Wednesday, February 11, 2009

Μαγική βραδιά Αγγελόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής. Επίσημη πρεμιέρα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλων των διεθνούς φήμης συντελεστών του φιλ


Από αριστερά, η Ιρέν Ζακόμπ, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Γουίλεμ Νταφόε και ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς κατά τη χθεσινή λαμπερή βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ)

Αν ο ελληνικός κινηματογράφος είχε μεγαλύτερη απήχηση- εντός και εκτός συνόρων- θα ζούσε πολλές βραδιές όπως η χθεσινή. Ηταν μια μεγάλη γιορτή για το ελληνικό σινεμά. Σε ένα κατάφωτο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια αλλά και των διεθνούς φήμης συντελεστών της «Σκόνης του χρόνου», πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου. «Για να πιστέψουμε ότι κάτι υπάρχει σε αυτή τη χώρα και ότι δεν χάθηκαν όλα οριστικά...» είπε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος από το βήμα. Μόλις είχαν πέσει οι τίτλοι τέλους της ταινίας και ο σκηνοθέτης είχε ανεβάσει στη σκηνή τους συνεργάτες του τιμώντας τους έναν έναν: τους ηθοποιούς Γουίλεμ Νταφόε και Ιρέν Ζακόμπ , τον διευθυντή φωτογραφίας Ανδρέα Σινάνο, τη μουσικό Ελένη Καραΐνδρου και τον σύμβουλό του στο σενάριο Πέτρο Μάρκαρη. Απέναντί τους ηχούσε το χειροκρότημα μιας κατάμεστης αίθουσας που φιλοξένησε σημαντικούς εκπροσώπους της πολιτικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου. Το μποτιλιάρισμα, δε, είχε ξεκινήσει από νωρίς επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Στους χώρους υποδοχής κόσμος πολύς και οι δεκάδες φωτογράφοι να κουρδίζουν διαρκώς τις μηχανές τους. Τα φλας όμως στέναξαν την ώρα της άφιξης των διάσημων ηθοποιών οι οποίοι στελεχώνουν το καστ της ταινίας, του Γουίλεμ Νταφόε και της Ιρέν Ζακόμπ. Ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης και η σύζυγός του κυρία Δάφνη Σημίτη που κατέφθασαν εκείνη την ώρα, πέρασαν σχεδόν απαρατήρητοι. Λίγο πριν από τις 20.00 κατέφθασε και ο κ. Παπούλιας, τον οποίο υποδέχθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαρά και τον γενικό διευθυντή του Μεγάρου κ. Ν. Μανωλόπουλο. Ηταν η ώρα να δοθεί ο λόγος στην κινηματογραφική ματιά του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Το κοινό παρακολούθησε την ταινία χωρίς ανάσα και μέσα σε ασυνήθιστη σιγή, η οποία μαρτυρούσε ιδιαίτερη προσήλωση αλλά και συμμετοχή στην ποιητική διάθεση του έργου. Η προβολή ολοκληρώθηκε με δεξίωση, ενώ στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Αudio Visual, παρέστησαν επίσης ο υπουργός Παιδείας κ. Α.Σπηλιωτόπουλος, οι βουλευτές κκ. Θ.Πάγκαλος, Π. Δούκας, Γ.Λιάνης, ο πρώην υπουργός κ. Ι.Παπαντωνίου κ.ά.
  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

No comments: