Wednesday, July 15, 2009

Ο Ελληνοαμερικανός Μπελούσι

  • «Το ξέρω πως οι γιάπηδες του καναλιού θέλουν νεότερο τηλεοπτικό κοινό, αλλά αυτό καταντάει γελοίο», μουρμουρίζει ο Ζακ Γαλιφιανάκης και ξεκινάει τη σταντ απ κόμεντι παράστασή του σε ένα... νηπιαγωγείο.

Ο Ζακ Γαλιφιανάκης χρωστάει το χιούμορ του στη γελαστή big fat greek οικογένειά του

Ο Ζακ Γαλιφιανάκης χρωστάει το χιούμορ του στη γελαστή big fat greek οικογένειά του

Είναι ο τύπος με το μούσι στο «The Hangover» του Τοντ Φίλιπς (αύριο στις αίθουσες) που ήδη σαρώνει στο εξωτερικό.

Παίζει έναν από τους τρεις κολλητούς, που πάνε στο Βέγκας για ένα μπάτσελορ τριήμερο και... χάνουν το γαμπρό. Ξυπνάνε άλλος χωρίς δόντι, άλλος με ταμπελάκι νοσοκομείου στο χέρι και άλλος με την υποψία πως παντρεύτηκε μια πόρνη. Στο μπάνιο υπάρχει μια τίγρη, στην ντουλάπα ένα μωρό και κάποια στιγμή στο σαλόνι ο Μάικ Τάισον τραγουδάει πωρωμένος το «In the air», πριν ρίξει με ένα κροσέ τον Γαλιφιανάκη ξερό.

Πώς κατέληξε σε μια μπλοκμπάστερ κωμωδία τού Χόλιγουντ ο δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανός, που κάποιοι κατηγορούν και άλλοι εκθειάζουν ως ρέπλικα του Τζέιμς Μπελούσι;

«Είχα μια άνετη παιδική ηλικία στη Νότια Καρολίνα, με μια μεγάλη ελληνική οικογένεια που μονίμως γελούσε. Η αίσθηση του χιούμορ μου προέρχεται από τα αστεία με την αδερφή μου και τα ξαδέρφια μου», εξηγεί στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», «και από τον αδερφό μου, που με βασάνιζε συνέχεια. Με έσερνε γυμνό στο γρασίδι και με σήκωνε ανάποδα δείχνοντάς με στα περαστικά αυτοκίνητα. Σήμερα του λέω πως αυτός με σχεδίασε. Δεν του αρέσει καθόλου».

Ηδη από το Γυμνάσιο οι μαύροι συμμαθητές του έπεφταν επίτηδες απάνω του για να τον απολαύσουν να παίζει την περσόνα του τραυλού ρατσιστή Νότιου βλάχου, που τους έβριζε με ατάκες όπως «η μαμά με προειδοποίησε να μη με ακουμπάνε έγχρωμοι».

Ξεκίνησε σπουδάζοντας επικοινωνία, αλλά κατέληξε σε μαθήματα υποκριτικής στη Νέα Υόρκη. Εκανε τον μπέιμπι σίτερ, καθάριζε σπίτια, ήταν λαντζέρης σε στριπτιζάδικο αλλά παράτησε την υποκριτική γιατί τον έπιαναν γέλια στις πρόβες. Από τη στιγμή που κατάλαβε πως η κωμωδία πηγάζει από τη δυσφορία πάνω στη σκηνή, έπιανε όποιο μικρόφωνο έβρισκε για οποιαδήποτε αμοιβή.

Πειραματιζόμενος, πέρασε από το πεθαμένο είδος της σταντ απ κόμεντι των 80s στο ακριβώς αντίθετό της, αυτοσχεδιάζοντας στα όρια του γελοίου και φλερτάροντας με την περφόρμανς. Χρησιμοποιώντας μουσικούς και άλλα στοιχεία στη σκηνή, έγινε μέρος ενός ρεύματος κωμικών που έκαναν το ίδιο, σε ανεξάρτητες σκηνές και φεστιβάλ ίντι-ροκ σε όλη την Αμερική. Αυτό και το ίντερνετ τον έκαναν διάσημο. Επαιξε κάνα δυο ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές («έκανα ό,τι μπορούσα για να χάσω τη δουλειά μου» διευκρινίζει) και προσγειώθηκε στον πλανήτη Λος Αντζελες με δική του εκπομπή στο τηλεοπτικό κανάλι VH1, την οποία και κατέστρεψε με υπερβολές, μόλις απογειώθηκε. Ενδιάμεσα έκανε ένα βίντεο για τον Kanye West, μια «αντιδιαφήμιση» βότκας, που σκίζει, στο YouTube και τώρα έσκασε μύτη στη μεγάλη οθόνη. Απολαύστε τον.

No comments: