Monday, June 8, 2009

Κινηματογραφικό αφιέρωμα 14 ημερών, με εισιτήριο 8 ευρώ για τρεις ταινίες την ημέρα, πραγματοποιείται από την Πέμπτη στο Αστυ

  • Ολα για τον «ψαγμένο σινεφίλ»

  • Μια ιδιαίτερη κινηματογραφική διαδρομή αρχίζει στο Αστυ της πλατείας Κοραή την Πέμπτη 11 Ιουνίου και θα διαρκέσει 14 ημέρες. Στόχος του «Αφιερώματος σε ψαγμένους σινεφίλ», όπως είναι ο γενικός τίτλος, είναι να φέρει το κοινό κοντά σε αντιπροσωπευτικά δείγματα της 7ης Τέχνης αλλά και σε κλασικούς εκπροσώπους της. Η δομή του αφιερώματος άλλωστε δεν διαφέρει από εκείνη των «Ταινιοραμάτων» που η ίδια εταιρεία, η ΑΜΑ Films, διοργάνωνε με επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Στο σύνολό τους οι ταινίες που θα προβληθούν φθάνουν τις 42, ενταγμένες σε 14 ενότητες- όσες δηλαδή και οι ημέρες του αφιερώματος. Κάθε ημέρα θα προβάλλονται τρεις ταινίες, ενώ το εισιτήριο για όλες τις προβολές θα είναι 8 ευρώ.
  • Μεθαύριο Πέμπτη την αυλαία σηκώνει ο «δογματικός» δανός σκηνοθέτης Λαρς φον Τρίερ με τις ταινίες «Το στοιχείο του εγκλήματος», «Ηλίθιοι» και «Χορεύοντας στο σκοτάδι», ενώ την Παρασκευή 12 του μήνα σειρά έχουν οι εφιαλτικές φοβίες του Ντέιβιντ Λιντς («Χαμένη λεωφόρος»), του Φίλιπ Ρίντλεϊ («Διάφανο δέρμα») και του Γκιγέρμο ντελ Τόρο («Στη ράχη του διαβόλου»). Το Σάββατο 13 Ιουνίου θα είναι αφιερωμένο στην τριλογία της εκδίκησης του Κορεάτη Παρκ Τσαν Γουκ («Η εκδίκηση μιας κυρίας», «Η τελευταία εκδίκηση» και «Οld boy»), ενώ η νύχτα της Κυριακής στην πρόκληση του κινηματογραφικού σεξ, με τις ταινίες «Ο πορνογράφος» (Γαλλία) του Μπερτράν Μπονελό, «Βattle in heaven» (Μεξικό) του Κάρλος Ρεϊγάδας και «Η αυτοκρατορία των αισθήσεων» (Ιαπωνία) του Ναγκίσα Οσιμα.
  • Το Θέατρο στο Σινεμά (Δευτέρα 15 Ιουνίου) θα περιλαμβάνει τις ταινίες «Βόιτσεκ» (Ουγγαρία) του Γιάννος Σαζ, «Λεωφορείον ο πόθος» (ΗΠΑ) του Ελία Καζάν και «Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως» (ΗΠΑ) του Αλφρεντ Χίτσκοκ, ενώ η Τρίτη 16 Ιουνίου θα ανοίξει την πόρτα στα σουρεαλιστικά όνειρα των Ρόι Αντερσον («Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο», Σουηδία), Λουίς Μπουνιουέλ («Ο εξολοθρευτής άγγελος», Μεξικό) και Ντον Μακ Κέλαρ («Η τελευταία νύχτα του κόσμου», Καναδάς).
  • Στον Ισπανό Μπουνιουέλ θα είναι αφιερωμένη ολόκληρη η Πέμπτη 18 Ιουνίου με τις ταινίες της μεξικανικής περιόδου του «Ανέβασμα στον ουρανό», «Λος Ολβιδάδος» και «Ναζαρέν», ενώ ο τίτλος των ταινιών της Παρασκευής 19 Ιουνίου είναι Νουάρ Εκδοχές και περιλαμβάνει τη γιουγκοσλαβική «Παγίδα» του Σερντάν Γκολούποβις , τον νορβηγικό «Φόνο στην ομίχλη» του Ερικ Σκιόλσμπεργκ και την αυστραλέζικη «Λαντάνα» του Ρατ Λόρενς. Ταινίες για τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης απαρτίζουν το πρόγραμμα του Σαββάτου 20 Ιουνίου: «Το μίσος» (Γαλλία) του Ματιέ Κασοβίτς, «Η υπόσχεση» (Βέλγιο) των Λικ και Ζαν-Πιερ Νταρντέν και η ταινία που απέσπασε πέρυσι τον Χρυσό Φοίνικα, «Ανάμεσα στους τοίχους» (Γαλλία) του Λοράν Καντέ.
  • Κυριακή 21 Ιουνίου- Μαύρο- Ασπρο Κλασικό («Εκλειψη» του Μικελάντζελο Αντονιόνι, «Ο κλέψας του κλέψαντος» του Μάριο Μονιτσέλι , «Λολίτα» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ ), Δευτέρα 22 Ιουνίου- Τρεις Οψεις της Πορνείας («Το κορίτσι με το αγγελικό πρόσωπο» του Κιμ Κι Ντουκ, «Δεν φιλώ στο στόμα» του Αντρέ Τεσινέ και «Ο καβγατζής» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ ), Τρίτη 23 Ιουνίου- Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες («Θεώρημα» του Πιερ Πάολο Παζολίνι, «Μυστικά και ψέματα» του Μάικ Λι και «Οικογενειακή γιορτή» του Τόμας Βίντεμπεργκ ), ενώ το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 24 Ιουνίου με την ενότητα Μπροστά και Πίσω από την Κάμερα, με ταινίες που σκηνοθέτησαν οι πρωταγωνιστές τους: ο Νικίτα Μιχάλκοφ («Ψεύτης ήλιος»), ο Εντ Χάρις («Πόλοκ ο ασυμβίβαστος») και ο Ορσον Γουέλς («Ο πολίτης Κέιν»).
  • Ι. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

No comments: