Friday, June 12, 2009

Χόλιγουντ χωρίς απεργίες

  • Ο κίνδυνος για μια απεργία των ηθοποιών, που θα παρέλυε επ’ αόριστον την κινηματογραφική και πολύ περισσότερο την τηλεοπτική παραγωγή, τελικά αποφεύχθηκε. Το ισχυρό σωματείο των Αμερικανών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ηθοποιών (SAG) υπέγραψε διετή συμφωνία με την πλειοψηφία των στούντιο, κάτι που αυτομάτως αποκλείει το ενδεχόμενο απεργίας και εξασφαλίζει τη συνέχιση της παραγωγής θεάματος, μιας από τις ισχυρότερες βιομηχανίες της αμερικανικής οικονομίας.
  • Τι περιλαμβάνει η συμφωνία; Αύξηση 3% στον κατώτατο μισθό των ηθοποιών, που γίνεται 3,5% για τον επόμενο χρόνο, καλύτερες συνταξιοδοτικές παροχές, αλλά και δικαιώματα για την προβολή σειρών και ταινιών στο Ιντερνετ.
  • Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν περισσότερο από έναν χρόνο, από τον Απρίλιο του 2008, έγιναν αιτία για την αντικατάσταση μελών του διοικητικού συμβουλίου του SAG και εξαιρετικά έντονων συνδικαλιστικών αναταράξεων. Ομως οι ηθοποιοί, που κέρδισαν σε κάποια σημεία, αλλά όχι στον βαθμό που επεδίωκαν, όπως στο ζήτημα των δικαιωμάτων από την προβολή στο Ιντερνετ, έχουν τον μοχλό πίεσης της απεργίας, σε συνεργασία με άλλα μικρότερα σωματεία του θεάματος, από την 1η Ιουλίου του 2012, οπότε λήγει η συμφωνία.
  • Η πολύμηνη απεργία των σεναριογράφων, που άρχισε τον Νοέμβριο του 2007, παρέλυσε την παραγωγή, ανάγκασε τα κανάλια να παίζουν σε επανάληψη επεισόδια δημοφιλών σειρών, καθυστέρησε κατά πολύ μεγάλες και μικρότερες κινηματογραφικές παραγωγές και η επιμονή των δύο πλευρών οδήγησε σε απώλεια κερδών και θέσεων εργασίας, μέχρι τελικά τα στούντιο να δεχτούν να δώσουν περισσότερα δικαιώματα στους σεναριογράφους.
  • Η απεργία των ηθοποιών θα είχε πολύ πιο άμεσες και εντονότερες επιπτώσεις. Ομως, πέρα από το γεγονός της επίτευξης συμφωνίας, αξίζει να σημειωθεί και ο δημοκρατικός τρόπος με τον οποίο αποφάσισε το μεγάλο σωματείο. Το SAG, το οποίο έχει 110.000 μέλη, απέστειλε ψηφοδέλτια σε όσους έχουν την κάρτα συνδρομής μέλους και το 78% υπερψήφισε την επικύρωση της συμφωνίας. Τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι το επόμενο στάδιο των κινητοποιήσεων.
  • Tου Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11/6/2009

No comments: