Wednesday, February 11, 2009

Οταν ο δημοσιογράφος «ξεγύμνωσε» στην ΤV τον αμερικανό πρόεδρο


Βασισμένη σε ένα θεατρικό έργο του Πίτερ Μόργκαν, η τελευταία και καλύτερη ταινία του Ρον Χάουαρντ «Frost/Νixon: Η αναμέτρηση» «αποκρυπτογραφεί» το παρασκήνιο της περίφημης συνέντευξης που παραχώρησε το καλοκαίρι του 1977 ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον στον βρετανό δημοσιογράφο Ντέιβιντ Φροστ. Η συνέντευξη έμεινε στην Ιστορία επειδή ο Φροστ, ως τότε παρουσιαστής ελαφρών τηλεοπτικών σόου, κατάφερε να «σπάσει» τον Νίξον, ο οποίος, όπως ακούμε και στην ταινία, μιλώντας για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ παραδέχθηκε ότι «καθετί παράνομο μπορεί να είναι νόμιμο αν το πει ο πρόεδρος». Ο Χάουαρντ «κλιμακώνει» τη λεκτική μονομαχία σαν να σκηνοθετεί αγώνα πυγμαχίας ή παρτίδα σκακιού αποσπώντας μια θαυμάσια ερμηνεία από τον Φρανκ Λαντζέλα, ο οποίος υποδύεται- χωρίς να μιμείταιτον Νίξον. Ο Λαντζέλα είναι υποψήφιος για το Οσκαρ Α΄ ρόλου, ενώ το «Frost/Νixon» διεκδικεί επίσης τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου και σκηνοθεσίας.

* Μια πολεμική περιπέτεια που πραγματεύεται την ως επί το πλείστον άγνωστη ιστορία των πολωνών αδελφών Μπιέλσκι ( Ντάνιελ Κρεγκ, Λιβ Σράιμπερ, Τζέιμι Μπελ ) οι οποίοι πολέμησαν τους ναζιστές έχοντας βρει καταφύγιο σε ένα πυκνό δάσος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι η «Εναντίωση» («Defiance»).

Στο ίδιο μέρος οργάνωσαν μια κοινότητα προστασίας των εβραίων της Ανατολικής Ευρώπης. Ακολουθώντας κατά γράμμα τους κανόνες της κλασικής αφήγησης, ο Εντουαρντ Ζουίκ έφτιαξε μια χορταστική, αν και κάπως παλιομοδίτικη, περιπέτεια που βλέπεται εύκολα αλλά και εύκολα ξεχνιέται. Είναι υποψήφια για Οσκαρ μουσικής ( Τζέιμς Νιούτον Χάουαρντ ).

ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ
▅ «12» (Ρωσία, 2007) του Νικίτα Μιχάλκοφ. Στη σύγχρονη Ρωσία δώδεκα ένορκοι, διαφορετικοί ως προς την κοινωνική θέση, το επάγγελμα και την καταγωγή τους, εξετάζουν την υπόθεση δολοφονίας ενός ρώσου αξιωματικού. Οι μαρτυρίες και οι ενδείξεις τείνουν στο συμπέρασμα ότι το έγκλημα έχει διαπράξει ο θετός τσετσένος γιος του θύματος. Παραλλαγμένο ριμέικ των «Δώδεκα ενόρκων» του Σίντνεϊ Λουμέτ (βασισμένο με τη σειρά του στο ομότιτλο θεατρικό κείμενο του Ρέτζιναλντ Ρόουζ ). Πέρυσι είχε προταθεί για το ξενόγλωσσο Οσκαρ. Πολύ καλός ο ίδιος ο σκηνοθέτης στον ρόλο του ενόρκου-καταλύτη της υπόθεσης.

▅ «Τζαμίλ» («Μa salama Jamil», Δανία, 2008) του Ομάρ Σαργκάουι. Σουνίτης άραβας μετανάστης δεύτερης γενιάς στην Κοπεγχάγη ( Νταρ Σαλίμ ) έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του όταν καλείται να πάρει εκδίκηση για τη βίαιη δολοφονία της μητέρας του από μια αντίζηλη συμμορία αράβων σιιτών.

▅ «Ο Ροζ Πάνθηρας 2» («Ρink Ρanther 2», ΗΠΑ, 2009) του Χάραλντ Σουάλτ. Ο Στιβ Μάρτιν επαναλαμβάνει τον ρόλο του επιθεωρητή Κλουζό, τον οποίο υποδύθηκε για πρώτη φορά το 2006.

  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

No comments: