Wednesday, January 14, 2009

Μεσοαστικά αδιέξοδα, ομοφυλοφιλία και άλλες ταινίες

Το ότι σπανίζουν οι μεγάλες ταινίες είναι κοινή διαπίστωση. Ο θεατής που αγαπάει τον καλό κινηματογράφο τις περισσότερες φορές μπαίνει στην αίθουσα με βαριά καρδιά. Κάποιες φορές, ωστόσο, κάποιες καλές κινηματογραφικές στιγμές, κάποιες επιμέρους επιδόσεις, ακόμα και από μέτριες ταινίες, τον αποζημιώνουν. Η ερμηνεία της Κέιτ Γουίσλετ στην ταινία του άντρα της, Σαμ Μέντες,«Ο Δρόμος της Επανάστασης», ας πούμε, είναι μια καλή κινηματογραφική στιγμή, παρότι η ταινία δεν είναι από αυτές που λέμε μεγάλες. Με την ευκαιρία, μην παρασυρθείτε από τον τίτλο, μην πάει ο νους σας στο ...πονηρό. Η ταινία είναι ένα μεσοαστικό κοινωνικό δράμα, το οποίο, βέβαια, δεν έχει καμία σχέση με την επανάσταση.

Καλή, πολύ καλή είναι και η ερμηνεία του Σον Πεν, στην ταινία του Γκας Βαν Σαντ, «Milk». Ο θαυμάσιος, πράγματι, Αμερικανός ηθοποιός ερμηνεύει με εξαιρετικό τρόπο και μεγάλη ποικιλία κινήσεων και εκφράσεων τον Χάρβεϊ Μιλκ, έναν ομοφυλόφιλο που αγωνίστηκε - και σκοτώθηκε - για τα ...δικαιώματα των ομοίων του και από σπόντα και για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων! Επιμέρους επιδόσεις υπάρχουν ακόμα και στη βίαιη και αποτρόπαια ταινία του Ματιέ Κάσοβιτς, «Babylon A.D.». Εξαιρετική κίνηση του πλήθους, θαυμάσιοι χώροι, ταχύς ρυθμός. Αλλά, μακριά!

Ο ελληνικός κινηματογράφος της βδομάδας είναι ...ακραίος! Από τη μια, έχουμε τη «δύσκολη», αλλά ενδιαφέρουσα, «ακίνητη» ταινία του Νίκου Κορνήλιου «Η Μουσική των Προσώπων» και, από την άλλη, την εύκολη -μέχρι απελπισίας - υπερκινητική ταινία του Γιάννη Ξανθόπουλου, «Ολα Θα Πάνε Καλά». Η πρώτη με αντικινηματογράφο προσπαθεί να μας αναστατώσει και η δεύτερη με προβλεπόμενο κινηματογράφο προσπαθεί να μας εφησυχάσει (με το «αθώο» και χαζό γέλιο)!

Τη βδομάδα κλείνουν δυο ...μουσικά ντοκιμαντέρ! Το ελληνικό «Μάνος Χατζιδάκις - Είδωλο στον Καθρέφτη», του Δημήτρη Βερνίκου, το οποίο αναφέρεται - από πρώτο χέρι (ο σκηνοθέτης της ταινίας ήταν στενός φίλος του συνθέτη) - στη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι και το λατινοαμερικάνικο «Cafe de los Maestros», του Μιγκέλ Κοάν, το οποίο αναφέρεται στο αργεντίνικο ταγκό της περιόδου 1940 - 1950.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
15/1/2009
-- Milk
15/1/2009
-- ΑΤΙΤΛΟ

No comments: