Monday, February 9, 2009

Πάνω από 900 εκατ. οι σινεφίλ στην Ευρώπη

Εννιακόσια είκοσι εκατομμύρια θεατές μπήκαν στις ευρωπαϊκές κινηματογραφικές αίθουσες τη χρονιά που πέρασε.


Οι κινηματογραφικές αίθουσες στην Ευρώπη υποδέχθηκαν 920 εκατομμύρια θεατές το 2008, αριθμός μόλις 0,3% μεγαλύτερος από την περασμένη χρονιά, ανακοίνωσε σήμερα από το Στρασβούργο το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο.

Η πιο αξιοσημείωτη εξέλιξη σημειώθηκε στη Ρωσία όπου οι θεατές αυξήθηκαν κατά 16,2%, φτάνοντας τα 124 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα η χώρα να καταταγεί για πρώτη φορά ανάμεσα στις πέντε χώρες με τους περισσότερους σινεφίλ.

Στην κορυφή της κατάταξης παραμένει η Γαλλία με 188,8 εκατομμύρια εισιτήρια και αύξηση 6,2%, ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με 164,2 εκατομμύρια εισιτήρια (αύξηση 1,1%) και η Γερμανία με 129,4 εκατομμύρια (αύξηση 3,2%).

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, παρατηρείται μία έντονη αύξηση της ζήτησης για εθνικές παραγωγές, καθώς το μερίδιό τους στην αγορά αυξήθηκε στις 14 από 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία ήταν η χώρα όπου οι εθνικές παραγωγές είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό θεατών (60%) και ακολουθεί η Γαλλία με 45,7%, κυρίως χάρη στη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε η ταινία «Bienvenue chez les Cht'is».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: