Thursday, February 5, 2009

Μπραντ Πιτ: «Έμαθα να μη σπαταλώ καμιά πολύτιμη στιγμή»

ΤΑ ΕΦΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΡΑΝΤ ΠΙΤ

Με τη δουλειά  των δημιουργών  των οπτικών εφέ,  υποψηφίων για  Όσκαρ, ο  Μπραντ Πιτ ως  Μπέντζαμιν  Μπάτον φτάνει  από τα 80 χρόνια  στα 20

«Όταν τελείωσαν τα γυρίσματα της ταινίας κατάλαβα ότι η ζωή είναι σύντομη. Δεν ξέρω αν έχω μία ή δέκα ημέρες, 10 ή 40 χρόνια. Είμαι στα μισά της ζωή μου ή βαδίζω προς το τέλος; Δεν ξέρω, γι΄ αυτό και πρέπει να είμαι σίγουρος ότι δεν θα σπαταλήσω καμιά στιγμή εξ αιτίας της βαρεμάρας, κάποιας μικροπρέπειας ή κάποιας εχθρότητας. Γι΄ αυτό και έχω γύρω μου τους ανθρώπους που είναι για εμένα σημαντικοί», λέει ο Μπραντ Πιτ για αυτό που του άφησε η ταινία «Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον».

Δεν ήταν όμως η πιο απλή περίπτωση ειδικών εφέ και μακιγιάζ για τον ρόλο του. Χρειάστηκαν να γίνουν επεξεργασίες σε ειδικά εργαστήρια εικόνας για να φανεί το γηρασμένο πρόσωπο του ηθοποιού πάνω σε ένα βρεφικό σώμα. Οι μεταμορφώσεις του έχουν γίνει ψηφιακά από διαφορετικές εταιρείες και οι δημιουργοί των εφέ είναι υποψήφιοι για Όσκαρ. Η Digital Domain επινόησε το πρόσωπο του Μπέντζαμιν στα πρώτα 52 λεπτά της ταινίας, όταν ο ήρωας «ξανανιώνει» μεταξύ 80 και 60 ετών, κρατώντας το παιδικό του παράστημα. Οι μάγοι των ειδικών εφέ κράτησαν το σώμα των ηθοποιών που ενσάρκωναν τον Μπέντζαμιν, προσθέτοντας το κεφάλι του Πιτ που μεταβαλλόταν ηλικιακά χάρη στην ψηφιακή επεξεργασία.

Για την εικόνα του άνδρα κάτω των 60 δούλεψαν τα στούντιο Drac. Και ο Γκρεγκ Κάνομ- γνωστός από το μακιγιάζ του Ρόμπιν Ουίλιαμς στην «Κυρία Νταουτφάιρ» δημιούργησε με τεχνικές μακιγιάζ τη μάσκα γήρατος του Μπραντ Πιτ. Για τις σκηνές στις οποίες ο χαρακτήρας γίνεται νεώτερος από την τωρινή ηλικία του ηθοποιού, ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Φίντσερ κατέφυγε στις μεθόδους της ψηφιακής τεχνολογίας που αφαιρούν χρόνια.

Η νιότη στο τέλος της ταινίας του Μπραντ Πιτ οφείλεται στις τεχνικές της εταιρείας Lola Visual Εffects. Η μέθοδός τους μοιάζει με επέμβαση αισθητικής χειρουργικής, αναφέρει η «Le Μonde».

Πρώτο στάδιο για να μικρύνει ο ηθοποιός κατά 20 χρόνια είναι η «δερμοαπόξεση», που γίνεται με ένα κλικ στην οθόνη του υπολογιστή. Ακολουθεί μια ψηφιακή ένεση botox για να σβηστούν οι σακούλες και για να γεμίσουν κάποιες ρυτίδες. Μετά, οι ενέσεις κολλαγόνου για να γεμίσουν τα ζυγωματικά και να σβήσουν οι γραμμές έκφρασης. Τέλος, μια αναδόμηση προσώπου συμπλήρωσε την «επέμβαση» για την ανόρθωση της μύτης και των αυτιών. Το πρόσωπο του νεαρού Πιτ έγινε ίδιο με εκείνο που είχε όταν εμφανίστηκε στην ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ «Θέλμα και Λουίζ».
ΙΝFΟ
«Η απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» προβάλλεται και στα ελληνικά σινεμά.

Επιμέλεια: Έφη Φαλίδα, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

No comments: