Friday, June 12, 2009

Αποκατεστημένη βερσιόν

  • Με όλα τα παλιά της κομμάτια και με τα θεαματικά πρωτότυπα χρώματα
  • Η πτώση της Λόλα Μοντές****ΕΡΩΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ. Σκηνοθεσία: Μαξ Οφίλς. Ερμηνείες: Μαρτίν Καρόλ, Πίτερ Ουστίνοφ, Αντον Γουόλμπρουκ, Λιζ Ντελαμάρ, Γουίλ Κουάντφλιγκ.

  • Μια μεγάλη εμπορική αποτυχία στην εποχή της, η οποία όμως αναγνωρίστηκε καλλιτεχνικά από τη στιγμή της δημιουργίας της και εξακολουθεί να θεωρείται μια από τις σημαντικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, είναι η «Πτώση της Λόλα Μοντές». Είναι η τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε ο Οφίλς πριν από τον θάνατό του και η ταινία που τον ταλαιπώρησε μέχρι να πεθάνει εξαιτίας της διαμάχης του με τους παραγωγούς.

Σε δύο επίπεδα

  • Οι παραγωγοί της «Λόλα Μοντές», οι οποίοι επέβαλαν ως πρωταγωνίστρια στον Οφίλς τη σταρ της εποχής Μαρτίν Καρόλ, μόνταραν μια διαφορετική βερσιόν της ταινίας, χωρίς τα φλασμπάκ στην αφήγηση, τα οποία απώθησαν το κοινό της εποχής και για χρόνια η ταινία προβαλλόταν μόνο σε αυτή τη βερσιόν. Μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκαν κομμάτια τα οποία θεωρούνταν χαμένα και η ταινία αποκαταστάθηκε στο αρχικό της μοντάζ και με τα θεαματικά της πρωτότυπα χρώματα. Αυτή είναι και η βερσιόν που προβάλλεται τώρα σε νέα κόπια. Τι είναι η «Πτώση της Λόλα Μοντές»; Είναι σε πρώτο επίπεδο μια βιογραφική ταινία, η ιστορία της διάσημης χορεύτριας, της «πιο σκανδαλώδους γυναίκας του κόσμου», που έγινε περισσότερο γνωστή για τους αμέτρητους έρωτές της. Ανάμεσά τους, ήταν ο Φραντς Λιστ και ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας.
  • Η ταινία όμως είναι και ένα σχόλιο επάνω στην εφήμερη φήμη. Ιδιαίτερα σήμερα, που τα πρόσωπα της δημοσιότητας αποθεώνονται και κανιβαλίζονται μέσα σε λίγες στιγμές, έχει μεγαλύτερη σημασία η ιστορία της Λόλα Μοντές και ειδικά ο τρόπος που ο Οφίλς επιλέγει να την αφηγηθεί. Ο μηχανισμός αφήγησης του Οφίλς είναι ο χώρος του τσίρκο, όπου η Λόλα αφηγείται τη ζωή της σαν θέαμα, ενώ τα επεισόδια επανέρχονται σε φλασμπάκ. Στο τσίρκο της Νέας Ορλεάνης ο διευθυντής του τσίρκο αφηγείται τις περιπέτειες της Λόλα, με εκείνη καθισμένη σε ένα βάθρο, ενώ το κοινό μπορεί να πληρώσει για να της φιλήσει το χέρι...
  • Η τολμηρή αφήγηση του Οφίλς λειτουργεί, κάνοντας την ιστορία να μοιάζει σχεδόν με παιχνίδι φαντασίας, κάτι που ενισχύεται από τα μαγικά έντονα χρώματα του τσίρκο. Το αδύναμο κομμάτι της «Λόλα Μοντές» είναι η ερμηνεία της Μαρτίν Καρόλ, που μπήκε στην ταινία απλά και μόνο για την εμπορικότητα του ονόματός της. Ομως οι συμπρωταγωνιστές της, Πίτερ Ουστίνοφ και Αντον Γουόλμπρουκ, κλέβουν την παράσταση και σώζουν την ταινία από την ερμηνευτική αδυναμία της Καρόλ.
  • Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΝΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11/6/2009

No comments: