Tuesday, February 10, 2009

Η Ελλάδα γοητεύει κι ο Ορλάντο… ξεπληρώνει

H ταινία της Σάλι Πότερ με τίτλο «Rage» όπως φαίνεται δίχασε. Κι από τις αντιδράσεις της αίθουσας στη δημοσιογραφική προβολή αλλά κι από κάποιες γνώμες που διατυπώθηκαν σε κριτικά σημειώματα φάνηκε ότι δεν έχει την απόλυτη αποδοχή. Ομως, παρ’ όλες τις αντιφάσεις, τα πηγαδάκια των φημών επιμένουν ότι είναι από τα φαβορί του Φεστιβάλ, κυρίως επειδή πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι η Τίλντα Σουίντον.

Η Σκοτσέζα ηθοποιός μην ξεχνάμε πως αναδείχτηκε από ταινία της Σάλι Πότερ, το 1993, τον «Ορλάντο» κι από κει προχώρησε η διαδρομή της που πέρσι την οδήγησε στην κατάκτηση του Οσκαρ για την ερμηνεία της στο «Μάικλ Κλέιτον». Οπότε, έχουν πατήματα οι φημολογούντες να θεωρούν πως ήρθε η ώρα να ξεπληρώσει η Σουίντον το χρέος της.

Είχαμε και Νία Βαρντάλος. Οχι την ίδια αλλά την πολυδιαφημισμένη ταινία της «My life in ruins» που γυρίστηκε στην Ελλάδα και προβλήθηκε στο Βερολίνο στο τμήμα της αγοράς. Με κάλεσαν και πήγα να τη δω και νομίζω πως ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τη δουλειά που ξεκίνησε πέρσι το «Mamma mia!». Να έρθουν κι οι υπόλοιποι ξένοι στην Ελλάδα για να κάνουν τρελές διακοπές και να ερωτευτούν. Ενας κριτικός παλαιάς κοπής θα έλεγε για την ταινία πως την παράγγειλε το υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας για τουριστική προπαγάνδα.

Το αστείο είναι πως η Ελλάδα σε όλα αυτά τα έργα δεν έχει βάλει ούτε σεντ. Από μόνα τους γίνονται επειδή κάποιοι σε αυτό τον πλανήτη είναι ερωτευμένοι με την Ελλάδα και την προπαγανδίζουν από μόνοι τους.

Ούτε οι ελληνικές κυβερνήσεις βάζουν λεφτά (για να μην αναφέρουμε τη χυδαία συμπεριφορά του τότε υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στον Ολιβερ Στόουν για τον «Αλέξανδρο» που προπαγάνδιζε ο φουκαράς τις ελληνικές αίθουσες αλλά οι βουλευτές Θεσσαλονίκης φοβόντουσαν τους ψηφοφόρους τους μήπως και βγει πολύ gay ο Αλέξανδρος) ούτε οι Ελληνες κινηματογραφικοί παράγοντες, οι δε ντόπιοι κριτικοί στο σύνολό τους οτιδήποτε ξένο γυρίζεται στην Ελλάδα το σνομπάρουν, το λοιδορούν, το ειρωνεύονται.

Τέτοια χαμηλή αυτοεκτίμηση συνδυασμένη με τεράστια έπαρση –είναι δυνατόν; Κι όμως είναι– μόνο εμείς την έχουμε. Στην περίπτωση του «My life in ruins», αν μη τι άλλο, η ελληνική Πολιτεία πρόσφερε διευκολύνσεις για να γυρίσουν στους αρχαιολογικούς χώρους και δεν έκανε τα ρεζιλίκια επί Γούντι Αλεν που του αρνήθηκαν την Επίδαυρο στην «Ακαταμάχητη Αφροδίτη» κι εκείνος κατέφυγε στους Ιταλούς που του άνοιξαν το αρχαιοελληνικό θέατρο της Ταορμίνα. Να ‘ναι καλά η Νία που αγαπά τόσο πολύ τις ρίζες της και έδωσε την ευκαιρία και στον Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος δείχνει ότι έχει πολύ μέλλον μπροστά του κι είναι και πολύ φιλότιμος, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη με ειδικό coach για τα αγγλικά που τα μιλά καλά αλλά δεν είναι μητρική του γλώσσα. Βέβαια, όπου και να παιχτεί θα τον ντουμπλάρει κάποιος ντόπιος, όπου ως γνωστόν τα έργα ντουμπλάρονται.

  • Δείτε το τρέιλερ της ταινίας «My life in ruins»

Αυτά τα λέω για όποιον απόφοιτο συνοικιακού φροντιστηρίου τού γράψει τίποτε περί των αγγλικών του - συνήθως αυτού του είδους οι απόφοιτοι κάνουν αυτού του είδους την κριτική στις ξένες γλώσσες που δεν είναι μητρικές.

Η Νία έρχεται στην Ελλάδα για τις πέντε πρώτες μέρες του Απρίλη με αβάν πρεμιέρ στο Μέγαρο κι έξοδο στις 7 Μαΐου, ταυτόχρονα με ΗΠΑ.
  • Eξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για τη «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα!
Για την αποψινή προβολή της ταινίας του Πάνου Κούτρα «Στρέλλα», που προβάλλεται στο πλαίσιο του Πανοράματος της Μπερλινάλε, τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν με το που άνοιξε το εκδοτήριο. Οι προβολές στο «Forum», στο «Panorama» και στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι μόνο με εισιτήρια ακόμα και για τους δημοσιογράφους και εκδίδονται μόνο μία ημέρα πριν από την προβολή.
  • ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Ελεύθερος Τύπος, Τρίτη, 10.02.09

No comments: