Monday, February 2, 2009

Επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου

«Η Σκόνη του Χρόνου» θα προβληθεί στις 11 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής.

«Η Σκόνη του Χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η «πιο ποιητική και προσωπική ταινία του Αγγελόπουλου», όπως τη χαρακτηρίζουν ξένοι κριτικοί, κάνει την αθηναϊκή της πρεμιέρα στις 11 Φεβρουαρίου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, στο Μέγαρο Μουσικής, όπου και γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας.

Παρόντες στην «επίσημη πρώτη», θα είναι οι πρωταγωνιστές Γουίλεμ Νταφόε και Ιρέν Ζακόμπ, η Ελένη Καραΐνδρου που «υπογράφει» τη μουσική και άλλοι συντελεστές της ταινίας, η οποία θα προβληθεί, εκτός συναγωνισμού και στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

«Η Σκόνη του Χρόνου», είναι «μια ιδιαίτερη φιλόδοξη, τολμηρή ταινία με τον Πικολί και τον Γκανζ σε εξαιρετικές ερμηνείες. Ο Αγγελόπουλος σίγουρα γνωρίζει πώς να μας ταξιδεύει μέσα από αξέχαστες εικόνες, ήχους και ιδέες που μας ακολουθούν και μετά την προβολή», έγραψε η «Sight and Sound», ενώ η «Unita» κατατάσσει την ταινία στις καλύτερες του σκηνοθέτη.

Είναι μια ιστορία χωρίς σύνορα, ένας απολογισμός του περασμένου αιώνα, μέσα από έναν έρωτα, στην δίνη των πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Ο Γουίλεμ Νταφόε υποδύεται τον Αμερικανό σκηνοθέτη ελληνικής καταγωγής, ο οποίος γυρίζει μια ταινία πάνω στην ιστορία των γονιών του. Κεντρικό πρόσωπο η μητέρα του Ελένη (Ιρέν Ζακόμπ), ανάμεσα στον Γιάκομπ (Μπρούνο Γκανζ) και τον Σπύρο (Μισέλ Πικολί), διεκδικώντας το απόλυτο της αγάπης. Η ιστορία εξελίσεται στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Καζακστάν, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

No comments: