είναι μόνο υπέρ τους. Κάποιοι από την κοινότητα των βρικολάκων βλέπουν την Μπέλα σαν… τροφή, ενώ τα λευκά πρόσωπα της οικογένειας του Εντουαρντ δεν προκαλούν και τα πιο έντονα αισθήματα συμπάθειας στους ανθρώπους.

Δεν είναι μυστικό ότι ο έρωτας θριαμβεύει. Το τελευταίο μέρος της ταινίας είναι το πιο έντονο και σε δράση και σε συναισθήματα, που μεταφέρει με απόλυτη πειστικότητα και τρυφερότητα το πρωταγωνιστικό ζευγάρι.

No comments: