Wednesday, January 14, 2009

ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ: Σάρωσε ένα «φτωχόσκυλο»

Kate Winslet with one of her two acting Globes. She took home trophies for 'The Reader' and 'Revolutionary Road.' -- January 11, 2009

Kate Winslet with one of her two acting Globes. She took home trophies for 'The Reader' and 'Revolutionary Road.' -- January 11, 2009

Του Δημήτρη Δανίκα, TA NEA: Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Βραβείο μετά θάνατον στον  Τζόκερ του Χιθ Λέτζερ («Ο  σκοτεινός ιππότης»)

Πλην Μίκι Ρουρκ και «Παλαιστή», άπαντες ξένοι. Χρυσές Σφαίρες Μade in USΑ με βραβευμένους συντελεστές αλλά και ταινίες από Αγγλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Αυστραλία και Ινδία!

Με αμερικανοβρετανικά κεφάλαια, αλλά από Ινδία με Ινδούς ο θριαμβευτής «Slumdog millionaire»! Πάμε στους υπόλοιπους. Βρετανίδα η διπλά βραβευμένη 34 χρονη Κέιτ Γουίνσλετ, το ίδιο και η 33χρονη Σάλι Χόκινς, Αυστραλός ο Τζόκερ στον «Σκοτεινό ιππότη» Χιθ Λέτζερ του β΄ ανδρικού ρόλου (μόλις στα 29 χάθηκε πέρυσι μία από τις μεγαλύτερες ερμηνευτικές ελπίδες του παγκόσμιου σινεμά). Ακόμα, από το Μάντσεστερ ο 53χρονος Ντάνι Μπόιλ του «Slumdog», Ιρλανδός ο 33χρονος Κόλιν Φάρελ και εντελώς ισπανικής παραγωγής το «Vicky Cristina Βarcelona» του Γούντι Άλεν που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης κωμωδίας.

Η σφαλιάρα ακόμα πιο ηχηρή αν συνυπολογιστεί η παντελής περιφρόνηση στην «Αξιοθαύμαστη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» του Ντέιβιντ Φίντσερ με Μπραντ Πιτ (από 22/1), το ίδιο και για το αμιγώς αμερικανικό «Φροστ-Νίξον η σύγκρουση» (από 12/2) καθώς επίσης στο «Doubt» και τη Μέριλ Στριπ (από 29/1) αλλά και την Αντζελίνα Ζολί («Ανταλλαγή»). Χαμηλότερος φέτος ο πήχυς για το αμερικανικό σινεμά. Το λένε οι εισπράξεις, οι κριτικές αλλά και οι αντιδράσεις. Να είστε σίγουροι, αυτό θα αποτυπωθεί και στις υποψηφιότητες των Όσκαρ που θα ανακοινωθούν στις 22 Ιανουαρίου. Μετρίως καλά παιδιά!

Mickey Rourke shows off his best actor (drama) award for 'The Wrestler.' -- January 11, 2009

Mickey Rourke shows off his best actor (drama) award for 'The Wrestler.' -- January 11, 2009

Χωρίς συζήτηση η ερμηνεία του Μίκι Ρουρκ στον «Παλαιστή» του Ντάρεν Αρονόφσκι, η κορυφαία στην ταραγμένη και επί σειρά ετών κατεστραμμένη καριέρα του. Ο λόγος απλός. Είναι ο ίδιος στο πανί και τη σκηνή. Ένας γίγαντας με ταλαιπωρημένο σώμα και μαύρη ψυχή. Τα έχει χάσει όλα και λάμπει μόλις βγει στην παλαίστρα σε αγώνες σκηνοθετημένους που για να τους υπηρετήσει τρυπάει το σώμα του, κόβει τις φλέβες του και δείχνει στα αλαλάζοντα πλήθη το αίμα του. Ανατριχιαστικό. Τέσσερα τα μεγάλα στάδια της κινηματογραφικής του διαδρομής: Το 1981 ο Λόρενς Κάσνταν τον επιλέγει για μια σύντομη πλην όμως εξαιρετική εμφάνιση στην «Έξαψη» («Βody Ηeat») με Κάθλιν Τέρνερ και Ουίλιαμ Χαρτ. Δύο χρόνια αργότερα ο Φράνσις Φορντ Κόπολα τού εμπιστεύεται τον πρώτο ρόλο στο ασπρόμαυρο και οργισμένο «Ο αταίριαστος» («Rumble fish»). Μεσολαβεί το 1986 το προκλητικό «Εννιάμισι εβδομάδες» του Όντριαν Λάιν με Κιμ Μπάσιντζερ. Και το 1987 «Δαιμονισμένος άγγελος» («Αngel heart») του Άλαν Πάρκερ με τη δεύτερη καλύτερη ερμηνεία του ύστερα απ΄ αυτήν στον «Παλαιστή».

Από την κόλαση στον παράδεισο στο πι και φι. «Τα είχα χάσει όλα, λεφτά, υγεία καριέρα τα πάντα. Δεκατέσσερα χρόνια στα σκουπίδια. Μέχρι που διάβασα τον “Παλαιστή”, μέχρι που συνάντησα τον Ντάρεν Αρονόφσκι που για εμένα μοιάζει ισοδύναμος με τον Κόπολα. Είναι ο μοναδικός σκηνοθέτης που κουνώντας το δάχτυλό του μου είπε απειλητικά: “Θα έρχεσαι στην ώρα σου, δεν θα με βρίζεις μπροστά στο συνεργείο, θα εγκαταλείψεις τις ουσίες και θα δεχτείς να πάρεις το πιο skinny (ισχνό) μεροκάματο της καριέρας σου”. Τα δέχτηκα, συμφώνησα, το τήρησα και έτσι ξανάγινα άνθρωπος». Μίκι Ρουρκ από την κόλαση στο παράδεισο (από τη σαρωτική και ωμή συνέντευξη για λογαριασμό του «Ταχυδρόμου» που μου παραχώρησε τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο «Βlakes» του Λονδίνου).
  • Δύο Σφαίρες μονοκοπανιά
'Happy Go Lucky' star Sally Hawkins displays her best actress (comedy) Golden Globe. -- January 11, 2009

'Happy Go Lucky' star Sally Hawkins displays her best actress (comedy) Golden Globe. -- January 11, 2009

Εντελώς τυπική βρετανική περίπτωση η μόλις 34 ετών Κέιτ Γουίνσλετ με τις δύο Χρυσές Σφαίρες, Α΄ και Β΄ γυναικείου ρόλου μονοκοπανιά. Σεμνή, ολοκληρωτικά αφοσιωμένη στη δουλειά της. «Και αν κάτι δεν πάει καλά;» (την είχα ρωτήσει πριν από δέκα χρόνια). «Δεν έχω πρόβλημα. Θα γίνω σερβιτόρα». Το εννοούσε. Άντε τώρα να βρεις Ελληνίδα να σου πει τέτοια κουβέντα. Μόλις από 20 χρόνων στην πρώτη σειρά, με το δράμα εποχής «Λογική και ευαισθησία» της Έμα Τόμσον.

Ακολουθεί το «Jude» του Μάικλ Γουίντερμποτομ και το 1997 πέφτει στα χέρια του Τζέιμς Κάμερον και του «Τιτανικού» και μόλις 22 χρόνων υποδύεται τη Ρόουζ στην ταινία που κατέχει το απόλυτο ρεκόρ, με τις μεγαλύτερες εισπράξεις όλων των εποχών. Και λογική και ευαισθησία και αυτογνωσία. Δεν είναι κούκλα, αλλά Ηθοποιός σημαίνει φως!
  • Τoυς έπιασαν αδιάβαστους
Έκπληξη το «Slumdog Μillionaire» που κέρδισε τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, με κορυφαία αυτήν της καλύτερης δραματικής ταινίας. Φανταστείτε, η εταιρεία που τη διακινεί εν Ελλάδι δεν είχε καταλήξει ούτε στον ελληνικό τίτλο ούτε ακριβώς πότε θα τη βγάλει (κάπου τον Φεβρουάριο). Πάμε παρακάτω. Οι δύο ταινίες με Κέιτ Γουίνσλετ, δηλαδή «Σφραγισμένα χείλη» από την περασμένη Πέμπτη και «Ο δρόμος της επανάστασης» από την ερχόμενη Πέμπτη (15/1). Μίκι Ρουρκ και «Παλαιστής» από 29 Ιανουαρίου και όλες οι υπόλοιπες βραβευμένες είτε έχουν εξαντλήσει τον κύκλο προβολών τους είτε μόλις άρχισε ο δικός τους («Βαλς με τον Μπασίρ»)
  • Τα βραβεία
Καλύτερη δραματική ταινία: «Slumdog millionaire» Καλύτερη κωμωδία: «Vicky Cristina Βarcelona» Σκηνοθεσίας: Ντάνι Μπόιλ («Slumdog»)

Σεναρίου: Σάιμον Μποφόι («Slumdog»)

Α΄ Γυναικείου, δραματικού ρόλου: Κέιτ Γουίνσλετ («Ο δρόμος της επανάστασης»)

Α΄ Γυναικείου σε κωμωδία: Σάλι Χόκινς («Τυχερή και ευτυχισμένη») Α΄ Ανδρικού, δραματικού ρόλου: Μίκι Ρουρκ («Παλαιστής»)

Α΄ Ανδρικού σε κωμωδία: Κόλιν Φάρελ («Αποστολή στην Μπριζ») Β΄ γυναικείου: Κέιτ Γουίνσλετ («Σφραγισμένα χείλη»)

Β΄ Ανδρικού: Χιθ Λέτζερ («Σκοτεινός ιππότης»)

Καλύτερης ξενόγλωσσης παραγωγής: «Βαλς με τον Μπασίρ» Καλύτερου Αnimation: «Wall-Ε» Καλύτερης μουσικής: Α. Ρ. Ράχμαν («Slumdog») Τραγουδιού: Μπρους Σπρίνγκστιν («Παλαιστής»)
The late Heath Ledger won the best supporting actor trophy for his performance in 'The Dark Knight.' -- January 11, 2009
The late Heath Ledger won the best supporting actor trophy for his performance in 'The Dark Knight.' -- January 11, 2009

No comments: