Tuesday, July 7, 2009

Η αφίσα για το Φεστιβάλ της αποχής

Αφαιρετικά λιτή, κομψή αλλά και ουσιαστική είναι η ως... σήμερα αφίσα (φωτογραφία) του επερχόμενου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που σχεδιάστηκε στη μορφή που την είδαμε- για διαφημιστικούς λόγους- στο περασμένο Φεστιβάλ Καννών.

Ενδέχεται πάντως να υποστεί σημαντικές αλλαγές ως την έναρξη των εκδηλώσεων στις 13 Νοεμβρίου, αν και η αρχική σύλληψη δεν θα αλλάξει. Ο αριθμός 50 στη μέση του μοβ φόντου αναφέρεται βεβαίως στα 50 χρόνια λειτουργίας του θεσμού.

Ωστόσο το δεξί μισό του μηδενικού είναι σαφώς το λατινικό ερωτηματικό, μέσω του οποίου επισημαίνεται ότι ο κινηματογράφος δεν ζει τις καλύτερες ημέρες του. Συν τοις άλλοις, ο υπότιτλος είναι μάλλον νεφελώδης, καθώς θέτει το ερώτημα «Why cinema now?» («Γιατί κινηματογράφος σήμερα;»). Το παράξενο είναι ότι, άθελά τους, όσοι σχεδίασαν αυτή την αφίσα, υπήρξαν προφητικοί: Αρκεί να θυμίσουμε την αποχή των ελλήνων κινηματογραφιστών από το εφετινό φεστιβάλ σε περίπτωση που δεν αλλάξει ο νόμος περί κινηματογράφου. [ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 7 Ιουλίου 2009]

No comments: