Thursday, July 16, 2009

Ασχετη «Κληρονόμος» μιας ελληνικής ομάδας

ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ. Στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή που γίνεται όλο και πλουσιότερη κάθε χρόνο, με ταινίες που απευθύνονται στο κοινό και στις αίθουσες και όχι μόνο στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, έρχεται και η πρώτη ταινία εδώ και πολλά χρόνια, που διαδραματίζεται στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Το γήπεδο του Πανιωνίου τις τελευταίες εβδομάδες και για λίγες ημέρες ακόμη, έχει παραχωρήσει τους χώρους του σε μια άλλη ποδοσφαιρική ομάδα, τους «Πάνθηρες», μια ομάδα που αγωνίζεται να ανέβει στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος για πολλούς λόγους, που δεν έχουν να κάνουν μόνο με αθλητικές επιδόσεις.

Οι «Πάνθηρες» είναι η ομάδα που έχει αναλάβει να συντηρήσει και να προωθήσει μια πρώην αεροσυνοδός, η κεντρική ηρωίδα της «Κληρονόμου», της κωμωδίας του Παναγιώτη Φαφούτη, την οποία υποδύεται η Σμαράγδα Καρύδη.

  • Γυναίκα στο ποδόσφαιρο

Οπως λέει η πρωταγωνίστρια, είναι μια ταινία όπου οι κωμικές καταστάσεις προκύπτουν από την παρουσία μιας γυναίκας -και μάλιστα μιας γυναίκας εντελώς άσχετης με το ποδόσφαιρο- στην ηγεσία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. «Ακόμη και τα δραματικά γεγονότα παρουσιάζονται με μια παραμορφωμένη ματιά ώστε να γίνουν κωμικά», λέει η Καρύδη.

Ποια είναι η ιστορία; Η Βέρα, σύζυγος ενός επιχειρηματία, μια πρώην αεροσυνοδός, μένει χήρα όταν ο άντρας της πεθαίνει σε μια εξωσυζυγική περιπέτεια. Η διαθήκη του ορίζει ότι για να πάρει την κληρονομιά θα πρέπει να ανεβάσει τους «Πάνθηρες» στην πρώτη κατηγορία. Και ενώ θα προσπαθήσει να το κάνει με όποιον τρόπο μπορεί, θα έχει εσωτερική αντιπολίτευση από τον ανταγωνιστικό αντιπρόεδρο της ομάδας.

  • Ηθοποιοί - ποδοσφαιριστές

Από τη «Φανέλα με το εννιά» είχε να γυριστεί στην Ελλάδα ταινία, η δράση της οποίας να εξελίσσεται μέσα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Και παρά τη δημοφιλία του αθλήματος, το ποδόσφαιρο εμφανίζεται σπάνια στο ελληνικό σινεμά.

Ο Παναγιώτης Φαφούτης, βραβευμένος μικρομηκάς, γυρίζει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, μια εμπειρία την οποία χαρακτηρίζει πολύ δύσκολη, ειδικά τις σκηνές ποδοσφαίρου που υπάρχουν μέσα στην ταινία. Οπως λέει «ήταν σημαντικό να βρεθούν ηθοποιοί που να ξέρουν καλά να παίζουν ποδόσφαιρο. Διαφορετικά δεν θα έκανα την ταινία».

Οι ηθοποιοί βρέθηκαν, κάποιοι ακόμη και από την ομάδα του ΣΕΗ, του Σωματείου των ηθοποιών και προπονήθηκαν από τον Αλέξανδρο Παπαγεωργίου, παλιά δόξα του «Απόλλωνα», ο οποίος «χορογράφησε» τις σκηνές στο γήπεδο.

Ο Παναγιώτης Φαφούτης δεν πιστεύει ιδιαίτερα στην επιφύλαξη που δείχνει να έχει το ελληνικό κοινό απέναντι στις ταινίες με αθλητικό θέμα. Ο σκηνοθέτης επισημαίνει ότι «η ταινία δεν είναι αθλητική. Δεν είναι μια ποδοσφαιρική ταινία. Είναι απλώς μια κωμωδία που διαδραματίζεται μέσα στο ποδοσφαιρικό περιβάλλον».

Στην «Κληρονόμο» που θα βγει στις αίθουσες τον Δεκέμβριο, εκτός από τη Σμαράγδα Καρύδη, πρωταγωνιστούν οι: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Πέτρος Λαγούτης, Τιτίκα Στασινοπούλου, Ερρίκος Λίτσης και Κώστας Φραγκολιάς.

  • Παναγιωτης Παναγοπουλος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16/07/2009

No comments: