Monday, February 9, 2009

Πρεμιέρα της νέας ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου

«Ζούμε περίοδο κλειστού ορίζοντα. Ένα τοπίο στην ομίχλη, σ΄εναν κόσμο που δεν ξέρει που πάει», έλεγε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, με αφορμή σήμερα, τη συνέντευξη Τύπου για την επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας, «Η σκόνη του χρόνου», στο Μέγαρο Μουσικής, λίγες ημέρες πριν από την προβολή, στο Φεστιβάλ Βερολίνου και τρεις ημέρες πριν η ταινία βγει στις ελληνικές αίθουσες, την Πέμπτη,12 του μηνός.

Στο μεταξύ και δεδομένου ότι κάποια σκηνή με τον πρωταγωνιστή Γούιλαμ Νταφόε, έχει γυριστεί στο Μέγαρο Μουσικής, επιλέχθηκε η επίσημη πρώτη της «Σκόνης του χρόνου», να γίνει την Τετάρτη, 11 του μηνός, στο Μέγαρο.

Ιρέν Ζακόμπ, Μισέλ Πικολί, Μπρούνο Γκαντς, «υπό την μπαγκέτα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, οδηγούν τον θεατή σε ένα ταξίδι μνήμης, μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη βιώματα από τα μεγάλα γεγονότα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα, μέσα από μια ιστορία έρωτα και μετέωρων προσδοκιών, φιλτραρισμένα στο χρόνο αλλά όχι θαμπά για τους ήρωες που τα έζησαν.

«Ζούμε σ΄ έναν κόσμο κλειστό», είπε ο Θ.Αγγελόπουλος, γι αυτό και τα παιδιά βγαίνουν στο δρόμο,χωρίς να ξέρουν ότι ανάμεσα στο παιχνίδι- που προκάλεσε ακόμα και το θάνατο του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου-, βγαίνει μια αλήθεια: ποια σχέση με το μέλλον έχει το παρόν;».

Σε ερώτηση για την κριτική που έχει τύχει το έργο του, ο ίδιος θεωρεί ότι «τους σκηνοθέτες δεν τους διαλέγει η κριτική ούτε το κοινό αλλά ο χρόνος» και πως για τον ίδιο, όλες του οι ταινίες είναι κεφάλαια της ίδιας ταινίας. Κεφάλαια, όπως είπε, «ενός μεγάλου βιβλίου, πάνω στην ανθρώπινη μοίρα, στο χρόνο που πέρασε αλλά και σε αυτόν που έρχεται».

Η επόμενη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, φέρει τον προσωρινό τίτλο «Αύριο» και με αυτήν θα κλείσει την τριλογία που άνοιξε με το «Λιβάδι που δακρύζει» και συνεχίζει με την «Σκόνη του χρόνου».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ

No comments: