Thursday, June 4, 2009

Σκάρλετ Γιόχανσον: Μικρή αλλά θαυματουργή

  • Η 24χρονη καλλονή είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα: ομορφιά και ευφυΐα, στην περίπτωσή της, πάνε μαζί. Υποκριτική δεινότητα, μελωδική φωνή, φωτεινό μυαλό και αγγελικό πρόσωπο, για το πολυτάλαντο κορίτσι από τη Νέα Υόρκη

Από τη Μυρόεσσα Μεταξά, ΓΥΝΑΙΚΑ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας νευρωτικός σκηνοθέτης με αστείρευτο χιούμορ, ένας εκκεντρικός μουσικός και ο πρόεδρος των ΗΠΑ; Φιγουράρουν όλοι τους στις κορυφαίες θέσεις της λίστας των ανθρώπων που θαυμάζει η πολυπράγμων κυρία Γιόχανσον. Και το αποδεικνύει έμπρακτα: πρωταγωνιστεί ξανά και ξανά στις ταινίες του Γούντι Αλεν, ο οποίος δηλώνει πως «πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες Αμερικανίδες ηθοποιούς».

Διασκευάζει κομμάτια του Τομ Γουέιτς και αποσπά θετικά σχόλια, αποδεικνύοντας πως η ενασχόλησή της με τη μουσική δεν είναι απλώς ένα καπρίτσιο αλλά μια σημαντική πτυχή του πολύπλευρου ταλέντου της. Συνεργάζεται μάλιστα με μερικούς από τους σημαντικότερους μουσικούς: ο Ντέιβιντ Μπάουι τη συνόδευσε στα φωνητικά του πρώτου της άλμπουμ «Αnywhere I Lay My Head».

Ο περιζήτητος Τζάστιν Τίμπερλεϊκ αξιοποίησε τη βαθιά χροιά της στη δική του μουσική. Ο ανατρεπτικός Will.i.am την επιστράτευσε για το κομμάτι του «Yes We Can», που έγινε συνώνυμο με τη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα.

Ενθερμη υποστηρίκτρια της Δημοκρατικής παράταξης, πρωτοστάτησε στις προεκλογικές καμπάνιες των δύο τελευταίων υποψηφίων, ενίσχυσε οικονομικά την εκστρατεία του Ομπάμα και τον συνόδευσε σε κάποιες περιοδείες του συνομιλώντας με νεαρούς ψηφοφόρους. Οι φήμες πως ένα ειδύλλιο άνθιζε με τον νυν πρόεδρο της Αμερικής την άφηναν αδιάφορη. Ο γάμος της με τον ηθοποιό Ράιαν Ρέινολντς είναι ακόμα πολύ φρέσκος για να της αποσπάσει την προσοχή οποιοσδήποτε άλλος άνδρας.

Πέραν των πολιτικών πεποιθήσεών της είναι, εδώ και χρόνια, διάσημη και για τη φιλανθρωπική δράση της, συμμετέχοντας σε οργανώσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας (One, Oxfam κ.ά.). Τον τελευταίο καιρό στάθηκε απέναντι στα μίντια κατηγορώντας τα για τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλουν. Αφορμή ήταν ένα δημοσίευμα της «Huffington Post», που ισχυριζόταν ότι για να χωρέσει στο καλούπι της σούπερ ηρωίδας που υποδύεται στην επερχόμενη ταινία της «Iron man 2», η μικροκαμωμένη ηθοποιός κατέφυγε σε εξαντλητική δίαιτα. «Με τρομοκρατεί η ιδέα πως ένα κορίτσι μπορεί να διαβάζει τέτοιες αναλήθειες και να πιστεύει πως, πράγματι, πρέπει να είναι υπερβολικά αδύνατη για να είναι αποδεκτή, με τίμημα την υγεία της», απάντησε. Αλλωστε, η σταρ δήλωνε πάντοτε περήφανη για τις καμπύλες της. Η θηλυκή σιλουέτα της, μαζί με το αλαβάστρινο δέρμα και τα σαρκώδη χείλη την κάνουν να μοιάζει με ντίβα βγαλμένη από άλλη εποχή. Γι' αυτό η Moët & Chandon όπως και οι Dolce & Gabbana την προτιμούν για τις διαφημιστικές τους καμπάνιες.

Η ταλαντούχα ηθοποιός μετράει ήδη μια ντουζίνα χρόνια καριέρας με δεκάδες αξιόλογες ταινίες, τέσσερις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και ένα Bafta στη συλλογή με τα κινηματογραφικά βραβεία της. Παρά τις προκλητικές φωτογραφίσεις της και τη μεγάλη λίστα των αμόρε της, έχει αποδείξει ότι βασίζεται μόνο στο ταλέντο της και στις έξυπνες επιλογές της για να σκαρφαλώνει όλο και πιο ψηλά. Και έχει πολύ χρόνο μπροστά της για να συνεχίσει. Είναι μόλις 24 Μαΐων.

No comments: