Tuesday, July 14, 2009

Ελληνικό χρώμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μελβούρνης


  • Το φετινό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Μελβούρνης, που θα διεξαχθεί από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου, θα έχει έντονο ελληνικό χρώμα. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα κάνουν πρεμιέρα οι ταινίες δυο ιδιαίτερα αξιόλογων και βραβευμένων Ελληνοαυστραλών σκηνοθετών.

Στις 25 Ιουλίου θα γίνει η πρεμιέρα της νέας ταινίας της Άννα Κόκκινου «Blessed». Η Άννα Κόκκινου έχει κι άλλες ταινίες στο ενεργητικό της. Πιο επιτυχημένο φιλμ της θεωρείται το «Κατά Μέτωπο», με θέμα τη ζωή ενός Έλληνα ομοφυλόφιλου νέου της Μελβούρνης. Το φιλμ αυτό, με πρωταγωνιστή τον Άλεξ Δημητριάδη, είχε κερδίσει αρκετές διακρίσεις και είχε εκπροσωπήσει την Αυστραλία στο φεστιβάλ των Καννών. Το σενάριο της ταινίας «Κατά Μέτωπο» (στα αγγλικά «Head On") είχε γράψει ο πολυβραβευμένος ομογενής συγγραφέας Χρήστος Τσιόλκας, ο οποίος έχει γράψει μέρος του σεναρίου και της νέας ταινίας της Κόκκινου.

Ο Χρ. Τσιόλκας πρόσφατα βραβεύθηκε ως ο κορυφαίος συγγραφέας του 2009 για ολόκληρη τη Βρετανική Κοινοπολιτεία. Η ταινία «Blessed» είναι στηριγμένη στην μεγάλη θεατρική επιτυχία «Ποιος φοβάται την εργατική τάξη».

Μεταξύ των πρωταγωνιστριών της ταινίας είναι και η Βικτόρια Χαραλαμπίδου (γνωστή από το φιλμ του Π. Βούλγαρη «Νύφες") που θα κάνει το ντεμπούτο της στον αυστραλιανό κινηματογράφο, έχοντας ήδη επιτυχίες στην αυστραλιανή τηλεόραση.

Την Κυριακή 2 Αυγούστου θα γίνει η πρεμιέρα της νέας ταινίας του Αλκίνοου Τσιλιμιδού «Blind Company» με πρωταγωνιστή τον Κόλιν Φριλς. Το φιλμ γυρίστηκε στη μαγευτική Τασμανία με κεντρικό ήρωα ένα φορέα του Aids γιατί, όπως λέει, ο Τσιλιμιδός τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα «οι άνθρωποι που έχασαν κάθε ελπίδα από τον κόσμο ή τους ξέχασε ο κόσμος».

Ο καταγόμενος από την Κεφαλονιά Αλκίνοος Τσιλιμιδός έχει ήδη στο ενεργητικό του τα φιλμ Everynight…Everynight (1994), Silent Partner (2001), την βραβευμένη ταινία Tom White (2004) και Em4Jay (2006). Ο κ. Τσιλιμιδός θεωρείται από τους πιο διακεκριμένους Αυστραλούς σκηνοθέτες.

Την φωτογραφία της νέας του ταινίας έχει αναλάβει ο επίσης βραβευμένος Άνταμ Αρκαπάο.

Μεταξύ των εκατοντάδων ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους που θα προβληθούν στο φεστιβάλ της Μελβούρνης θα είναι και δυο από την Ελλάδα.

Πρόκειται για το τελευταίο φιλμ του Κώστα Γαβρά, μια ελληνογαλλική συμπαραγωγή με τίτλο Eden is West ("Παράδεισος στη Δύση") που είναι και η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο καταξιωμένος σκηνοθέτης στην Ελλάδα και έχει ως θέμα της την λαθρομετανάστευση.

Θα προβληθεί επίσης το φιλμ «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου που κέρδισε φέτος το πρώτο βραβείο του τμήματος «Ενα κάποιο βλέμμα» ("Un certain regard") στο Φεστιβάλ Καννών.

Το φεστιβάλ θα ανοίξει η αυστραλιανή ταινία «Balibo» που αναφέρεται στην εκτέλεση πέντε Αυστραλών δημοσιογράφων στο Ανατολικό Τιμόρ κατά την εισβολή της Ινδονησίας το 1975.

Η ταινία στηρίζεται και σε ένα βιβλίο του ομογενή δημοσιογράφου Τόνι Μανιάτη, ο μόνος από τους Αυστραλούς δημοσιογράφους που κατόρθωσε να γλιτώσει τότε από τους Ινδονήσιους.

Ο Τόνι Μανιάτης έχει γράψει και το βιβλίο «Σμύρνη». Πολλοί θα είναι οι γνωστοί σκηνοθέτες και ηθοποιοί από όλον τον κόσμο που θα έρθουν για το Φεστιβάλ με πρώτο το σκηνοθέτη Κουέντιν Ταραντίνο.

  • www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: