Wednesday, January 14, 2009

Οι ελληνικές ταινίες

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ


Η μουσική των προσώπων του Νίκου Κορνήλιου

Τα πράγματα με τον Νίκο Κορνήλιο δεν είναι καθόλου εύκολα! Ο ανήσυχος δημιουργός, ιδιαίτερα με την τελευταία του ταινία, «Η Μουσική των Προσώπων», απαιτεί ...υπομονή! Ομως, και αυτό είναι βέβαιο, αν δείξεις κατανόηση, αν τον εμπιστευτείς, στο τέλος θα σε κερδίσει! Και μάλιστα με το ...τίποτα! Με μια ψηφιακή κάμερα, με ένα σταθερό και μόνιμο κοντινό πλάνο μέσα από το οποίο περνάει μια δυναμική ομάδα νέων ηθοποιών που εξομολογούνται, που θυμώνουν, που ερωτεύονται, που αντιδικούν, που σχολιάζουν, που βρίζουν, που χαμογελούν, ...με εξαιρετικό, με μοναδικό, σωστότερα, τρόπο!

«Στη Μουσική των Προσώπων» δεν έχουμε δράση, δεν έχουμε κίνηση, έχουμε το ελάχιστο του κινηματογράφου (ένα σταθερό και μόνιμο κοντινό πλάνο). Ωστόσο, το θαυμάσιο κείμενο και οι καταπληκτικοί ηθοποιοί καταφέρνουν να δώσουν κίνηση στην ακινησία, ρυθμό στη στατικότατα, χώρους στην έλλειψη κάθε ντεκόρ, βοή και μυρουδιές ανθρώπων. Πρόκειται για ένα γερό πείραμα που αξίζει της προσοχής μας!

Παίζουν: Λάμπρος Αποστόλου, Μαρία Πασχαλίδου, Τάσος Τσάκονας, Δάφνη Μανούσου, κ.ά.

Ολα θα πάνε καλά του Γιάννη Ξανθόπουλου

Φρέσκα πρόσωπα με πεπαλαιωμένες ιδέες! Το αποτέλεσμα: μια ταινία που τη βλέπεις καθημερινά στην τηλεόραση (σίριαλ). Και, ωστόσο, θα κάνει εισιτήρια! Παρακαλώ, ποιος μπορεί να μου πει ποιος ευθύνεται περισσότερο; Οι δημιουργοί της ταινίας ή οι θεατές που θα τη στηρίξουν; Η απάντηση είναι ίδια με αυτήν που δίνεται στο γνωστό, η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα!

Η Τζίνα είναι αρραβωνιασμένη με τον Μιλτιάδη, ο οποίος είναι φυλακή, και γι' αυτό «τα έχει» με τον Φάνη που είναι κοινός φίλος. Οι τρεις τους, μόλις αποφυλακίζεται ο Μιλτιάδης, σχεδιάζουν την απαγωγή ενός μεγαλοδικηγόρου. Στη θέση του απάγουν τη θεία του. Αυτό είναι το στόρι και καλείται ο θεατής να γελάσει!

Ελεος; Οχι! Καλά να πάθουμε! Πρέπει να το πάρουμε χαμπάρι ότι ζούμε σε χώρα που η τέχνη, η εμπορική τέχνη για να κυριολεκτούμε, έχει απλωθεί στα πανέρια που έχουν γεμίσει τα πεζοδρόμια. Μην περιμένετε ποιότητα. Οι πωλητές, δημιουργοί, παραγωγοί, γραφεία, διανομείς, αίθουσες είναι όλοι τους για τα πανηγύρια. Και οι θεατές που τους ακολουθούν, επίσης!

Α, να μην το ξεχάσουμε. Στην ταινία εμφανίζονται τιμής ένεκεν προσωπικότητες της δημοσιογραφίας (Στέλιος Κούλογλου) και της μαγειρικής (Ηλίας Μαμαλάκης).

Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Ακης Σακελαρίου, Τάκης Χρυσικάκος, Εφη Παπαθεοδώρου, Φαίη Ξυλά, Ορφέας Αυγουστίδης, κ.ά.

No comments: