Thursday, February 5, 2009

Ο Βάιντα σφαγιάζει την αλήθεια!

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

Η προσωρινή απόσυρση του «Katyn» (ήταν να βγει την περασμένη βδομάδα σε μια μόνον αίθουσα, και μάλιστα αρκετά δεύτερη αίθουσα), με τις άοκνες προσπάθειες του Πολωνού πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος έχει αναλάβει την ...εργολαβία της ταινίας, έφερε κάποια αποτελέσματα. Η μεγάλη εταιρεία «Odeon» έδωσε στο πολύ μικρό γραφείο «Videorama», το οποίο διανέμει την ταινία δοκιμαστικά, μια μικρή και μιαν εμπορική αίθουσα. Ωστόσο, είτε σε μια είτε σε πολλές αίθουσες, οι Ελληνες θεατές, σίγουρα, θα σταθούν πολύ κριτικά απέναντι στις αντισοβιετικές και ανιστόρητες συκοφαντίες του Βάιντα.

Ο 81χρονος σήμερα Πολωνός σκηνοθέτης, ο οποίος φημίζεται για το «δύσκολο» και φορμαλιστικό κινηματογράφο του, στην τελευταία του ταινία, επέλεξε τη συμβατική κλασική γραφή, με φανερά και σκόπιμα δάνεια από το μελό, για να διασπείρει ασύστολα ψέματα και αισχρές συκοφαντίες. Ο Αντρέι Βάιντα (είναι γνωστή η αντικομμουνιστική υστερία του - παρότι πάντοτε η σοσιαλιστική κυβέρνηση της πατρίδας του χρηματοδοτούσε το έργο του) συντάσσεται με τη χιτλερική προπαγάνδα, η οποία χρέωσε την ομαδική σφαγή των 15.000 Πολωνών αξιωματικών του στρατοπέδου «Katyn» (1941-2) από τους Γερμανούς στους Σοβιετικούς. Και αυτός, όπως και οι άλλοι συκοφάντες, δεν προσκομίζει κανένα καινούριο στοιχείο. Ολοι οι ισχυρισμοί τους έχουν επανειλημμένως απαντηθεί από την Ιστορία...

«Ο Παλαιστής», του Ντάρεν Αρονόφσκι, είναι μια ταινία για ατσάλινα νεύρα! Ο ωμός ρεαλισμός της εικόνας της και το αληθινό καταγγελτικό θέμα της (η καπιταλιστική κοινωνία δημιουργεί το περιθώριο, το οποίο κάνει απελπισμένους αγώνες για να βγει έξω στο φως και να αναπνεύσει), το δίχως άλλο, προβληματίζουν τον θεατή και τον φορτώνουν σκέψεις. Η ταινία του Σεργκέι Μποντρόφ «Mongol» (Οι Μογγόλοι) αυτοπαγιδεύτηκε στην προσπάθειά της να μοιάζει Χόλιγουντ, ακυρώνοντας, έως ένα σημείο, τις μεγάλες αρετές, που, οπωσδήποτε και παρόλα αυτά, διαθέτει. Η ταινία, με θαυμάσιες εικαστικές εικόνες, παρακολουθεί τη μεγάλη προσπάθεια του Τζένγκις Χαν να δημιουργήσει ενιαίο και σταθερό έθνος για τους Μογγόλους.

Η σατιρο-κωμωδία του Ρόμπερτ Βέιντε, «Πώς να Χάσεις τους Φίλους σου», είναι, σίγουρα, αδιάφορη. Ωστόσο, έστω και από σπόντα, λέει πολλές αλήθειες για τον κόσμο της «Show Biz». Αν, από κάποια παραξενιά, μπείτε στην αίθουσα, θα πάρετε, σίγουρα, μια θαυμάσια - και αρκετά πιστή - εικόνα για το δικό μας λαμπερό (παρδαλό) κόσμο της δικής μας φτωχής και μαϊμουδίστικης «Show Biz»! Το κινούμενο σχέδιο των Κρις Γουίλιαμς & Μπάιρον Χάουαρντ, «Μπολτ», μπορεί να κάνει τα παιδιά, κάποια παιδιά για να είμαστε σωστοί, να γελάσουν! Ενας σκύλος, που πετυχημένα παίζει στην τηλεόραση, πηγαίνει στο Χόλιγουντ...

Αφήσαμε τελευταία την ταινία του αιμοβόρου και αιμοδιψούς Γιαπωνέζου Τασάκι Μίκε, «Sukiyaki Western Django», γιατί, πράγματι, είναι η τελευταία, κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά, ταινία της βδομάδας! Πρόκειται για ένα τριτοκοσμικό αλαλούμ, ντυμένο και παιγμένο τριτοκοσμικά, το οποίο, όμως, προσποιείται ότι είναι φουτουριστικό καουμπόικο. Τρίχες!


No comments: