Friday, February 6, 2009

Πρεμιέρα με γκλάμουρ κατασκοπεία. Ανοιξε χθες το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο


Με τους Ελληνες παρόντες αλλά την Ελλάδα απούσα γιορτάζει το φεστιβάλ Βερολίνου τα 59α γενέθλιά του κι ετοιμάζεται να εξηνταρίσει. Ωριμο και όμορφο, ακριβώς σαν την πόλη του, η οποία γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους, που για 28 χρόνια την είχε χωρισμένη στα δυο κι ήδη από τώρα ετοιμάζονται οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον προσεχή Νοέμβριο. Το διαλαλούν παντού.

Η Ελλάδα, αντίθετα, για μια ακόμα φορά λάμπει διά της απουσίας της από το διαγωνιστικό πρόγραμμα και νομίζω πως ήρθε η κατάλληλη στιγμή με την οικονομική κρίση και το διεθνές οικονομικό χρέος καθώς και τα όσα ακούγονται για επιτήρηση, να τελειώνουμε με το παραμύθι του κρατικοδίαιτου κινηματογράφου, όπου κανείς δεν απολογείται για τα χάλια. Κι εμείς ωστόσο τον πληρώνουμε την ώρα που οργιάζουν οι φήμες για περιορισμούς στις δαπάνες, για απολύσεις, συρρικνώσεις και όλα τα συναφή. Ε, όχι να μην έχουν να πληρώσουν τις συντάξεις και να επιδοτούν τη διεθνή μας απουσία κι ανυπαρξία!

Ωστόσο, οι Ελληνες ως διεθνείς μονάδες δίνουν τιμητικά το παρών τους κι έχουμε γράψει πολλές φορές για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο με τη «Σκόνη του Χρόνου» και τον Κώστα Γαβρά με το «Παράδεισος στη Δύση», που πήραν ημερομηνίες στο φεστιβάλ, ο μεν Θόδωρος για τις 12 Φεβρουαρίου, ημερομηνία εξόδου της ταινίας στις ελληνικές αίθουσες, ο δε Γαβράς για τη λήξη του φεστιβάλ στις 14 του μήνα. Κι υπάρχει στο «panorama» (κι όχι στο διαγωνιστικό) η «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα, που προβάλλεται στο Βερολίνο το βράδυ της Δευτέρας.
  • Ελληνικά ευτράπελα
Α, έχω και μια πληροφορία για τα της ελληνικής διανομής. Την επόμενη εβδομάδα κυκλοφορεί στα σινεμά της Αθήνας ο «Ροζ πάνθηρας Νο 2» με τον Στιβ Μάρτιν. Δεν μας την έδειξαν την ταινία πριν φύγουμε αλλά μας καθησύχασαν ότι συμμετέχει στο Βερολίνο, στο εκτός συναγωνισμού πρόγραμμα κι ότι θα τη δούμε εκεί. Πράγματι, οι χώροι γύρω από το Φεστιβάλ, αλλά και στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας είναι γεμάτοι με αφίσες γύρω από το συγκεκριμένο εκτός συναγωνισμού event. Μόνο που ημερομηνία του είναι η 13η Φεβρουαρίου, μία μέρα δηλαδή μετά την έξοδό του στα σινεμά της Αθήνας. Οπότε, αυτή τη φορά την κριτική θα τη γράψουν οι θεατές κι εμείς θα τη διαβάσουμε και θα δούμε αν πρέπει να πάμε να το δούμε ή όχι. Δεν είμαστε με τα καλά μας…
  • Τομ Τίκβορ, εκτός συναγωνισμού

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε χθες λοιπόν με ταινία εκτός συναγωνισμού, ως είθισται. Η εναρκτήρια ταινία ήταν ενδεικτική του ανοίγματος που έχουν κάνει οι Γερμανοί τα τελευταία χρόνια στην κινηματογραφία τους κι επιδιώκουν να γίνουν το επίκεντρο της Ευρώπης. Ηταν το «International» του διάσημου Γερμανού σκηνοθέτη Τομ Τίκβορ, με ιστορία που έχει ως κέντρο δράσης τη Γερμανία, αλλά απλώνεται και σε άλλα μέρη τόσο λόγω κοσμοπολίτικης διάθεσης όσο και πολυεθνικής συμπαραγωγής. Η παραγωγή στη βάση της είναι αμερικανική αλλά με έδρα τη Γερμανία, πρωταγωνιστούν ο Κλάιβ Οουεν, η Ναόμι Γουότς κι ο Αρμιν Μίλερ Σταλ και ανήκει στο σύγχρονο κατασκοπικό είδος, που έχει να κάνει με τράπεζες, με πολυεθνικές, με τρομοκράτες, με διεθνείς συνωμοσίες, με Στάζι και με όλα τα συναφή. Κι από πλοκή πάει καλά κι από δράση, έχει τα στοιχεία ενός blockbuster για ώριμους θεατές και σαφώς είναι επηρεασμένο από τη σχολή «Τελεσίγραφο του Μπορν». Δεν αντιπροσωπεύει το φεστιβαλικό κινηματογράφο αλλά ως εναρκτήριο έχει όλο το γκλάμουρ που χρειάζεται ένα διεθνές φεστιβάλ σαν του Βερολίνου, που ξέρει να συνταιριάζει τα αταίριαστα.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας «The International»

Με τους Ελληνες παρόντες αλλά την Ελλάδα απούσα γιορτάζει το φεστιβάλ Βερολίνου τα 59α γενέθλιά του κι ετοιμάζεται να εξηνταρίσει. Ωριμο και όμορφο, ακριβώς σαν την πόλη του, η οποία γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους, που για 28 χρόνια την είχε χωρισμένη στα δυο κι ήδη από τώρα ετοιμάζονται οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον προσεχή Νοέμβριο. Το διαλαλούν παντού.Με τους Ελληνες παρόντες αλλά την Ελλάδα απούσα γιορτάζει το φεστιβάλ Βερολίνου τα 59α γενέθλιά του κι ετοιμάζεται να εξηνταρίσει. Ωριμο και όμορφο, ακριβώς σαν την πόλη του, η οποία γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους, που για 28 χρόνια την είχε χωρισμένη στα δυο κι ήδη από τώρα ετοιμάζονται οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον προσεχή Νοέμβριο. Το διαλαλούν παντού.

  • Βερολίνο, του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗ (Μέλος της EFA), Ελεύθερος Τύπος, Παρασκευή, 06.02.09

No comments: