Monday, February 2, 2009

«Η σκιά του Αλεξάνδρου» από την Αυστριακή Τηλεόραση

«Η σκιά του Αλεξάνδρου» ήταν ο τίτλος του ντοκιμαντέρ διάρκειας μιας ώρας που παρουσίασε χθες βράδυ από το δεύτερο πρόγραμμά της η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, και το οποίο, έχοντας στο επίκεντρό του τη Θεσσαλονίκη και την ιστορία της, αναφερόταν στη θέση της Ελλάδας σήμερα, και στις σχέσεις της με δύο από τους γείτονές της, την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

Στην αρχή του ντοκιμαντέρ έγινε αναφορά στη Βεργίνα, στα πολύτιμα ευρήματα των εκεί αρχαιολογικών ανασκαφών και στους Μακεδόνες βασιλείς της, Φίλιππο το Β΄ και Μέγα Αλέξανδρο, στου οποίου την ελληνικότητα, την ελληνική παιδεία και τη διάδοση από μέρους του, του ελληνικού πολιτισμού, παρέπεμπαν σχετικές δηλώσεις αρχαιολόγων αλλά και του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν, με μια ιστορική αναδρομή, παρουσιάστηκε η εξέλιξη και ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε δεύτερο σημαντικό εμπορικο-οικονομικό κέντρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μετά την πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη, ρόλο που διατήρησε εν μέρει και αργότερα μετά την απελευθέρωσή της αρχές του περασμένου αιώνα, όπως επισημάνθηκε και στις συνεντεύξεις παραγόντων της πόλης.

Τονίσθηκε ιδιαίτερα η πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης, ο ερχομός των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής, καθώς και η επί αιώνες σημαντική παρουσία του εβραϊκού στοιχείου και η σχεδόν ολοκληρωτική εξαφάνισή του κατά τη γερμανοναζιστική κατοχή.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και στην ίδρυση της ΠΓΔΜ και στα προβλήματα που δημιούργησε για την Ελλάδα η επιμονή της γειτονικής χώρας στο όνομα της «Μακεδονίας» αλλά και στο σφετερισμό ελληνικών συμβόλων.

Το ντοκιμαντέρ ασχολήθηκε εκτενώς και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις περιπτώσεις των Ιμίων και Οτσαλάν, τη μετέπειτα προσπάθεια για ελληνοτουρκική προσέγγιση και την υποστήριξη από την Αθήνα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, όπως και της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων που προωθήθηκε από την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Αρκετά θετικά, με μαρτυρίες άμεσα ενδιαφερομένων, παρουσιάστηκε στο ντοκιμαντέρ η αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης στην Ελλάδα, η ένταξη και η δημιουργική παρουσία μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, όπως επίσης η δραστηριοποίηση Ελλήνων επιχειρηματιών και η ελληνική δυναμική επενδυτική παρουσία στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

Το ντοκιμαντέρ «Ελλάδα-Η σκιά του Αλεξάνδρου», που εντάσσεται στη σειρά της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης με το γενικότερο τίτλο «Μπαλκάν Εξπρές», συνδυάστηκε με την προβολή χθες βράδυ στη συνέχεια από το Β΄ Πρόγραμμά της, της γνωστής ταινίας του Τάσσου Μπουλμέτη «Πολίτικη Κουζίνα», την οποία η Αυστριακή Τηλεόραση είχε ήδη προβάλει και στο παρελθόν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: