Monday, July 27, 2009

Ζακ Γαλυφιανάκης: H μεγάλη ελπίδα της αμερικανικής κωμωδίας

O Ζακ Γαλυφιανάκης μεγάλωσε στις ΗΠΑ με πολύ γέλιο και πολύ κλάμα σε μια μεγάλη ελληνική οικογένεια. Ακόμα και σήμερα αντλεί ιδέες από τα βιώματά του στη φάρμα της Νότιας Καρολίνας. Ιδέες που τον έχουν μετατρέψει σε καλτ φιγούρα της αμερικανικής κωμικής σκηνής με φανατικούς θαυμαστές. Τον συναντήσαμε στη Νέα Υόρκη λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα της νέας του ταινίας που, σύμφωνα με τους κριτικούς, θα απογειώσει την καριέρα του.

Με περίμενε στο λόμπι του ξενοδοχείου «Αλγκόκουιν», δύο τετράγωνα μακριά από το Bryant Park του Μανχάταν. Καθόταν σε ένα στρογγυλό καφέ τραπέζι και στον τοίχο δεξιά του είχε ένα ρολόι με εκρεμμές. Ήταν 2:15 το μεσημέρι. Στο γειτονικό diner οι Αμερικανοί έτρωγαν ακόμα πρωινό, αβγά με μπέικον και τηγανίτες. Στο χέρι του Ζακ Γαλυφιανάκη, όμως, ίδρωνε ένα ποτήρι ουίσκι. Στρέιτ, με ένα λεπτό μαύρο καλαμάκι για να χτυπάει καλύτερα.

Κοκκινωπά γένια έκρυβαν το ένα τρίτο του προσώπου του και με τα δάχτυλά του ανακάτευε τα πυκνά μαλλιά του. Ήταν δύσκολο να διαβάσω τις σκέψεις του. Τα μάτια του άλλαζαν διαθέσεις όσο γρήγορα αλλάζει και ο καιρός στις ανατολικές ακτές της Αμερικής. Το βλέμμα του, μια σοβαρό –σχεδόν επιθετικό–, μια περιπαικτικό και μια γλυκό, με άφηνε αμήχανο και μπερδεμένο. Στην κουβέντα πάνω έμοιαζε έτοιμος να εκραγεί. Πρώτα κοκκίνιζαν τα μάγουλά του και μετά το μέτωπο. Σαν ηφαίστειο. Στο τέλος όμως έσκαγε ένα χαμόγελο.

Στην ίδια αμηχανία που προκαλεί στο κοινό του με τα αστεία του έχει στηρίξει τη μέχρι τώρα επιτυχία του στην κωμική σκηνή της Αμερικής. O Ελληνοαμερικανός Ζακ Γαλυφιανάκης είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», η «νέα μεγάλη ελπίδα της αμερικανικής κωμωδίας». Έχει δημιουργήσει μεγάλη βάση θαυμαστών που τον ακολουθούν πιστά στις live εμφανίσεις του και μοιράζονται τα βιντεάκια του στο YouTube. Η απογείωση της καριέρας του, όμως, αναμένεται να συμβεί με την προβολή της νέας του ταινίας «The hangover», στην οποία υποδύεται έναν γκαφατζή που το ξημέρωμα ενός ξέφρενου μπάτσελορ πάρτι τον βρίσκει ημίγυμνο σε μια σουίτα του Λας Βέγκας. «Τα γυρίσματα ήταν εξαντλητικά», λέει ο Γαλυφιανάκης και ρουφάει μια γουλιά ουίσκι. «Με δέκα και δώδεκα ώρες δουλειάς, πού καιρός για πόρνες!»


  • Νεαρός Αï-Βασίλης ή χοντρός Ιησούς;

Ως αυθεντικός κωμικός, ο Γαλυφιανάκης δεν φοβάται να τσαλακώσει την εικόνα του. O αυτοσαρκασμός βρίσκεται στον κορμό των αστείων του. «Ξέρετε γιατί δεν έχω επιτυχία στις γυναίκες;» είχε ρωτήσει το κοινό του μια φορά επί σκηνής. «Γιατί στα μάτια τους μοιάζω με έναν νεαρό Αϊ-Βασίλη ή με έναν χοντρό Ιησού!»

O Γαλυφιανάκης όμως έχει γίνει διάσημος στην Αμερική για τις εκρήξεις του. Αναπάντεχες, αμήχανες, ξεκαρδιστικές. Εκεί που στα live στη μια πλευρά του κοινού κλείνει το μάτι πονηρά και δείχνει γαλήνιος, γυρίζει απότομα στους υπόλοιπους θεατές και ξεσπά. Θυμός, νεύρα και βρισιές στο μικρόφωνο.

«Το να εκρήγνυσαι στη σκηνή είναι τόσο αστείο», λέει ο Γαλυφιανάκης. «Κάνεις τον άλλο να νιώθει άβολα. Ίσως είναι εγωιστικό αυτό, αλλά θέλω το κοινό να νιώσει έτσι. Είναι ενδιαφέρον να βλέπεις τις αντιδράσεις του». O κυκλοθυμικός πατέρας του ήταν για τον Γαλυφιανάκη η καλύτερη έμπνευση. «Ήταν ο πιο γλυκός άνθρωπος, αλλά, όταν θύμωνε, γινόταν χαμός. Για μένα αυτό ήταν αστείο. Όσο πιο πολύ θύμωνε τόσο πιο πολύ γελούσα».

O Γαλυφιανάκης γεννήθηκε στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ το 1969. O πατέρας του κατάγεται από την Κρήτη και μετανάστευσε στην Αμερική όταν ήταν τριών ετών. «Η γιαγιά μου είχε ήδη δύο αγόρια όταν γεννήθηκε ο πατέρας μου. Γι’ αυτό τον έντυνε σαν κοριτσάκι», λέει. «Στην κοινή φωτογραφία του διαβατηρίου τους, όταν ήρθαν Αμερική, έβλεπες δύο αγοράκια και ένα άσχημο κοριτσάκι. Είχε μαλλιά ως τους αγκώνες. Η γιαγιά μου όμως κατάλαβε πως ό,τι έκανε ήταν λάθος και σταμάτησε να ντύνει τον πατέρα μου έτσι. Η Αμερική τον έκανε άντρα!»

Η οικογένεια είναι για τον Γαλυφιανάκη η μεγαλύτερη πηγή αστείων. Μεγάλωσε σε μια φάρμα στη συντηρητική Νότια Καρολίνα, όπου οι Έλληνες συγγενείς του δεν φοβόντουσαν να γελάσουν, να φωνάξουν, να κλάψουν, να ζήσουν. «Υπήρχε πολύ πάθος και συναίσθημα στην οικογένειά μου», λέει ο 40άρης κωμικός. «Πολύ κλάμα, πολύ γέλιο, πολλές αγκαλιές. Σε σημείο που, όταν με άφηνε ο μπαμπάς μου στο σχολείο, έλεγα: “Αρκετά με τα φιλιά και τις αγκαλιές, μπαμπά! Με κάνεις ρεζίλι!”».

Αφού τελείωσε το λύκειο, σπούδασε Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. Και έπειτα κυνήγησε το όνειρό του ανηφορίζοντας στη Νέα Υόρκη. Όσο έκανε μαθήματα υποκριτικής, δούλεψε ως νταντά, καθαριστής και οδηγός σε ένα στριπτιζάδικο. Oι πρώτες εμφανίσεις του στις κωμικές σκηνές της Νέας Υόρκης δεν ήταν πάντα επιτυχημένες. Άκουσε συχνά τα «μπου» του κοινού και ορισμένες φορές εγκατέλειψε τη σκηνή. «Υπάρχουν αστεία που έχουν δουλέψει 45 φορές με άλλο κόσμο, αλλά τυχαίνει μία νύχτα που όλα πάνε στραβά», λέει. «Κανείς δεν γελά. Κανείς δεν συμμετέχει. Και αν δείξεις στο κοινό ότι φοβάσαι, χάθηκες. Αυτό περιμένουν. Θέλουν να σε δουν να υποφέρεις. Θέλουν να σε δουν να τρέχεις».

  • Το Χόλιγουντ κι ο Ζακ

Oι κριτικοί κινηματογράφου περιμένουν ότι και ο Γαλυφιανάκης θα γίνει κουλ στην Αμερική με τη νέα του ταινία «The hangover». Πριν καν βγει στους κινηματογράφους, κυκλοφόρησαν φήμες για σίκουελ. Oι αιτήσεις για συνεντεύξεις και οι προσκλήσεις σε πάρτι πέφτουν βροχή. Εντυπωσιασμένος από τα αστεία του Γαλυφιανάκη, ο ράπερ με το υπέρμετρο «εγώ», Kanye West, του ζήτησε να του φτιάξει ένα βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Can’t tell me nothing». Και μάλιστα δέχτηκε να αφήσει τον κωμικό ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει. Το αποτέλεσμα τον ενθουσίασε και ο West κάλεσε τον Γαλυφιανάκη στην... αυλή του, σε ένα πριβέ πάρτι στο Λος Άντζελες.

Όμως ο κωμικός με το μούσι πειρατή και την ανέμελη κόμη ακολουθεί άλλο... λαϊφστάιλ. Αποφεύγει τα φλας, δεν πάει στις πρεμιέρες και λέει «όχι» στα κοκτέιλ πάρτι. Πιο πολύ γιατί φοβάται να αντιμετωπίσει το δηλητήριο άλλων κωμικών.

«Με αυτά που γράφουν στις εφημερίδες, ότι είμαι “η νέα ελπίδα της κωμωδίας, ” με περιμένουν όλοι στη γωνία. Η πιέση που νιώθω είναι μεγάλη», λέει. «Oι κωμικοί είναι πολύ ζηλιάρηδες. Δεν αντέχουν την επιτυχία άλλων. Θέλουν να σου επιτεθούν, να σε δουν να αποτυγχάνεις. Όταν βρίσκομαι σε ένα χώρο μαζί τους και ξεκινούν το θάψιμο, εύχομαι να μην ήμουν ποτέ εκεί».

Η πολιτική είναι ίσως ένας από τους λίγους χώρους που έχει γλιτώσει από το χιούμορ του Γαλυφιανάκη. Εκτός από λίγα αστεία για τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, δεν έχει σατιρίσει άλλους. «Θαυμάζω τους κωμικούς που μπορούν και μιλάνε για την πολιτική. Δεν είναι εύκολο για μένα», λέει. «Και ειδικά τώρα με τον Oμπάμα, τι να πεις; O τύπος είναι τόσο κουλ».

Το τρέιλερ της ταινίας

  • ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΛΟΣ, ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ: Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009


No comments: