ΑΠΩΛΕΙΑ. Στον κινηματογράφο έκανε καριέρα με ρόλους «κακού» και αδίστακτου απατεώνα, ληστή και βιαστή. Παίζοντας σε κωμωδίες, προσέφερε γέλιο σε ρόλους άξεστους, με χοντροκομμένους τρόπους. Ο Σπύρος Καλογήρου, ωστόσο, που κηδεύτηκε χθες, έπειτα από τον θάνατό του σε ηλικία 87 ετών, ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από τους χαρακτήρες που έπαιζε στην οθόνη.
Οπως λένε όλοι όσοι τον γνώριζαν και από την εικόνα που έδινε ο ίδιος όταν μιλούσε, ο Καλογήρου ήταν από τους ευγενέστερους ανθρώπους του ελληνικού σινεμά, που ξεχώριζε για την ευαισθησία, την ευσυγκινησία και για τα καλά του αισθήματα. Πολύ συχνά και ειδικά όταν μιλούσε για συναδέλφους του που έφυγαν, ή για τη σχέση του με τη σύντροφο της ζωής του, την επίσης ηθοποιό Ευαγγελία Σαμιωτάκη, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.
Ο Σπύρος Καλογήρου πέθανε το απόγευμα του Σαββάτου στο Τζάνειο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους δύο μήνες, έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία δύο χρόνια. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922 και σπούδασε στη δραματική σχολή του Ελληνικού Ωδείου. Αρχισε να παίζει στο θέατρο το 1955 με έναν ρόλο, σε παραστάσεις του «Ερωτόκριτου» και του «Αμλετ», που ανέβασε ο θίασος του Νίκου Χατζίσκου και την ίδια χρονιά έπαιξε τον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο στον «Αγαπητικό της βοσκοπούλας». Συνολικά, έπαιξε σε περισσότερες από 65 ταινίες, ενώ δύο από τις ταινίες στις οποίες διακρίθηκε για την ερμηνεία του ήταν ο «Τζίμης, ο τίγρης» του 1966 και η «Κατάχρησις εξουσίας» του 1971. Ιδιαίτερα αξιομνημόνευτοι όμως είναι και οι ρόλοι του στη «Λόλα» και τη «Στεφανία στο αναμορφωτήριο», καθώς και στις ταινίες «Μανταλένα», «Η Μαρία της σιωπής», «Υπολοχαγός Νατάσα», «Ο αστερισμός της παρθένου».
Λιγότερο γνωστή στον πολύ κόσμο, αλλά περισσότερο ίσως σημαντική ήταν η πορεία του στο θέατρο. Από την αρχή της καριέρας του, ο Σπύρος Καλογήρου συνεργάστηκε με τους θιάσους Κατράκη, Μυράτ και Λεμού και έπαιξε σε παραστάσεις του Δημήτρη Ροντήρη, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στο δυναμικό του Θεάτρου Τέχνης. Αργότερα συνεργάστηκε με τον Αλέξη Σολομό, την Ελλη Λαμπέτη και την κ. Κατερίνα, ενώ στη συνέχεια δημιούργησε θίασο με την Ευαγγελία Σαμιωτάκη. Οι τελευταίες του θεατρικές εμφανίσεις ήταν δίπλα στον Θύμιο Καρακατσάνη και τη Μιμή Ντενίση.
- Παναγιωτης Παναγοπουλος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 30/6/2009
Monday, June 29, 2009
Αποχαιρετισμός στον «κακό» του ελληνικού σινεμά
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment