Tuesday, June 9, 2009

Βαλκανικές ιστορίες κινηματογραφικής τρέλας

  • Η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών αφιερώνει το φετινό συνέδριό της στην Εβδομη Τέχνη της γειτονιάς μας. Στο βαλκανικό σινεμά στρέφει το βλέμμα του το 23ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας. Θα γίνει στη Φλώρινα, (Πολιτιστικό Κέντρο, αίθουσα «Θόδωρος Αγγελόπουλος») από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή με θέμα «Ο κινηματογράφος στα Βαλκάνια».

Ο «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος» του Φώτου Λαμπρινού θα προβληθεί την Παρασκευή

Ο «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος» του Φώτου Λαμπρινού θα προβληθεί την Παρασκευή

  • Θα ανοίξει με έκθεση φωτογραφίας και κινηματογραφικού υλικού, ενώ θα προβληθεί η ταινία «Γλέντι γενεθλίων - Μια βουβή βαλκανική ιστορία» του Φώτου Λαμπρινού. Την ίδια μέρα, στο «Νέο Πάρκο», θα παρουσιαστεί η έκθεση φωτογραφίας της ομάδας «Ροές» της Φλώρινας και θα προβληθούν οι ταινίες: «Ταξίδι στην πραγματική Ελλάδα - Η Φλώρινα του Θόδωρου Αγγελόπουλου» σε επιμέλεια του Χάρη Παπαδόπουλου, «Αρτα. Τα καλάμια του Σάκη. Η νταλίκα του Ηλία. Ο δρόμος για τη Φλώρινα. Φασόλια γίγαντες» του Γιώργου Ματσίκα και «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος» του Φώτου Λαμπρινού.
  • Το Σάββατο θα ξεκινήσουν οι εισηγήσεις: «Μια βουβή βαλκανική ιστορία» του Φώτου Λαμπρινού, «Ο σύγχρονος σέρβικος κινηματογράφος» του Νίνου Φενέκ Μικελίδη, «Τα Βαλκάνια είναι αλλού» του Αντρέα Τύρου, «Ο Ομηρος και τα Δεκεμβριανά» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, «Το σιδηρούν παραπέτασμα - Η χαμένη ευκαιρία» του Γιάννη Σολδάτου, «Το σενάριο στον ελληνικό και βαλκανικό κινηματογράφο» του Στάθη Βαλούκου, «Βαλκανικές ιστορίες κινηματογραφικής τρέλας» του Απόστολου Κρυωνά, «Ιστορική παραγματικότητα και κινηματογράφος στα Βαλκάνια» του Σταμάτη Τσαρουχά, «Από τους αδερφούς Μανάκια στον Θόδωρο Αγγελόπουλο: μια μπομπίνα που ξετυλίγεται» του Βασίλη Κεχαγιά. Την ιδια μέρα θα γίνει εκδήλωση προς τιμήν του σκηνοθέτη Τάσου Ψαρρά, με ομιλητή τον Τάσο Γουδέλη, και θα προβληθεί η ταινία «Η σκόνη που πέφτει».

Την Κυριακή η συνάντηση θα μετακομίσει στις Πρέσπες, στη Βασιλική του Αγ. Αχιλλείου, με θέμα «Τοπική κοινωνία και κινηματογραφικές λέσχες». [Ελευθεροτυπία, Τρίτη 9 Ιουνίου 2009]

No comments: