Wednesday, July 15, 2009

Με ιστίο το κινηματογραφικό πανί

Από αύριο και ώς τις 23 Ιουλίου η Υδρα... σαλπάρει. Απλώνει για ιστίο το πανί της κινηματογραφικής αίθουσας και γυρνάει τον πλανήτη χαρτογραφώντας τα ωραιότερα νερά του οικολογικού κινηματογράφου.

Στη «Γη των Κόκκινων Ανθρώπων» οι ιθαγενείς στη βραζιλιάνικη ζούγκλα προσπαθούν να ξαναβρούν τη ζωή που τους έκλεψαν οι λευκοί

Στη «Γη των Κόκκινων Ανθρώπων» οι ιθαγενείς στη βραζιλιάνικη ζούγκλα προσπαθούν να ξαναβρούν τη ζωή που τους έκλεψαν οι λευκοί

Το φεστιβάλ «Ecocinema» του μικρού γραφικού νησιού υπόσχεται να μας πάει παντού, από τη Γριλανδία ώς τον Αμαζόνιο, και από τη Μογγολία ώς τους ολλανδικούς υγρότοπους σε μόλις οκτώ μέρες, με ταινίες πρώτης προβολής, βραβευμένα ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικά αφιερώματα.

* Σε πανελλήνια πρώτη θα προβληθεί «Η Γη των Κόκκινων Ανθρώπων» του Μάρκο Μπέχις. Σε αυτό οι κόκκινοι άνθρωποι, οι ιθαγενείς της περιοχής Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ της Βραζιλίας, ζουν μια αδιέξοδη ζωή, σε παράγκες, στις παρυφές μιας τεράστιας έκτασης, που οι λευκοί γαιοκτήμονες τους έκλεψαν για να απολαμβάνουν μια ζωή με όλες τις ανέσεις, παρέα με τουρίστες που έρχονται να δουν τα εξωτικά πουλιά. Κάποιοι από τους ιθαγενείς αυτοκτονούν, άλλοι εξεγείρονται και μερικοί ερωτεύονται.

* Στο βραβευμένο με Σεζάρ καλύτερου ντοκιμαντέρ το 2008 «Οι Παραλίες της Ανιές», η διάσημη Ανιές Βαρντά επανέρχεται στις παραλίες που έχουν σημαδέψει τη ζωή της και σκηνοθετεί τον εαυτό της ανάμεσα σε αποσπάσματα από ταινίες, εικόνες και ρεπορτάζ, σε ένα νέου είδους αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ.

Η διάσημη Ανιές Βαρντά σκηνοθετεί τον εαυτό της να ξαναγυρνάει στις παραλίες που σημάδεψαν τη ζωή της

Η διάσημη Ανιές Βαρντά σκηνοθετεί τον εαυτό της να ξαναγυρνάει στις παραλίες που σημάδεψαν τη ζωή της

* «Ο γάμος της Τούγια» πήρε τη Χρυσή Αρκτο στο Βερολίνο το 2007. Σε αυτόν η κινέζικη βιομηχανία εξαπλώνεται ραγδαία και μολύνει και τις ερημιές της Μογγολίας. Η κυβέρνηση διώχνει τους βοσκούς, που ζουν εκεί από την αρχαιότητα, αλλά η όμορφη και δυνατή Τούγια, παρά τον ανάπηρο άντρα της και τα μικρά παιδιά της, αποφασίζει να μείνει προσπαθώντας να ζήσει από τα ζώα της.

* Τα making of της ταινίας «Home» του Αρτούς Μπερτράν θα προβληθούν σε πανελλήνια πρώτη. Γυρισμένη σε 54 χώρες και με εναέριες λήψεις 270 ωρών, είναι το θεαματικότερο και πιο πολυδάπανο ντοκιμαντέρ στην ιστορία του κινηματογράφου. Και τα παρασκήνια της ταινίας, οι απίστευτες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν, οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών και ιδιαίτερα η οπτική του Μπερτράν, τη συμπληρώνουν ιδανικά.

* Στα ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου το «σενάριο» έχει ονόματα και στοιχεία. Στο «49 λέξεις για το χιόνι» οι Εσκιμώοι παρακολουθούν τους πάγους της Γριλανδίας να λιώνουν, εξαφανίζοντας την τροφή και το σπίτι τους, μαζί με τις ελπίδες τους για επιβίωση. Ενώ στο «Το αίμα του Κουάν Κουάν» ο Αυγερόπουλος μεταφέρεται στην περιοχή με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, στην Αμαζονία του Εκουαδόρ. Εκεί η Texaco κατηγορείται ότι πέταξε 18 δισ. γαλόνια βιομηχανικών αποβλήτων, ενώ η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroecuador για διαρροές εκατοντάδων τόνων αργού πετρελαίου μέσα στη ζούγκλα, εξαφανίζοντας ολόκληρους λαούς ιθαγενών.

* Το φεστιβάλ θα κάνει ένα αφιέρωμα στον Ιάπωνα σκηνοθέτη και πρωτοπόρο των κινουμένων σχεδίων Χαγιάο Μιγιαζάκι με την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ναυσικά» και τη βραβευμένη με Οσκαρ «Ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων», που πραγματεύονται το θέμα της περιβαλλοντικής κρίσης.

* Θα προβληθούν ακόμα το ντοκιμαντέρ «Η Επίπεδη Ζούγκλα» του '70, στο οποίο ο Γιόχαν Βαν ντερ Κέουκεν αποτύπωσε το μοναδικό φυσικό φαινόμενο της Θάλασσας του Wadden, που χάνεται και επανέρχεται με τις παλίρροιες και εκτείνεται στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Δανία. Αλλά και το «Πλανήτης Γη», η κινηματογραφική εκδοχή του Planet Earth του BBC, στην οποία μέσα σε 98 λεπτά ξεναγούμαστε σε ολόκληρο τον πλανήτη και βλέπουμε τα πιο ενδιαφέροντα από τα πλάσματά του.

info:

Φεστιβάλ «Ecocinema», Υδρα, 16 με 23 Ιουλίου, Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (16-19/7) με είσοδο ελεύθερη και θερινός κινηματογράφος «Γαρδένια» (20-23/7) με είσοδο 5 ευρώ. Πληροφορίες, τηλ.: 22980-52210.

No comments: