Wednesday, July 1, 2009

Χέρμπερτ Μπίμπερμαν «Το αλάτι της γης»

«Το αλάτι της γης»
Η αριστουργηματική ταινία του Χέρμπερτ Μπίμπερμαν «Το αλάτι της γης», προβάλλεται από σήμερα στους κινηματογράφους. Το γύρισμα της απαγορευμένης από τον μακαρθισμό ταινίας ήταν μεγάλη, δίχρονη περιπέτεια (1951 - 1953), με αντίπαλο την Κου Κλουξ Κλαν, επειδή αποκάλυπτε την απάνθρωπη αρπαγή της πατρογονικής γης των Μεξικανών και την εκμετάλλευση των εργατών μεταλλωρύχων, από τους Αγγλο-αμερικανούς βιομηχάνους, αλλά και τον ηρωικό διεκδικητικό αγώνα των εργατών και εργατριών.

Η ταινία (βραβείο Γάλλων κριτικών, Α' Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και το 1992 ενταγμένη στο Κρατικό Αρχείο Ταινιών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου), «κατέγραψε» τα πάθη και τον απεργιακό αγώνα των εργατών - εργατριών σε ένα ορυχείο του Σίλβερ Σίτι (Νέο Μεξικό), με ερμηνευτές πρόσωπα που βίωσαν την απεργία. Εισαγωγική αφηγήτρια της ταινίας ήταν η Εσπεράνζα Κουιντέρο, γυναίκα ενός απεργού εργάτη και πρωτοπόρα στον αγώνα των εργατριών του ορυχείου για ισότητα των γυναικών στη δουλειά και τον αγώνα.

Η διαχρονικής και επίκαιρης αξίας ταινία (90') γυρίστηκε με σενάριο του Μάικλ Γουίλσον, παραγωγή του Πολ Τζέρικο, φωτογραφία του Σάιμον Λάζαρους, μουσική του Σολ Κέπλαν. Παίζουν: Rosaura Revueltaw, Juan Chacon, Will Geer,David Wolfe, Mervin Williams, David Sarvis.


No comments: