Thursday, February 5, 2009

Προθέρμανση με Μουρνάου για «Φάουστ» Εθνικού



Το Εθνικό Θέατρο συναντά και πάλι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Αυτή τη Δευτέρα, στο Τριανόν Filmcenter, θα προβληθεί ο «Φάουστ» του Φρίντριχ Βίλχεμ Μουρνάου με αφορμή την ομώνυμη παράσταση - πείραμα της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου (πρεμιέρα στις 25 Φεβρουαρίου). Πρόκειται για τον αρχέτυπο μύθο του γέρου, που πουλάει την ψυχή του στον διάβολο για να ξαναγίνει νέος.


Το δημοφιλέστερο έργο του Γκέτε έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη πάνω από 200 φορές, οι περισσότερες από τις οποίες στη Γερμανία. Η ταινία του Μουρνάου, γυρισμένη το 1926 -εποχή κατά την οποία ανθούσε ο γερμανικός εξπρεσιονισμός- θεωρείται σήμερα μια από τις κλασικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου.

Στην παράσταση - πείραμα της Νέας Σκηνής, το έργο έχει διαιρεθεί σε πέντε μέρη και παρουσιάζεται μέσα από διαφορετικές αλληλοδιαδοχικές προσεγγίσεις. Σημείο συνάντησης είναι ένας σύγχρονος προβληματισμός: το αδιέξοδο της γνώσης και του ορθολογισμού, η επιστροφή στην αθωότητα, η μαγεία του έρωτα, η ροπή προς το απόλυτο και οι αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης. Την παράσταση σκηνοθετούν: Γιώργος Γάλλος, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Αργύρης Ξάφης, Ομάδα blitz (Γιώργος Βαλάης, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πάσσαλης), Αργυρώ Χιώτη.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση. Συμμετέχουν οι: Βασίλης Μαυρογεωργίου, Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Πάσσαλης, Κώστας Μπλάθρας και ο Σύλλας Τζουμέρκας. Η προβολή ξεκινά στις 8 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

No comments: