Wednesday, February 11, 2009

Φώτος Λαμπρινός: 40 χρόνια ντοκιμαντέρ


Δύο προσωπικότητες του ντοκιμαντέρ, τον σκηνοθέτη-ερευνητή Φώτο Λαμπρινό, δημιουργό δεκάδων ταινιών τεκμηρίωσης, και τον Ελβετό Στέφαν Σβίτερτ, που έχει υπογράψει πολλά μουσικά ντοκιμαντέρ, θα τιμήσει με αφιερώματα το «11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα» (13-22 Μαρτίου).

Από το πρώτο του ντοκιμαντέρ, τις «100 ώρες του Μάη» (1964), ώς το «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος» του 2008 θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη
Με ανθρώπινη ματιά, αποφεύγοντας τους αφορισμούς και τη δημαγωγία, ο Φώτος Λαμπρινός στη 40χρονη πορεία του έχει φωτίσει σπουδαία ιστορικά γεγονότα της χώρας, αμφιλεγόμενες προσωπικότητες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, τις ζωές Ελλήνων και ξένων πρωτοπόρων δημιουργών, την ιστορία του κινηματογράφου, αλλά και καθημερινές στιγμές απλών ανθρώπων.

Με στόχο να παρουσιαστεί μια συνολική εικόνα της δουλειάς του, θα προβληθούν 11 χαρακτηριστικά κινηματογραφικά του δείγματα. Το αφιέρωμα θα πιάσει το νήμα από την αρχή, ξεκινώντας με το πρώτο του ντοκιμαντέρ, «100 ώρες του Μάη» (1964), και καταλήγοντας στο τελευταίο του, «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος» (2008). Δεν θα μπορούσαν να λείπουν ντοκιμαντέρ όπως τα «Αρης Βελουχιώτης - Το δίλημμα» (1981), «Ο Πειραιάς του Γιάννη Τσαρούχη» (1980) και «Σεργκέι Παρατζάνωφ, ο εξόριστος» (1990).

Ο Φώτος Λαμπρινός σπούδασε κινηματογράφο στο Ινστιτούτο Κινηματογραφίας της Μόσχας (1965 - 1970) και παρακολούθησε το εργαστήρι του Μιχαήλ Ρομ. Δούλεψε αρχικά στο κρατικό ραδιόφωνο, σκηνοθετώντας πολλά θεατρικά έργα κλασικού ρεπερτορίου. Από το 1963 στράφηκε στον κινηματογράφο, και ειδικότερα στο ντοκιμαντέρ. Εχει κάνει 25 ταινίες τεκμηρίωσης, αλλά και μία μυθοπλασίας, το «Δοξόμπους» (1987).

Ο Στέφαν Σβίτερτ, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός -ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Neapel, που προωθεί νέους δημιουργούς και σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους- έχει καταγράψει μέσα από τα ντοκιμαντέρ του την ιστορία της μουσικής και των ανθρώπων της. Παρών κι αυτός, όπως και ο Λαμπρινός, στο φεστιβάλ, θα παρουσιάσει πέντε ντοκιμαντέρ που μας ταξιδεύουν από τους παραδοσιακούς ήχους της Ελβετίας έως τους δρόμους του ακορντεόν. Θα δούμε το πορτρέτο του Κολομβιανού Πάτσο Ράντα -που ενέπνευσε τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές για τον Φρανσίσκο Ελ Ομπρε, τον ήρωα του βιβλίου «Εκατό χρόνια μοναξιά»- καθώς και των «Epstein Brothers», που είναι γνωστοί στην Αμερική ως Βασιλιάδες του Klezmer, μιας παλιάς εβραϊκής μουσικής παράδοσης.

Τα αφιερώματα σε Λαμπρινό και Σβίτερτ θα συνοδευτούν από ειδικές εκδόσεις.
  • ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/02/2009

No comments: