Wednesday, January 14, 2009

Κλείσιμο της Μπερλινάλε με ταινία του Γαβρά

Επειτα από χρόνια χωρίς ελληνική συμμετοχή, η φετινή Μπερλινάλε θα έχει τρεις ελληνικές ταινίες, σε εκτός συναγωνισμού προγράμματα. Εκτός από τη «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα που θα προβληθεί στο Πανόραμα και τη «Σκόνη του χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στο Βερολίνο θα προβληθεί ως ταινία λήξης και ο «Παράδεισος στη Δύση» του Κώστα Γαβρά.

Η ταινία του Κώστα Γαβρά θα προβληθεί το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου μετά την απονομή των τιμητικών διακρίσεων, ενώ η επιλογή της ταινίας από τον διευθυντή της Μπερλινάλε, Ντίτερ Κόσλικ, είναι μία επιπλέον τιμή για τον Κώστα Γαβρά, ο οποίος στην περσινή διοργάνωση ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Η ταινία είναι η πρώτη ελληνογαλλική συμπαραγωγή του Ελληνα δημιουργού, ενώ τo σενάριο συνυπογράφουν ο ίδιος ο Κώστας Γαβράς και o Ζαν Κλοντ Γκίνμπεργκ, δίδυμο, το οποίο είχε συνεργαστεί επίσης στα σενάρια των ταινιών «Το τσεκούρι» και «Αμήν». Στον κεντρικό ρόλο του μετανάστη Ηλία, πρωταγωνιστεί ο Ιταλός ηθοποιός Ρικάρντο Σκαμάρτσιο («Ο αδελφός μου είναι μοναχοπαίδι»), ο οποίος πρόκειται να πρωταγωνιστήσει και στη νέα ταινία των αδελφών Νταρντέν. Παίζει ακόμη ο σταθερός συνεργάτης του Κώστα Γαβρά Ούλριχ Τουκούρ, αλλά και οι Αννυ Λούλου, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Ντίνα Μιχαηλίδη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδη, Αρτο Απαρτιάν και Τάσος Κωστής.

Ο «Παράδεισος στη Δύση» παρακολουθεί την περιπλάνηση του Ηλία, ενός μετανάστη που αναζητάει μία νέα εστία. Χωρίς να δηλώνεται η πατρίδα, η γλώσσα ή η εθνικότητά του, ο Ηλίας έρχεται από την Ανατολή για να ανακαλύψει τη Δύση και να βρει μια νέα ζωή.

No comments: