Wednesday, June 24, 2009

Ελληνική νουβέλ-βαγκ στις «Νύχτες πρεμιέρας»

  • Την ώρα που «τρέχουν» πολλά φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, ως είθισται κάθε καλοκαίρι, το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας (16 έως 27 Σεπτεμβρίου) άρχισε ήδη να στέλνει τις πρώτες ειδήσεις για τη φθινοπωρινή ατζέντα μας.

Από την «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα, που θα κάνει πρεμιέρα στις «Νύχτες Πρεμιέρας»

Από την «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα, που θα κάνει πρεμιέρα στις «Νύχτες Πρεμιέρας»

Τρία νέα βραβεία για Ελληνες δημιουργούς, δύο πολυαναμενόμενες ελληνικές ταινίες, είκοσι σπάνια cult διαμάντια, αφιερώματα στον πρωτοπόρο Δανό σκηνοθέτη-ποιητή Γιόργκεν Λεθ και τον Πολωνό δημιουργό Σμπίγκνιου Ριμπζίνσκι, είναι μερικά από τα highlights του φετινού φεστιβάλ.

Στη φιλοσοφία του ανέκαθεν ξεχώριζε η στήριξη νέων δημιουργών και φυσικά του ελληνικού σινεμά. «Κάτι αλλάζει στο τοπίο του ελληνικού κινηματογράφου. Οι νέοι δημιουργοί καταπιάνονται με τολμηρά θέματα, αναζητούν πρωτότυπες φόρμες έκφρασης, αναμετρώνται με τις δυσκολίες τους, ξεπερνούν τις αδυναμίες τους και κατακτούν τα διεθνή φεστιβάλ, όπως έδειξε το βραβείο του «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου στις Κάνες. Ολη αυτή η αλλαγή -γρήγορη και ουσιαστική- γεννά ελπίδες αλλά και υποχρεώσεις. Το ελληνικό σινεμά έχει την ανάγκη όλων μας», υποστηρίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ και διευθυντής του περιοδικού «ΣΙΝΕΜΑ» Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Φέτος, λοιπόν, οι «Νύχτες Πρεμιέρας» προχωρούν σε πιο πρακτικά βήματα. Θεσμοθετούν 3 νέα βραβεία σε πρωτοεμφανιζόμενους Ελληνες δημιουργούς.

«Το Κακό 2: Η εποχή των ηρώων» του Γ. Νούσια. Μια ακόμη πολυαναμενόμενη ελληνική ταινία

«Το Κακό 2: Η εποχή των ηρώων» του Γ. Νούσια. Μια ακόμη πολυαναμενόμενη ελληνική ταινία

* Σκηνοθέτη: Για πρώτη ταινία μεγάλου μήκους, που είχε τουλάχιστον μία δημόσια προβολή με εισιτήριο σε αίθουσα ή φεστιβάλ στην Ελλάδα από την 1η Σεπτεμβρίου 2008 έως τις 31 Αυγούστου 2009.

* Πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού: Αντρα και γυναίκας που συμμετείχαν σε ελληνική ταινία μεγάλου μήκους που προβλήθηκε με εισιτήριο, το ίδιο διάστημα.

Το φεστιβάλ δεν σταματάει στα βραβεία. Ανάμεσα σε άλλες ταινίες θα κάνουν σ' αυτό πρεμιέρα η πολυσυζητημένη ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα «Στρέλλα» με ηρωίδα μια τρανσέξουαλ, καθώς και το «Το Κακό 2: η εποχή των ηρώων» του Γιώργου Νούσια.

Το υπόλοιπο διεθνές πρόγραμμα είναι εξίσου ενδιαφέρον.

* Το περιοδικό «ΣΙΝΕΜΑ», συνδιοργανωτής Φεστιβάλ, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια του, προτείνει 20 καλτ ταινίες που μάζεψε με κόπο από τα... τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ανάμεσά τους το «Enter the Dragon» (1973) με τον Μπρους Λι, το πολωνικό σουρεαλιστικό «Το χειρόγραφο της Σαραγόσα» (1965) του Βόιτσεκ Χας, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιαν Πότοτσκι. Θα προβληθούν ακόμα οι «Αληθινές ιστορίες» (1896) του ηγέτη των Talking Heads, Ντέιβιντ Μπερν, ένα άγνωστο στο κοινό cult αριστούργημα για μια φανταστική πόλη στην Αμερική, και το «This is Spinal Tap» (1984), ένα παράξενο μουσικό ντοκιμαντέρ τού Ρομπ Ράινερ για ένα συγκρότημα το οποίο δεν είναι καν... συγκρότημα.

* Αφιερώματα: Ο Δανός Γιόργκεν Λεθ είναι ανθρωπολόγος, κριτικός της τζαζ και ποιητής. Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» παρουσιάζουν μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ του αλλά και το εμβληματικό «The Five Obstructions» (2003), που υπέγραψε ο Γιόργκεν Λεθ με τον Λαρς φον Τρίερ, του οποίου είναι φίλος και δάσκαλος. Θα προβληθούν ακόμα μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά φιλμ του Σμπίγκνιου Ριμπζίνσκι. Βραβευμένος με Οσκαρ για το μικρού μήκους animation «Tango», ο πρωτοπόρος δημιουργός χρησιμοποίησε την τεχνολογία και τα ειδικά εφέ για να μετατρέψει τον κινηματογράφο στην απόλυτη εικαστική εμπειρία.

Οι αίθουσες του φεστιβάλ παραμένουν οι ίδιες: Αττικόν Cinemax Class, Απόλλων Cinemax Class και Δαναός 1 & 2. Συνεχίζονται τα δύο διαγωνιστικά τμήματα, Διεθνές (βραβείο Χρυσής Αθηνάς, 10.000 ευρώ) και «Μουσική & Φιλμ» (βραβείο 10.000 ευρώ) αλλά και τα: Πανόραμα, «Μετά τα μεσάνυχτα», Πρεμιέρες, «Σινεμά στα όρια», «Ντοκιμαντέρ» και «Μικρές ιστορίες».

Υπάρχουν και νέα... τεχνολογικής φύσεως. Τέρμα οι ουρές εισιτηρίων για τους σινεφίλ. Θα λειτουργήσει online προπώληση, με δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων με πιστωτική αλλά και έκδοσή τους από αυτόματα μηχανήματα στους χώρους των κινηματογράφων. Τον Σεπτέμβριο θα πωλούνται και οι κάρτες διαρκείας.

**Για να μη χάνετε κανένα νέο για τις «Νύχτες Πρεμιέρας» υπάρχει η επίσημη ιστοσελίδα (www.aiff.gr) ή αυτή του περιοδικού «ΣΙΝΕΜΑ» (www.cinemag.gr). Μπορείτε να γράφετε τις απόψεις σας στο διαδραστικό και ανανεωμένο blog (http://nyxtespremieras.blogspot.com/). Οι Νύχτες Πρεμιέρας έχουν αποκτήσει και το δικό τους Twitter (http://twitter.com/nyxtespremieras).

No comments: