Thursday, July 9, 2009

44ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΛΟΒΙ ΒΑΡΙ. Το ελληνικό σινεμά τραβάει...

Δύο ελληνικές ταινίες στο φετινό 44ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, που άρχισε την περασμένη βδομάδα και λήγει το Σάββατο, έδειξαν πως ο ελληνικός κινηματογράφος, αντίθετα με τη συχνά μέτρια ή και αδιάφορη (τόσο από την κριτική όσο και από το κοινό) υποδοχή του, προσελκύει το ξένο κοινό.

Ο Χρίστος Γεωργίου με ομοτέχνους του στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι

Ο Χρίστος Γεωργίου με ομοτέχνους του στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι

Πρόκειται για τις ταινίες «Μικρό έγκλημα» του Χρίστου Γεωργίου και «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη» του Νίκου Παναγιωτόπουλου που προβλήθηκαν στις επιλογές του περιοδικού «Variety» η πρώτη και στο τμήμα «Ορίζοντες» η δεύτερη.

Ηδη στις δύο προβολές της η ταινία του Γεωργίου όσο και στην πρώτη μέχρι στιγμή προβολή της (η δεύτερη έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο) η ταινία του Παναγιωτόπουλου, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, μ' ένα βασικά νεανικό κοινό (παρά το βροχερό καιρό έρχεται απ' όλη την Τσεχία για να παρακολουθήσει το φεστιβάλ), που γέμισε ασφυκτικά τις αίθουσες, να τις καταχειροκροτεί.

Η επιτυχία μάλιστα της κωμωδίας του Γεωργίου δεν σταμάτησε εδώ, αλλά στη Γερμανία, όπου διανεμήθηκε από την εταιρεία m-appeal (η οποία στο παρελθόν είχε διανείμει εκεί και στην «Ιστορία 52»), έκοψε ήδη εισιτήρια αξίας 350.000 ευρώ, ενώ η προβολή της συνεχίζεται.

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση», μου είπε ο σκηνοθέτης της που βρέθηκε στο Κάρλοβι Βάρι για την παρουσίαση της ταινίας του, «είναι πως άνθρωποι με έπαιρναν τηλέφωνο από τη Γερμανία για να μου πουν ότι τους εντυπωσίασε η μεγάλη διαφήμιση που έκανε στο Βερολίνο η εταιρεία διανομής, με αμέτρητες αφίσες που είχαν αναρτηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης». Κάτι που δυστυχώς δεν έκαναν - και δεν κάνουν στην Ελλάδα για τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις ανεξάρτητες ελληνικές παραγωγές οι Ελληνες διανομείς τους, συχνά κυριολεκτικά πετώντας τις σε «νεκρές» εβδομάδες. *

No comments: