Thursday, July 16, 2009

Αντροπαρέα σε περιπέτειες. Στο Λας Βέγκας για μπάτσελορ πάρτι και κωμικές καταστάσεις

  • Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16/07/2009
  • The hangover***1/2. Κωμωδία. Σκηνοθεσία: Τοντ Φίλιπς. Ερμηνείες: Μπράντλεϊ Κούπερ, Ζακ Γαλιφιανάκις, Εντ Χελμς, Τζάστιν Μπάρθα, Χέδερ Γκράχαμ, Μάικ Τάισον

ΚΡΙΤΙΚΗ. Οι ταινίες με παρέες, ειδικά με αντροπαρέες που πέφτουν σε μπελάδες, είναι από τα βασικά θέματα της κωμωδίας. Ο Τοντ Φίλιπς, που έχει σκηνοθετήσει στο παρελθόν ταινίες αυτού του είδους, όπως το «Old School» και το «Road trip», κάνει την πιο ολοκληρωμένη του δουλειά στο «Hangover».

  • Αγρια μπλεξίματα

Η παρέα του «Hangover», που θέλει να ριχτεί με πάθος στην άγρια διασκέδαση, πέφτει τελικά με τα μούτρα σε ακραίες καταστάσεις, από τις οποίες δύσκολα υπάρχει διαφυγή. Ειδικά όταν κανείς τους δεν ξέρει από πού να αρχίσει. Οι καταστάσεις στο «Hangover» λειτουργούν στην πλειονότητά τους και βγάζουν πολύ γέλιο. Το σημαντικότερο είναι ότι, ενώ χαρακτήρες, καταστάσεις και διάλογοι βρίσκονται στα όρια του ακραίου, δεν ξεπερνούν τα όρια και το χιούμορ ενώ είναι υπερβολικό, δεν γίνεται ποτέ χυδαίο.

Τρεις κολλητοί φίλοι και ο γαμπρός του ενός, που προσκολλάται στην παρέα, αποφασίζουν να πάνε στο Λας Βέγκας για μια νύχτα άγριου γλεντιού πριν από τον γάμο του ενός απ’ αυτούς. Το Λας Βέγκας, που αποτελεί έναν μύθο για την απενοχοποιημένη διασκέδαση, τον τζόγο και τις γυναίκες, γίνεται ο τόπος όπου η παρέα βρίσκει τον δάσκαλό της.

Επειτα από τη νύχτα του περίφημου μπάτσελορ πάρτι, το επόμενο πρωινό είναι γεμάτο καταστροφές. Ο γαμπρός είναι άφαντος, ένας άλλος έχει περασμένη βέρα στο χέρι και του λείπει ένα δόντι και στο ρημαδιασμένο δωμάτιο βρίσκονται ένα μωρό, μια τίγρη και μια κότα.

Ολόκληρη σχεδόν η ταινία είναι η προσπάθεια των υπόλοιπων τριών να φέρουν τα πράγματα σε ισορροπία ειδικά πριν από τον γάμο που κινδυνεύει να μη γίνει. Μόνο που με κάθε τους κίνηση τα κάνουν χειρότερα.

Το βασικό προσόν της ταινίας είναι ότι είναι πολύ στέρεα φτιαγμένη, ότι κινηματογραφεί θαυμάσια το Λας Βέγκας και παρά το γεγονός ότι όλοι οι χαρακτήρες είναι «χύμα», το σενάριο είναι πολύ γερά δομημένο. Ολο το καστ ανταποκρίνεται καλά, αλλά ξεχωρίζει το εξαιρετικό κωμικό ταλέντο του ελληνικής καταγωγής Ζακ Γαλιφιανάκις.

No comments: