Thursday, July 30, 2009

Αναζητήσεις και παράδοση στις επιθυμίες άνευ όρων

  • Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 30/07/2009
  • Οι κρυφές ζωές της κυρίας Λι**ΔΡΑΜΑ. Σκηνοθεσία: Ρεμπέκα Μίλερ. Ερμηνείες: Ρόμπιν Ράιτ Πεν, Αλαν Αρκιν, Κιάνου Ριβς, Γουαϊνόνα Ράιντερ, Μόνικα Μπελούτσι, Μαρία Μπέλο

ΚΡΙΤΙΚΗ. Χαρακτηριστικό δείγμα φιλοδοξίας και καλών προθέσεων που δεν ολοκληρώνονται είναι οι «Κρυφές ζωές της κυρίας Λι», που έγραψε και σκηνοθέτησε η Ρεμπέκα Μίλερ. Μυθιστόρημα στην αρχική της μορφή, η ιστορία της Πίπα Λι είναι η ιστορία μιας γυναίκας που αναζητεί τον εαυτό της αφού πρώτα έχει παραδοθεί στις επιθυμίες των άλλων.

Η Ρεμπέκα Μίλερ δείχνει ότι αγαπάει τους (αρκετούς) χαρακτήρες της ιστορίας και κυρίως την κυρία Λι, την οποία ερμηνεύει με ευγένεια και εσωτερικότητα (αλλά και με μια ευδιάκριτη απορία) η Ρόμπιν Ράιτ Πεν. Ωστόσο, ως σκηνοθέτης η Μίλερ δεν δείχνει να μπορεί να συντονίσει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της ιστορίας, που περιλαμβάνουν τις παιδικές αναμνήσεις, τη νεανική έξαλλη αναζήτηση και τη φάση της ωριμότητας, που συνδυάζεται με την αίσθηση του μετέωρου. Το καλό καστ, πάντως, κάνει ό,τι μπορεί και αυτό προσφέρει πολλά στην παρακολούθηση της ταινίας.

Oι άλλες ταινιες

The good fight**

Το ντοκιμαντέρ που γύρισαν το 1984 οι Νόελ Μπάκνερ, Μαίρη Ντορφ και Σαμ Σιλς, παρουσιάζει την ιστορία της ταξιαρχίας «Αβραάμ Λίνκολν» με 2.800 Αμερικανούς στρατιώτες που πολέμησαν στον Ισπανικό Εμφύλιο. Για τους λάτρεις της Ιστορίας.

Transporter 3**

Φτωχό συγγενή του Τζέιμς Μποντ έχουν αποκαλέσει τη σειρά περιπετειών «Transporter». Η αλήθεια όμως είναι ότι με τον περιορισμένο της προϋπολογισμό και με τις δυνατότητες που έχει η παραγωγή, οι ταινίες της σειράς καταφέρνουν να προσφέρουν δράση στο κοινό που δεν απαιτεί να δει πολλά περισσότερα. Με τον βασιλιά των b-movies Τζέισον Στέιθαμ.

Ο άλλος*

Δραματικό θρίλερ σκηνοθετημένο από τον Ρίτσαρντ Εϊρ και βασισμένο σε μια ιστορία του Μπέρνχαρντ Σλινκ. Ομως τα ονόματα συγγραφέα και σκηνοθέτη, όπως και τα ονόματα των πρωταγωνιστών, Αντόνιο Μπαντέρας, Λίαμ Νίσον και Λόρα Λίνεϊ, δεν είναι αρκετά για να σώσουν μια ταινία γεμάτη από πληκτικά κλισέ σε αυτή την ιστορία μοιχείας και εκδίκησης.

Εκείνη τη μέρα

Ιστορία απιστίας και σε αυτή την ταινία του Τζέικομπ Μπέργκερ, που παρουσιάζει τις επιπτώσεις που έχει η απιστία του στη ζωή της άμεσης οικογένειας και των άλλων γύρω του. Με τους Μπρούνο Τοντεσκίνι και Νατάσα Ρενιέ

No comments: