Tuesday, June 23, 2009

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: Ξανά για το θεσμικό πλαίσιο


Την υλοποίηση του δικού τους νομοθετικού πλαισίου για τον κινηματογράφο ζητούν με επιστολή τους στον υπουργό Πολιτισμού η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και άλλοι φορείς. Την επιστολή συνυπογράφουν σκηνοθέτες και κινηματογραφικές λέσχες, χωρίς όμως το σύνολο της κινηματογραφικής κοινότητας. Σημαντικοί φορείς όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το σωματείο των μικρομικάδων κ.ά. έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από το λεγόμενο κινηματογραφικό «συνέδριο» το 2007, οπότε διαφάνηκαν οι ιδεολογικές διαφορές στα αιτήματα του κινηματογραφικού χώρου.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στο ΥΠΠΟ (Οκτώβρης 2008), ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές από τις προτάσεις της διορισμένης από το ΥΠΠΟ νομοπαρασκευαστικής επιτροπής τον περσινό Σεπτέμβρη, ουσιαστικά δεν ξεφεύγει από τη στρατηγική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για αγοραία αντιμετώπιση του κινηματογράφου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ίδιοι οι φορείς στην επιστολή τους σημειώνουν ότι η πρότασή τους «ενθαρρύνει τη συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα, μέσα από σύγχρονες μεθόδους ενισχύσεων και επενδυτικών κινήτρων» και «συνέργειες με τις υγιείς δυνάμεις της αγοράς» (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Γι' αυτό το ΥΠΠΟ, απαντώντας, «εκφράζει την ικανοποίησή του» για «τη συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία για τη διαμόρφωση του νέου νόμου για τον Κινηματογράφο». Προσθέτει ότι τις προσεχείς ημέρες θα συνεχιστούν «οι συναντήσεις, με στόχο την ταχεία ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, προκειμένου να δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου».

Το θέμα λοιπόν δεν είναι ποιου το νομοσχέδιο θα προταχθεί, αλλά τι θα είναι αυτό το νομοσχέδιο. [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 24/6/2009]


No comments: