Thursday, July 23, 2009

«Μονομαχία» με βρετανικό στυλ. Η πεθερά παίζει σκληρό παιχνίδι αλλά και η νύφη δεν είναι εύκολη αντίπαλος

  • Ενας ονειρεμένος γάμος***1/2 Κομεντί. Σκηνοθεσία: Στέφαν Ελιοτ. Πρωταγωνιστούν: Τζέσικα Μπιλ, Κριστίν Σκοτ Τόμας, Κόλιν Φερθ, Μπεν Μπαρνς

ΚΡΙΤΙΚΗ. Οσο αστείες κι αν είναι οι σύγχρονες κωμωδίες με το άμεσο και τολμηρό χιούμορ, τόσο ανεκτίμητη είναι η κομψότητα του υπαινιγμού και του πλάγιου καρφιού που υπάρχει στις παλιές βρετανικές κωμωδίες. Οι Βρετανοί είναι οι μεγάλοι και αδιαμφισβήτητοι δάσκαλοι στο πνευματώδες χιούμορ και ο Νόελ Κάουαρντ ένας από τους κορυφαίους ανάμεσά τους.

  • Αταξία στην αριστοκρατία

Το «Ενας ονειρεμένος γάμος» που σκηνοθέτησε ο Στέφαν Ελιοτ, που είχε γυρίσει την αστεία, ακραία και συγκινητική «Πρισίλα», βασίζεται σε ένα θεατρικό έργο του Κάουαρντ. Προκαλεί το γέλιο στηρίζοντας το χιούμορ της σε ό,τι οι Βρετανοί λατρεύουν να σατιρίζουν και λατρεύουν να λατρεύουν: Την εμμονή με τις κοινωνικές τάξεις, τους τύπους και την αξιοπρεπή συμπεριφορά.

Ειδικά σε μια εποχή, όπως η δεκαετία του ’20, που στον υπόλοιπο κόσμο τα ήθη είχαν αρχίσει χαλαρώνουν, ενώ στη Βρετανία οι τύποι εξακολουθούσαν να είναι αυστηροί, ειδικά για τις γυναίκες της αριστοκρατικής τάξης.

Στον «Ονειρεμένο γάμο» μια νεαρή, όμορφη και ανεξάρτητη Αμερικανίδα έρχεται να αμφισβητήσει την τυπολατρία και να ταράξει τα νερά μιας συντηρητικής οικογένειας. Η Λαρίτα, που έχει προκαλέσει σκάνδαλο ως η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε στο Γκραν Πρι του Μόντε Κάρλο (και αποκλείστηκε) γίνεται σύζυγος του γιου μιας βρετανικής αριστοκρατικής οικογένειας.

Η μητέρα σοκάρεται από το γεγονός, οι δύο κόρες μένουν κατάπληκτες, ο πατέρας είναι σιωπηλά ενθουσιασμένος. Οταν το ζευγάρι φτάσει στην εξοχική έπαυλη, θα αρχίσει η μάχη «αξιοπρέπειας» και «ανηθικότητας».

Τα «όπλα» θα γίνουν από μικρά μεγάλα και οι προσβολές θα αρχίσουν να δίνουν και να παίρνουν εκατέρωθεν. Η μητέρα είναι σκληρή στο παιχνίδι, αλλά και η νύφη δεν είναι εύκολη αντίπαλος και δεν είναι διατεθειμένη να παραδοθεί με την πρώτη δυσκολία. Για όλους, πάντως, το συμπεθεριό θα είναι διδακτική εμπειρία γιατί κάποια στιγμή θα καταλάβουν τι είναι αυτό που θέλουν από τη ζωή τους ή γιατί τους αξίζει αυτό με το οποίο μένουν.

Ο Στέφαν Ελιοτ έχει γυρίσει τον «Ονειρεμένο γάμο» με σεβασμό στην βρετανική παράδοση (πρόκειται άλλωστε για μια παραγωγή των ιστορικών Ealing studios) αλλά και με δόσεις ανανέωσης στην κίνηση της κάμερας και κυρίως στο χιουμοριστικό σάουντρακ.

Ο διάλογος ανάμεσα στις «μονομάχους» πετάει σπίθες, ενώ οι παρατηρήσεις του βαριεστημένου πατέρα είναι απολαυστικές. Το καστ εξυπηρετεί θαυμάσια τις προθέσεις της ταινίας. Ο Κόλιν Φερθ και η Κριστίν Σκοτ Τόμας είναι εξαιρετικοί ηθοποιοί με πείρα, ενώ η πανέμορφη Τζέσικα Μπιλ στέκεται αξιοπρεπέστατα δίπλα τους. Μοναδική αστοχία στο καστ ο Μπεν Μπαρνς, άχρωμος και λίγος στον ρόλο του νεαρού γιου, που αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση.

Oι αλλες ταινιες

Επίθεση στον συρμό**

Ριμέικ μιας ταινίας του 1974 με τον Γουόλτερ Ματάου είναι αυτή η περιπέτεια, με τον Ντένζελ Ουάσιγκτον και τον Τζον Τραβόλτα αντιμέτωπους. Μια ομάδα εκβιαστών καταλαμβάνει έναν συρμό του μετρό στη Νέα Υόρκη. Ενας υπάλληλος του μετρό και ένας αστυνομικός προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση υπό την πίεση του δημάρχου. Αρκετή δράση, αλλά και το χαρακτηριστικό φασαριόζικο στυλ του Τόνι Σκοτ. Επίσης παίζουν οι Τζέιμς Γκαντολφίνι, Τζον Τορτούρο, Λουίς Γκουζμάν.

Πέραν πάσης υποψίας*

Ριμέικ και αυτό, ταινίας του Φριτς Λανγκ, σκηνοθετημένο εντελώς άχρωμα από τον Πίτερ Χάιαμς, με διεκπεραιωτικές ερμηνείες από τον Μάικλ Ντάγκλας και το νεαρό ζευγάρι Τζέσι Μέτκαλφ και Αμπερ Τάμπλιν. Ενας φιλόδοξος ρεπόρτερ αυτοπαγιδεύεται για φόνο προκειμένου να αποδείξει τους ύποπτους μηχανισμούς ενός εισαγγελέα.

Το τέρας*

Ασκοπη επανέκδοση της ενοχλητικής κωμωδίας του Ρομπέρτο Μπενίνι, με τον ίδιο στον ρόλο ενός κηπουρού και διακοσμητή βιτρινών, ο οποίος εμπλέκεται διαρκώς σε καταστάσεις που τον ενοχοποιούν.

  • Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/07/2009

No comments: