Wednesday, July 15, 2009

Σπάει τα ταμεία

Από τη Νία Βαρντάλος το περιμέναμε, από τον Ζακ Γκαλιφιανάκις το βρήκαμε! Η πρώτη μάς είχε υποσχεθεί τιμές και δόξες στο Χόλιγουντ με την τελευταία της ταινία, «Ερωτας αλά ελληνικά». Ο δεύτερος δεν μας υποσχέθηκε τίποτε για το δικό του φιλμ, το ξεκαρδιστικό «Χανγκόβερ». Τα δύο έργα βγήκαν στα αμερικανικά σινεμά πριν από ένα μήνα.

Ο Ζακ Γκαλιφιανάκις (στη μέση) με τους Εντ Χελμς (αριστερά) και Μπράνλεϊ Κούπερ στο «Χανγκόβερ»

Ο Ζακ Γκαλιφιανάκις (στη μέση) με τους Εντ Χελμς (αριστερά) και Μπράνλεϊ Κούπερ στο «Χανγκόβερ»

*Το αποτέλεσμα; Ο «Ερωτας» πάτωσε και δύσκολα θα υπερβεί τα 10.000.000 δολάρια σε εισπράξεις. Το «Χανγκόβερ», όμως, έχει ξεπεράσει κατά πολύ την «κατοστάρα» (με κόστος μόλις 35.000.000 δολάρια!) και δείχνει ότι θα αναδειχθεί μάλλον στην απόλυτη επιτυχία του καλοκαιριού.

*Και ποιος είναι, δηλαδή, αυτός ο καλός άνθρωπος ο Γκαλιφιανάκις; Αν η μανία σας για τηλεόραση αφήνει μίλια πίσω το πάθος για σινεμά, τότε σίγουρα τον είχατε δει στο «Tru Calling», που πρόβαλλε στις αρχές του έτους ο Antenna.

Ενα σίριαλ που συνδύαζε το σασπένς με την επιστημονική φαντασία, με πρωταγωνιστές τον Τζέισον Πρίστλεϊ (βλέπε «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς») και την Ελίζα Ντούσκου («Μπάφι η Βαμπιροφόνισσα»).

*Ο Γκαλιφιανάκις κρυβόταν, τότε, σε δεύτερο επίπεδο και ρόλο, όπως συνήθιζε ώς τώρα σε όλη του την δημιουργική ζωή εμπρός στις κάμερες.

Τώρα, ωστόσο, θα τον προσέξουν οι πάντες, γιατί το «Χανγκόβερ» από μια απλή ταινία τείνει να μεταμορφωθεί σε φαινόμενο. Μικροί και μεγάλοι σπεύδουν να απολαύσουν αυτή την (ομολογουμένως ολίγον χοντροκομμένη...) κωμωδία με θέμα τις περιπέτειες τριών αρσενικών στο Λας Βέγκας.

*Οι οποίοι αρσενικοί ταξιδεύουν ώς τη Νεβάδα συνοδεύοντας έναν κολλητό τους υποψήφιο γαμπρό σε μπάτσελορ πάρτι. Και στο πάρτι γίνεται ο χαμός και ξυπνάνε την άλλη μέρα κι οι τρεις τους διαλυμένοι σε χίλια κομμάτια.

*Κι όπως στέκουν θολωμένοι στη σουίτα τους, αντιλαμβάνονται ότι ο γαμπρός έχει εξαφανιστεί, ότι στο μπάνιο βρυχάται ένας τίγρης, ότι στην τραπεζαρία ουρλιάζει ένα μωρό, ότι δεν θυμούνται τίποτε και δεν γνωρίζουν τι τους συνέβη.

*Η συνέχεια επί της οθόνης, συνέχεια όπου ο Ζακ αναδεικνύεται σε ξεκαρδιστική φιγούρα.

*Οχι πως δεν το 'χε σε όλη του τη ζωή. Μπορεί το ψωμί του να το βγάζει από το σινεμά και την TV (επόμενη εξόρμησή του το «Bored to Death» στο καλωδιακό «ΗΒΟ»), αλλά η χαρά του η μεγάλη είναι η επί σκηνής live κωμωδία.

*Μόνος με ένα μικρόφωνο, ο στρουμπουλός ελληνοαμερικανός «αρκούδος» από τη Νορθ Καρολάινα έχει ξεχωρίσει ως μία από τις δυναμικότερες και πιο επιθετικές φωνές του stand up. Και τώρα που καθάρισε από τα ναρκωτικά και την κατάθλιψη, μπορεί επιτέλους να γελάει κι ο ίδιος λίγο πιο άνετα.

No comments: