Friday, June 5, 2009

Ντέιβιντ Καραντάιν. Πέθανε ο τηλεοπτικός «Κουνγκ Φου»

  • Ο Ντέιβιντ Καραντάιν υπήρξε ο πρωταγωνιστής της θρυλικής σειράς της δεκαετίας του ΄70, αλλά και ο Μπιλ στο «Κill Βill» του Κουέντιν Ταραντίνο


Ο Ντέιβιντ Καραντάιν ως Μπιλ στην ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο «Κill Βill» (επάνω) και ως κινέζος μοναχός-μηχανή θανάτου στη σειρά «Κουνγκ Φου» (αριστερά)
  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009
  • Δύο από τους λόγους που το δεύτερο μέρος της ταινίας «Κill Βill» του Κουέντιν Ταραντίνο θεωρήθηκε καλύτερο του πρώτου ήταν ότι, πρώτον, είχε περισσότερο Μπιλ και λιγότερο... kill και, δεύτερον, ότι ο Μπιλ είχε τη μορφή του Ντέιβιντ Καραντάιν. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, ο κορυφαίος σταρ της δεκαετίας του ΄70- χάρη στη σειρά «Κουνγκ Φου»-, τον οποίο... αναβίωσε ο Ταραντίνο, βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του σε ξενοδοχείο της Μπανγκόκ (εξετάζεται το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας).
  • Ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους τρεις γιους του ηθοποιού Τζον Καραντάιν (οι άλλοι δύο είναι οι Κιθ και Ρόμπερτ ), ο Ντέιβιντ Καραντάιν, γεννήθηκε στο Χόλιγουντ στις 8 Δεκεμβρίου 1936 και σπούδασε θεωρία μουσικής και σύνθεση στο Σαν Φρανσίσκο. Αργότερα ανακάλυψε μια διαφορετικού τύπου έκφραση: το θέατρο. Δίχως να διακόψει τις σχέσεις του με τη μουσική (είχε ηχογραφήσει περισσότερα από 60 κομμάτια διαφορετικών ειδών μουσικής, ενώ τραγουδούσε και σε ταινίες), άρχισε να παίζει στο σανίδι, για να αγγίξει το πικ με το τηλεοπτικό «Κουνγκ Φου». Εκεί έκανε το ζεν μόδα παίζοντας μια φιλήσυχη μηχανή θανάτου, τον Κουάι Τσανγκ Κέιν, έναν κινέζο μοναχό που περιπλανιόταν στην Αγρια Δύση.
  • Τρία χρόνια διήρκεσε το «Κουνγκ Φου». Ωσπου το 1975 ο Καραντάιν αποφάσισε να διακόψει τη συμμετοχή του στη σειρά για να ακολουθήσει κινηματογραφική καριέρα. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει περισσότερες από 100 ταινίες, είναι όμως μετρημένες στα δάχτυλα εκείνες που πραγματικά αξίζουν. Υπήρξε πρωταγωνιστής στο «Ενάντια στη βία» («Βoxcar Βertha», 1972) του Μάρτιν Σκορσέζε αλλά και στο «Αυτή η γη είναι δική μου» («Βound for glory», 1976) του Χαλ Ασμπι, όπου ο Καραντάιν ερμήνευσε τον θρύλο της αμερικανικής φολκ ΓούντιΓκάρθι. Το 1977 έπαιξε σε ταινία του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, στο «Αβγό του φιδιού» (1977), δίπλα στη Λιβ Ούλμαν.
  • Για τον ρόλο του Κέιν ο Ντέιβιντ Καραντάιν διδάχθηκε πολεμικές τέχνες. Από τότε το φιδίσιο σώμα του δεν παρουσίασε ίχνος ατέλειας, καθώς ο ηθοποιός (και πατέρας πολλών τέκνων από τους τέσσερις γάμους του) γυμναζόταν σε καθημερινή βάση. Υπήρξε επίσης συγγραφέας βιβλίων ασκήσεων του σώματος αλλά και του πνεύματος, όπως τα «Spirit of Shaolin», «Εndless Ηighway».

No comments: