Tuesday, February 10, 2009

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Τους σκηνοθέτες δεν τους διαλέγει η κριτική, αλλά ο χρόνος»

Αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρόντος του Κ. Παπούλια, θα γίνει η επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας «Η σκόνη του xρόνου»

«Κατάλαβα τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου όταν πήγα στη σχολή κινηματογράφου. Οταν έβαλα για πρώτη φορά το μάτι μου στον φακό και βγήκε ένα πλάνο, εκείνη ακριβώς τη στιγμή ήταν σαν να ανακάλυπτα τον κόσμο. Οχι μόνο τον κινηματογράφο.Από εκεί και πέρα όλα κύλησαν φυσιολογικά, σαν αναπνοή» είπε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εν όψει της επίσημης πρεμιέρας της ταινίας του «Η σκόνη του χρόνου». Αύριο στις 20.00 η Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, την Ελένη Καραΐνδρου, που υπογράφει τη μουσική της ταινίας, τους πρωταγωνιστές Γουίλεμ Νταφόε και Ιρέν Ζακόμπ, καθώς και το κοινό που επιθυμεί να παρακολουθήσει τη νέα δημιουργία τού διεθνώς αναγνωρισμένου σκηνοθέτη. Αφού μίλησε για τις δύσκολες συνθήκες των γυρισμάτων (τρομακτικές θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν στις στέπες του Καζακστάν, ακόμη και ντόπιοι κομπάρσοι να τρέπονται σε φυγή μη μπορώντας να αντέξουν το κρύο), ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έκανε λόγο και για τα γυρίσματα που έχει ο... καιρός: έχοντας κατακεραυνωθεί από τους συμπατριώτες του, η ταινία του «Ο θίασος» έπρεπε να ταξιδέψει ως τις Κάννες για να κερδίσει διεθνή καταξίωση και να επιστρέψει θριαμβεύτρια. «Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Τους σκηνοθέτες δεν τους διαλέγει ούτε η κριτική ούτε το κοινό,αλλά ο χρόνος» τόνισε με ικανοποίηση. Ερωτηθείς για το κόστος του μεγαλόπνοου νέου έργου του, δεν δίστασε να πει ότι έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον βασικό προϋπολογισμό, ήτοι 8.300.000 ευρώ: «Τρέχουμε και δεν φτάνουμε» είπε χαρακτηριστικά, μακαρίζοντας τους χορηγούς, χωρίς τη βοήθεια των οποίων τίποτε δεν θα ήταν εφικτό. Διευκρινίζοντας ότι δεν κατατάσσει τον εαυτό του ούτε στους αισιόδοξους ούτε στους απαισιόδοξους, αφού προτιμά να βλέπει καθαρά, τόνισε: «Ζούμε την πιο κλειστή περίοδο, ένα “Τοπίο στην ομίχλη” 100%, για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο παλιότερης ταινίας μου». Ο ίδιος θεωρεί τις δουλειές του «κεφάλαια της ίδιας ταινίας. Αρχίζουν με την “Αναπαράσταση” και συνεχίζουν από εκεί». Η τωρινή τριλογία του θα ολοκληρωθεί με μία ταινία που έχει προσωρινό τίτλο «Αύριο», μέσα από την οποία ο σκηνοθέτης θα μας χαρίσει την προσωπική ματιά του για το μέλλον. Την προσεχή Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, στις 21.00, επίσης στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, σειρά έχει η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Παράδεισος στη Δύση», ενός άλλου σημαντικού κινηματογραφιστή, του Κώστα Γαβρά.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ. 210 7282.000. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ταινία από τα θεωρεία της αίθουσας με τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ.
  • ΑΣΤΕΡΟΠΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ | TO BHMA, Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

No comments: